Tensió entre CiU i ERC per una moció sobre la retirada de pintades feixistes i xenòfobes a Campdevànol

CiU hi ha votat a favor perquè compartia el ''fons'' de la moció; tot i considerar que estava mal redactada i ''no s'aguantava per enlloc''

L'ombra del feixisme també afecta Campdevànol amb pintades nazis, racistes i xenòfobes. Aquestes s'ubiquen a la façana del Martinet
L'ombra del feixisme també afecta Campdevànol amb pintades nazis, racistes i xenòfobes. Aquestes s'ubiquen a la façana del Martinet | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
01 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:30h
El feixisme i la xenofòbia són una lacra que, darrerament, s'ha fet més visible al Ripollès i sinó que els hi preguntin als veïns de Ripoll, que en els últims mesos han estat testimonis de diverses classes pictòriques magistrals d'aquests ''artistes''. Campdevànol ha estat el darrer municipi que ha patit els atacs de les brigades nazis. Ràpidament, la problemàtica s'ha traslladat al ple municipal d'aquest dijous al vespre en forma de moció. ERC ha demanat la retirada immediata de totes les pintades de simbologia feixista i xenòfoba que hi hagi a la població.

La moció s'ha aprovat amb el suport de tots els partits del consistori com no podia ser d'una altra manera, però aquesta unanimitat ha amagat un debat força agre entre CiU i ERC. La tensió entre les dues formacions s'està accentuant a cada ple que passa i, a menys d'un any pels propers comicis municipals, les relacions de cordialitat s'han trencat. En aquesta ocasió, l'alcalde campdevanolenc, Joan Manso, l'hi ha començat recordant al regidor republicà, Toni Riera, que durant la celebració de la darrera comissió informativa li va demanar si podien arribar a un consens per redactar els acords de la moció. ''Han passat els dies i, com que la moció no és de l'equip de govern, pensava que ens diria alguna cosa però no ha estat així. Per tant, entenc que està d'acord amb el text que presenta'', l'hi ha retret.
 

L'alcalde Joan Manso (CiU) ha desgranat els ''errors'' que hi havia en cada un dels punts de la moció Foto: Isaac Muntadas


Errors en cada un dels punts segons CiU

Aquest inici del debat no presagiava que CiU hi acabaria votant a favor, ja que Manso ha estat molt crític amb el redactat dels acords dient que ''no s'aguantaven per enlloc'' i ha anat desgranant punt per punt quins ''errors'' hi ha detectat. Per començar, el primer punt de la moció demanava netejar i restablir l'espai públic malmès per les pintades dins de tot el terme municipal de Campdevànol. El batlle campdevanolenc ha dit que si s'aplica aquest article al peu de la lletra només podria treure una de les 23 pintades detectades que hi ha al municipi, la de la paret de la piscina municipal. El motiu és que la gran majoria de les pintades estan fetes en espais privats i no públics.
 

La pintada del mur de la piscina municipal de Campdevànol ja està mig tapada amb pintura groga Foto: Isaac Muntadas


L'alcalde ha criticat que Riera fes un vídeo aquest mateix dijous al matí explicant la proposta davant d'una ''paret privada'' -la de la fàbrica abandonada del Martinet-. ''Si vol que netegem també les pintades que hi ha en espais privats, haurem de demanar permís als propietaris perquè sinó l'acord no el podem aprovar'', ha subratllat. Això sí, Manso també ha dit que, si per contra només volia treure els símbols feixistes i xenòfobs dels espais públics, ''li netejo la pintada de la piscina i ja haurem acabat la feina''. La resposta de Riera a la crítica de Manso ha anat en el sentit de què ell donava per fet que quan deia que es retiressin totes les pintades feixistes i racistes del terme municipal no distingia entre propietats privades i públiques. ''Donava per fet que quan s'haguessin de netejar les pintades en propietats privades es demanaria permís'', ha assegurat.



En el segon apartat, la moció apel·lava al consistori a prendre mesures contra els autors d'aquestes bretolades i reclamava que se'ls sancionés. Manso s'ha dirigit a Riera per conèixer si sabia qui n'eren els responsables, ja que per obrir un expedient sancionador des de l'Ajuntament hi ha d'haver una denúncia prèvia. L'alcalde de CiU l'hi ha explicat que no hi ha imatges de vídeo, fotografies o testimonis que puguin acreditar qui les ha fet; per tant, no es podia multar a ningú.

El tercer punt sol·licitava pintar un panell sobre el mur que avisi de què en aquest espai està prohibit tant penjar cartells publicitaris com fer pintades. Certament, aquí no s'especificava sobre quin mur s'havia de fer aquesta actuació. Manso ha suposat que es tractava de la paret del Martinet, ja que és on el regidor republicà havia fet el vídeo. ''Concretin de quin mur es tracta perquè si és privat no li penjarem; en canvi, si és públic mirarem d'executar-ho'', ha puntualitzat. El portaveu d'ERC ha assegurat que es podia posar un cartell, en comptes de pintar un panell, a davant d'una façana privada que fixés les normes d'ús de la paret.
 

El regidor d'ERC, Toni Riera, ha estat l'encarregat de defensar la moció Foto: Isaac Muntadas


Finalment, sobre l'últim punt també hi ha hagut discrepàncies. ERC demanava que s'establís un protocol d'actuació entre el cos de la policia municipal de Campdevànol i els Mossos d'Esquadra per tal d'alertar d'aquestes bretolades i que hi hagués més presència dels agents fent vigilància. L'alcalde l'hi ha recordat que la població no té cos de policia municipal i entenia que Riera es referia a la vigilància municipal. El problema rau en què aquesta no té competències per aprovar cap tipus de protocol i molt menys d'executar-lo.

Manso s'ha referit en què la vigilància és competència absoluta dels Mossos d'Esquadra i ha exposat que la policia local no treballa de nits, que és quan es produeixen aquestes pintades majoritàriament. ''No els hi podem dir als Mossos què han de fer perquè ja tenen un protocol d'actuació'', ha reblat. El batlle campdevanolenc ha emplaçat al representat d'ERC ha redactar-lo. En aquest sentit, Riera l'hi ha contestat que li passarà un informe on detallarà quines actuacions vol que es duguin a terme i l'hi ha retret que ''no costaria massa'' informar als Mossos d'aquesta situació.
 

A Campdevànol hi ha pintades de tot tipus -no només feixistes o independentistes- Foto: Isaac Muntadas


OK, de l'oposició i l'equip de govern però amb matisos

L'equip de govern, a través de Manso, l'hi ha traslladat a Riera que redactar un acords ''i fer un vídeo explicant-los'' en el moment polític que s'està vivint a Catalunya, en què a tots els pobles i, concretament a Campdevànol, hi ha pintades de totes les opcions ideològiques ''no era el més ''adequat i prudent''. ''Estic d'acord en què les pintades racistes i feixistes constitueixen un delicte i les altres no'', ha reconegut l'alcalde. Tot i així, Manso ha volgut fer una reflexió en què ha vingut a dir que als propietaris privats els hi és igual si els hi pinten missatges racistes i feixistes o independentistes, ja que els hi embruten la seva façana igualment. ''Hem de despintar unes i les altres no? Tot i que, evidentment, tenen una repercussió molt diferenciada'', ha afirmat. Tot i les discrepàncies generals sobre els acords que s'hauran de pactar amb més detalls, Manso ha dit que el ''fons'' de la moció era ''positiu'' i CiU hi ha votat a favor en ''pro de la bona voluntat''

El portaveu de MES, Lluís López, ha assegurat que al poble hi ha pintades d'ideologia xenòfoba i racista que ''ens fan mal de veure-les'' i ha apel·lat a treure-les si estan dins de l'àmbit municipal. ''Si hi ha gent que vol buscar una semblança entre pintar un llaç groc i una esvàstica és que té un problema'', ha dit amb contundència. Tot i així, també ha reconegut que tot i donar suport a la moció, aquesta presentava algunes ''llacunes''.
 

Els carrers de Campdevànol estan plens de llaços grocs en suport dels presos polítics Foto: Isaac Muntadas


La regidora de la CUP, Mariona Baraldés, ha convidat a tots els grups del consistori a asseure's per tractar aquest tema amb més calma. També ha reconegut que els acords no estaven redactats com tocaven, però que era difícil elaborar un document que ho inclogués tot. Això sí, la dirigent cupaire ha reivindicat que les esvàstiques que es pinten en llocs públics com les de la piscina municipal, ''l'endemà han d'estar tapades''. Amb això, Manso li ha donat la raó perquè comparteix amb ella que constitueixen un delicte d'odi i que, segurament, encara no s'ha fet perquè la brigada té molta feina.

De totes maneres, Manso ha insistit que les pintades independentistes que es fan contra la propietat privada constitueixen un atac cap aquesta. ''Són reprovables en el fons però no en el contingut'', ha matisat l'alcalde que, evidentment, considera que tothom té dret a manifestar les seves opinions polítiques a la via pública ''sempre i quan siguin democràtiques i les esvàstiques no ho són''.