Aparcada una moció de la CUP per revitalitzar el casc antic de Ripoll per ser «poc concreta»

El PDeCAT-DC i ERC han demanat diversos aclariments als cupaires perquè no entenien qui formaria part de la comissió gestora i què hauria de fer

El solar de la plaça Capranica seria un d'aquests espais buits del Barri Vell que la CUP voldria que es dinamitzés i que es decidís que s'hi ha de fer
El solar de la plaça Capranica seria un d'aquests espais buits del Barri Vell que la CUP voldria que es dinamitzés i que es decidís que s'hi ha de fer | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
31 de maig del 2018
Actualitzat a les 19:28h
Fa poc més d'una setmana que la CUP va denunciar a través del seu butlletí, ''El Clam'', que l'equip de govern del PDeCAT-DC només havia complert 7 de les 17 mocions presentades pels cupaires que s'havien aprovat al ple, algunes de les quals s'havien posposat en el temps. Des d'aquest passat dimarts, se n'hi ha afegit una altra a la llista: la moció per revitalitzar el casc antic de Ripoll a través de la gestió col·lectiva dels solars buits. Una moció que va retirar, just abans de la seva votació, el portaveu de la CUP al consistori, Santi Llagostera, perquè es pogués discutir amb més calma entre tots els grups polítics de l'Ajuntament i madurar-la abans de tornar a posar-la sobre la taula al proper ple.

La moció presentada pels cupaires tenia bàsicament tres eixos. En primer lloc, aquesta iniciativa de la CUP volia crear una xarxa d'intervenció pels nous espais que s'han format al municipi com, per exemple la zona del final del passeig de la Farga Catalana o el solar de la plaça Capranica, o les que puguin sorgir a partir d'ara. La moció també contemplava impulsar la gestió col·lectiva d'aquests espais amb una inversió mínima a través d'un òrgan col·legiat, una comissió gestora ciutadana o una figura similar. A més, el text de la moció defensava que la participació en aquest òrgan havia de ser voluntària i oberta a totes les entitats i ciutadans a títol individual de la vila, que tindrien el mateix pes de decisió amb l'objectiu de crear i compartir els punts en comú i revitalitzar els espais amb diverses activitats i accions. Finalment, la moció demanava que el disseny i la gestió d'aquests espais s'hauria de fer apostant sempre pels mecanismes de democràcia directa i participativa.

L'edil de la formació de l'esquerra independentista ha apuntat que aquesta xarxa d'intervenció hauria d'estar conformada pels veïns i les entitats del Barri Vell. ''La idea és que el ciutadà sigui cada cop més responsable amb el què té al voltant, ho cuidi més i pugui participar en construir-ho'', ha dit. Per Llagostera, l'Ajuntament no ha de ser l'únic canal pel qual es facin les coses i, segons ell, els ciutadans ''han de fer el seu poble''. Els dubtes en la resta de partits dels ple s'han fet evidents un cop ha acabat la defensa de la moció del regidor cupaire. La regidora de Promoció Econòmica del PDeCAT-DC, Montsina Llimós, ha demanat a Llagostera que aclarís en què consistia la creació d'una comissió gestora.

El regidor cupaire ha exposat que aquesta comissió gestora hauria d'estar composta pels col·lectius i les entitats del Barri Vell i, un cop s'haguessin trobat, s'hauria de buscar un responsable que la liderés. ''Es tracta de crear un mecanisme àgil de decisió'', ha subratllat. Tot i així, Llagostera ha condicionat l'existència d'aquesta comissió gestora a saber quines persones estan preocupades per les qüestions col·lectives. L'edil de la CUP ha assegurat que, si existís l'associació de veïns del Barri Vell, ''ja en tindríem un col·lectiu''. Amb tot, Llagostera ha reconegut que ''no tenim una idea clara'' de com s'hauria de conformar aquesta comissió.
 

La moció presentada per la CUP i defensada per Santi Llagostera ha generat confusió entre els diversos grups polítics del consistori Foto: Isaac Muntadas


ERC i l'equip de govern demanen aclariments

L'ombra del dubte també s'ha allargat fins a ERC. El seu portaveu, Roger Bosch, ha asseverat que votarien a favor de tot allò que fes olor a ''participació ciutadana'', però que el segon punt de la moció -referent a la comissió gestora- també els hi generava incerteses. Bosch ha exposat que veuen bé que es faci una moció en què es digui que la ciutadania té la potestat de decidir com vol que siguin aquests espais i què hi vol posar en tots aquells espais nous que es creïn a partir d'enderrocs. Tot i així, el regidor republicà no ha entès ben bé com seria aquesta comissió i ha interpretat que les funcions que pogués tenir serien les que ja té un procés participatiu d'un marc que ja es va elaborar en el seu moment.

L'alcalde Jordi Munell ha conclòs que si Ripoll tingués la sort que hi hagués una associació de veïns ''dinàmica'' a la zona -ara no n'hi ha-, en aquests nous espais del Barri Vell s'hi farien moltes més activitats. Tot i així, el batlle ripollès també ha volgut transmetre-li a Llagostera que les entitats fan les seves activitats allà on els hi és més convenient i, moltes vegades, prefereixen utilitzar la plaça de la Lira o la sala Eudald Graells abans d'anar a la plaça Capranica. ''Com incentivem que hi hagi gent que vulgui fer coses en aquest espai'', s'ha preguntat Munell. Ell mateix ha respòs que això hauria de sortir del teixit social i veïnal. En aquest sentit, Munell ha entomat el guant perquè des de les regidories de Participació Ciutadana i Barris es pugui generar ''un caliu'' perquè aparegui una associació veïnal com hi havia hagut anys enrere.

Bosch ha tornat a prendre la paraula per reclamar-li a Llagostera que aclarís si la moció anava de què quan aparegués un nou espai al municipi, no fos l'Ajuntament que decidís què s'hi fa sinó que fossin els veïns a través d'un procés participatiu. ''No només l'Ajuntament ha de ser el protagonista de les coses'', ha apuntat l'edil cupaire. El propi Llagostera ha reconegut que l'essència d'aquesta moció s'ha extret de zones de Barcelona en què el moviment veïnal és molt fort. ''La gent té alguna cosa a dir quan es crea un nou espai al poble'', ha refermat.
 

El regidor d'ERC, Roger Bosch, no ha entès massa bé si la moció havia de servir per decidir què es feia en els nous espais buits i com s'havien de dinamitzar i l'hi ha demanat aclariments a Llagostera Foto: Isaac Muntadas


Més o menys, això ja s'està fent

Veient la nova argumentació de Llagostera, l'alcalde de Ripoll ha arribat a la conclusió que això ja s'està fent; tot i que ''potser es podria millorar''. Munell ha recordat que quan s'elabora un projecte, primerament s'exposa al públic, hi ha un període d'al·legacions, es fa una aprovació inicial i una definitiva. ''A vegades s'ensenya als veïns perquè hi facin les seves aportacions'', ha insistit.

Llimós l'hi ha reconegut que la moció s'entenia millor un cop explicada que no escrita. Tot i això, segons la regidora, aquesta moció provocaria que els espais públics es gestionessin de diferent manera tenint en compte que l'únic criteri diferenciador fos que aquests espais provindrien dels enderrocs. A més, Llimós ha assegurat que Ripoll ''té vida'' i s'hi fan una quantitat d'actes ''lloables''. Per la seva part, la regidora de Barris, Fina Guix, ha valorat que la moció estigués feta amb ''tota la bona intenció'', però també ha assegurat que l'Ajuntament és qui millor pot gestionar què es fa als diversos espais de Ripoll i com es dinamitzen. Guix ho ha exemplificat dient que els regidors representen les activitats culturals, esportives o socials que es fan al poble. ''Aquesta gestió és més àgil i efectiva i crec que no s'han de desmerèixer les més de cent entitats de la vila'', ha dit. De moment, queda aparcada i ja es veurà si esdevé una realitat o no.
 

La regidora de Promoció Econòmica, Montsina Llimós, creu que és un error que un nou espai buit es gestioni de manera diferent a un altra pel simple fet que provingui d'un enderroc Foto: Isaac Muntadas