L’Hospital de Campdevànol mobilitza la població per lluitar contra el tabac

Un ''photocall'' a l’entrada del centre i un pulmó gegant fet amb globus per representar la població que fuma i la que no són algunes de les iniciatives organitzades.

Redacció
31 de maig del 2018
Actualitzat a les 11:09h
Avui se celebra el dia mundial Sense Tabac a l'Hospital de Campdevànol
Avui se celebra el dia mundial Sense Tabac a l'Hospital de Campdevànol
Un any més, l’Hospital Comarcal del Ripollès de Campdevànol ha organitzat activitats amb motiu de la Setmana Sense Fum i el Dia Mundial sense Tabac, que se celebra avui. En aquesta ocasió, des de l’entitat hospitalària es pretén mobilitzar la població i ampliar al màxim la difusió d’informació sobre les conseqüències nocives d’aquest hàbit.

Aquest matí, s'ha instal·lat a l’entrada del centre una paradeta on s'han repartit globus de diferent colors (negre per als fumadors actius, vermell per als no fumadors, gris per als fumadors passius i rosa per als ex-fumadors). L’objectiu d'aquesta ''performance'' era col·locar els globus en un dibuix gegant d’un pulmó i aconseguir així representar quina és la situació de la població respecte el consum de tabac, per poder crear consciència sobre aquesta situació.
 
També s'ha instal·lat un ''photocall'', perquè els usuaris i treballadors de l’ens es puguin fer fotografies, que es penjaran a l’entrada de l’Hospital a mode de collage. Aquestes iniciatives van acompanyades de l’entrega de fulletons informatius, que es duu a terme durant tota la setmana, per explicar les conseqüències que comporta el consum del tabac.
 

Una imatge d'un collage amb treballadors de l'Hospital de Campdevànol d'una altra edició del Dia Mundial Sense Tabac Foto: Hospital de Campdevànol


Així mateix, des de l’Àrea Bàsica de Salut de Ribes de Freser-Campdevànol s’han impulsat una sèrie d’activitats a les escoles per tal que els alumnes de 6è de primària, 1r i 2n d’ESO entenguin els efectes perjudicials que té el consum de tabac. A primària, es va fer un taller per reproduir, mitjançant una ampolla, el procés de fumar i es va realitzar un debat sobre la indústria tabaquera i els components i conseqüències del tabac. D’altra banda, a 1r d’ESO, els alumnes van buscar informació sobre aquest tema i el van compartir amb els seus companys per millorar i el coneixement amb relació al tabac. I, amb tot el contingut recollit van fer una carta a un amic o familiar fumador convidant-lo a deixar aquest hàbit. D’entre totes les cartes, es van premiar les tres millors. Pel què fa als joves de segon d’ESO, van poder fer preguntes que ells mateixos havien elaborat a dos testimonis relacionats amb el tabac.
 
“Hi ha dades que confirmen que la mitjana d’inici de consum de tabac és a partir dels 13,5 anys, motiu pel qual és important organitzar accions dirigides, també, als més joves”, ha explicat el doctor Joan Grané, director gerent de l’Hospital de Campdevànol. Així mateix, des de l’entitat recorden que fumar pot provocar càncer de pulmó, disminució de la fertilitat, cansament precoç, problemes bucals i envelliment de la pell, i que el consum de tabac està relacionat amb malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques. És per això que el centre fa temps que treballa per promoure l’educació sanitària en tot allò que està relacionat amb el tabaquisme.
 
Cal destacar que l’Hospital de Campdevànol és membre de la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum des de l’any 2003 i que, l’any passat, va ser reconegut amb el ‘nivell or’ per part de la Xarxa Internacional d’Hospitals Sense Fum. D’altra banda, des del 2003 la Institució participa en el Dia Mundial sense Tabac i, des d’aleshores, cada any s’han dut a terme diverses activitats per conscienciar tant a la població com els seus treballadors. Així mateix, a partir del 2009, l’Entitat ha integrat programes de deshabituació tabàquica –dirigits a pacients ingressats i al personal de l’hospital– que ofereixen tractaments farmacològics gratuïts.
 

L'Hospital de Campdevànol pertany a la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum des de l'any 2003 Foto: ElRipollès.info