«Benvinguts a Pagès»: el Ripollès obre les portes al públic de 4 explotacions agràries

Un total de 20 explotacions agràries, restaurants, allotjaments i altres activitats s'engloben dins de la tercera edició del «Benvinguts a Pagès» a la comarca

Foto de família amb la futura consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, representants de l'Agència Ripollès Desenvolupament, el DARP, el propietari del Mas la Coromines i una representant del Restaurant de la Ruta del Ferro
Foto de família amb la futura consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, representants de l'Agència Ripollès Desenvolupament, el DARP, el propietari del Mas la Coromines i una representant del Restaurant de la Ruta del Ferro | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
28 de maig del 2018
Actualitzat el 29 de maig a les 11:59h
El proper cap de setmana del 9 i 10 de juny, el Ripollès acollirà la tercera edició del ''Benvinguts a Pagès''. A la comarca, aquesta iniciativa comptarà amb un total de 20 participants entre explotacions agràries, restaurants, allotjaments i altres activitats. Però en què consisteix el ''Benvinguts a Pagès''? Doncs és molt senzill. Aquesta iniciativa de la Generalitat de Catalunya, vehiculada a través del Departament d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de l'Agència Catalana de Turisme i de la Fundació Alícia, amb el suport al Ripollès de l'oficina comarcal del DARP i l'Agència de Desenvolupament del Ripollès, té com a objectiu que els ciutadans d'arreu de Catalunya que viuen més allunyats dels entorns rurals puguin visitar explotacions agrícoles i ramaderes de tot el país in situ.

En la presentació del què suposarà l'edició d'enguany al Ripollès, que s'ha fet aquest dilluns al matí al Mas les Coromines de Campdevànol, el cap de l'oficina comarcal del DARP a Ripoll, Joan Casas, ha assegurat que aquest projecte va néixer per apropar els productes que s'elaboren a la comarca a tots els ciutadans de Catalunya. ''És important acostar a tot el territori el què es fa a les zones rurals perquè siguin conscients de la feina que fan els nostres agricultors i ramaders'', ha insistit. A més, en les diverses visites que es faran a les quatre explotacions de la comarca, els visitants podran veure de primera mà d'on surt allò que mengen. Un fet que és força desconegut en indrets, sobretot, de l'àrea metropolitana de Barcelona i de la pròpia capital.
 

La proposta «Benvinguts a Pagès» arriba enguany a la tercera edició. Foto: Catpress


20 participants amb 4 explotacions

Al Ripollès, els turistes podran visitar un total de quatre explotacions. Bàsicament, els visitants podran anar a veure el Mas les Coromines i la formatgeria Palou a Campdevànol, els formatges Pujol Orra a les Llosses i l'Aromik, a Gombrèn. Al Mas les Coromines, tal com ha relatat el seu propietari, el ramader Ramon Coromines, hi elaboren carn de vedella ecològica en un petit obrador. A través de la pàgina web vedellaecologicadelripolles.cat, venen la carn a diversos clients de la comarca, però també de fora del Ripollès. Aquest veterà ramader ha assegurat que la carn ecològica és ''espectacular'' perquè és tendre i amb un gust inconfusible. ''Si la proveu i en mengeu dues o tres vegades, l'altra ja no us agradarà'', ha sentenciat. Coromines, que enguany té el seu primer contacte amb el ''Benvinguts a Pagès'', confia que sigui una experiència positiva, que vingui molta gent i que puguin comprar els seus productes de forma regular.

D'altra banda, els visitants també podran acostar-se a la formatgeria Palou i la Pujol Orra en què hi elaboren, com no podia ser d'una altra manera, formatges i diversos productes làctics. En el primer cas, tenen bestiar de cabrum i, en el segon, de boví. Finalment, a Aromik hi elaboren herbes aromàtiques i medicinals.

Els visitants també podran allotjar-se a sis establiments de la comarca com són l'Hotel Restaurant Calitxó de Molló, Mas Merolla de Gombrèn, Bressol B&B de Ripoll, Mas Regort de Vallfogona de Ripollès, l'Alberg Pere Figuera de Planoles i la Cabanya de Cal Forn de Serrat a Queralbs. A més, els turistes també podran menjar en set restaurants del Ripollès: Can Jepet de Setcases, l'Hostal Pastoret de Vilallonga de Ter, l'Hotel Restaurant Calitxó de Molló, el CAT de Can Guetes de Ripoll, el Restaurant de la Ruta del Ferro de Sant Joan de les Abadesses, el Portal del Comte de Gombrèn i el Ve de Gust de Ribes de Freser. Cal dir que en els restaurants que participen en el ''Benvinguts a Pagès'' també comercialitzen productes arrelats al territori i; alguns fins i tot, també n'elaboren.

Per altra part, els visitants també podran gaudir d'altres activitats com fer una visita al Museu Etnogràfic de Ripoll; fer una visita a la munyida de les vaques de llet, un tast i degustació al Mas la Folcrà de Sant Joan de les Abadesses i conèixer alguns remeis de pagès gràcies a l'Associació del Jardí Botànic de Plantes a Gombrèn.
 

Al Ripollès hi haurà 20 participants entre explotacions, restaurants, hotels i altres activitats Foto: BAP


Què oferirà el ''Benvinguts a Pagès''?

Per participar en el ''Benvinguts a Pagès'', la gent s'haurà de posar en contacte amb l'organització de l'esdeveniment a través de la pàgina web benvingutsapages.cat -tot i que no és imprescindible fer-hi reserva i s'hi poden presentar sense previ avís- i podran fer una visita a l'explotació que desitgin on se'ls explicarà com s'elaboren els productes i, amb tota seguretat, també podran tastar-los a través d'una petita degustació i adquirir-los. L'horari de visita és de 10 del matí a 2 de la tarda i de 4 a 7 de la tarda. L'any passat va ser un èxit total i es van registrar uns 600 visitants entre les quatre explotacions que es podien anar a veure.