Campdevànol recupera la Festa dels Elois tal com es feia als anys vint

La festa té els seus orígens a principis del segle XX i es va celebrar per últim cop l'any 2013

Campdevànol recuperarà la festa dels Elois després de què no es fes els darrers cinc anys i se celebrarà com es feia al segle passat
Campdevànol recuperarà la festa dels Elois després de què no es fes els darrers cinc anys i se celebrarà com es feia al segle passat | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
22 de maig del 2018
Actualitzat a les 20:50h
Campdevànol recuperarà la Festa dels Elois aquest diumenge després de cinc anys d'absència i, a més, la celebrarà tan fidelment com sigui possible a com es feia a mitjans dels anys vint. Així ho ha explicat l'alcalde del municipi, Joan Manso, en la presentació del programa de la festivitat aquest dilluns al matí.

Cenyint-se estrictament a la història, no se sap en quin any exacte es va començar a celebrar la festa de Sant Eloi a Campdevànol. El què si se sap és que per diverses circumstàncies la festivitat va anar en davallada fins que l'any 1917 va desaparèixer. La festa va entrar en letargia, però no per gaire temps. Uns quants joves del municipi d'aquella època van ressuscitar-la l'any 1924 i, gràcies als arxius documentals i fotogràfics de l'època, s'ha pogut constatar que va sobreviure a la Guerra Civil i als primers anys del franquisme, perllongant-se fins l'any 1955.

Per desgràcia, la festa va tornar a submergir-se en l'oblit fins que l'any 1993, l'Associació de Dones de Campdevànol ''Adoca'' va recuperar-la. El primer lustre després de què es tornés a impulsar, la Festa dels Elois se celebrava per Sant Joan (el 24 de juny). Segons explica l'alcalde, com que Campdevànol no tenia festa local consignada per aquesta data, l'any 1998 la nova Associació de Dones ''El Roser'' va continuar celebrant la festa el 30 de maig amb la col·laboració d'entitats i associacions del poble fins l'any 2013. Novament, la festivitat de Sant Eloi va perdre's fins a la seva recuperació aquest any. Manso ha explicat que és molt rellevant que la festivitat esdevingui una realitat, ja que el municipi més proper que recorda aquesta efemèride és Prats de Lluçanès (Osona).

Sens dubte, per un poble com Campdevànol que té una llarga tradició de la indústria del ferro és una gran notícia tornar a celebrar aquesta festivitat, ja que el gremi de Sant Eloi estava integrat pels traginers, els fargaires i els clavetaires ''que han marcat la identitat econòmica d'aquest municipi durant l'últim segle''. Les principals responsables que això hagi estat així són les dones que, tot i no estar constituïdes en associació, han tornat a empènyer perquè la festa es recuperés i s'hagi reubicat a l'últim cap de setmana de maig. A més, hi han intervingut decisivament una sèrie d'entitats del municipi com el Consell Juvenil Municipal, que faran la funció de pabordes i pabordesses aquesta edició, a banda de molts vilatans que hi participaran a títol individual.

Festivitat de caràcter històric

Un dels principals objectius de la recuperació de la Festa dels Elois és que s'assembli tan com sigui possible a com se celebrava l'any 1924. Per això, des de l'Ajuntament s'ha fet una crida a què tothom que vulgui participar de la festa vingui vestit d'època; és a dir, ''de catalans segons l'estil antic o de principis del segle XIX''. Qui ho faci tindrà premi, ja que el cost del dinar popular que es farà a la Font del Querol només li costarà 10 euros -14 euros per la gent que vagi amb roba actual-. Des del consistori s'han buscat fotografies dels anys vint per saber quina indumentària portaven els habitants de Campdevànol d'aquella època i s'han estudiat les programacions més ''modernes'' -dels anys cinquanta- per saber quins actes es realitzaven.

Tot i així, no totes les activitats es podran reproduir al mil·límetre, ja que, per exemple, abans la festa es feia a Sant Martí d'Armàncies i ''avui en dia és impossible travessar la N-260 per una qüestió de seguretat''. A més, un cop acabada la gresca es feien curses amb cavalleries i carros des de Sant Martí fins a Campdevànol. Evidentment, aquesta cursa tampoc es disputarà i s'ha traslladat el dinar a la Font del Querol ''perquè la GI-401 és, a efectes, de seguretat més senzilla''.
 

L'Ajuntament ha fet una crida als vilatans perquè vagin vestits d'època Foto: Isaac Muntadas


El dia de la festa

Aquest diumenge, la Festa dels Elois començarà a 2/4 de 10 del matí a la plaça de l'Església, on hi haurà esmorzar popular amb coca, fuet, vi i aigua. Tot seguit, al mateix lloc està previst que s'hi concentrin els traginers, els carros, les mules i el cavalls. L'alcalde campdevanolenc ha confirmat que hi haurà entre 4 i 6 mules i 5 carruatges totalment diferents uns dels altres que tindran relació amb el tragí o la feina del camp.

A 2/4 d'11 del matí es farà el passant pel poble amb la Cobla Ciutat de Manresa, els Gegants i el Grallers de Campdevànol i tots els animals amb els carruatges. Bàsicament, aquest passant servirà per anar a buscar els dos pabordes i pabordesses entrants i els dos sortints. En arribar a cadascun dels quatre balcons (plaça de la Dansa, plaça de la Mainada, carrer Prolongació de la Gala i Residència Geriàtrica) es tocarà una serenata i sortiran a saludar des del balcó a la corrua de vilatans. A la residència, els pabordes i pabordesses repartiran als avis una coca de forn especial engalanada amb clavells i marduix.

Al migdia, a la plaça de l'Església, s'oficiarà la missa solemne dels Elois amb l'acompanyament de la Cobla Ciutat de Manresa i es beneiran els animals del tragí i les coques dels pabordes. Tot seguit, un minibús traslladarà a tots els assistents del dinar popular a la Font del Querol i, després de l'àpat, hi haurà una actuació de l'Esbart Dansaire de Ripoll i sardanes. Finalment i abans de tornar cap a casa, inaugurarà el centre de visitants ''Porta a la Serralada de Montgrony'' d'aquest espai.