El projecte PYRFER-Pirineus de Ferro es presenta en societat i amb dos milions d'euros sota el braç

Ripoll i Campdevànol són les dues poblacions del Ripollès que hi participen entre els deu socis catalans i francesos

La foto de família de respresentants dels deu municipis que integren el projecte PYRFER-Pirineus de Ferro
La foto de família de respresentants dels deu municipis que integren el projecte PYRFER-Pirineus de Ferro | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
21 de maig del 2018
Actualitzat a les 12:24h
El projecte transfronterer PYRFER-Pirineus de Ferro ja és una realitat després de treballar-hi durant molts mesos. Aquest passat divendres a la tarda se'n va fer la presentació oficial al centre cívic La Confiança de Campdevànol -la població que lidera el projecte- amb la presència de representants dels deu municipis que hi participen a banda de Campdevànol com són Ripoll, Besalú, Alins, Alpens, Arles Sur Tech, el Sindicat Mixt del Canigó Grand Site, la comuna d'Aglomération Pays Foix Varilhes i les comunes de l'Alta Ariège i l'Alt Vallespir. El projecte PYRFER suposarà una inversió total de 2.096.171,61 euros que estan finançats en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020), i també entre les deu administracions de banda i banda de la frontera pirinenca.

Aquest projecte que porta per nom ''Pirineus de Ferro-Xarxa de Municipis del Ferro per a una Estratègia Turística Patrimonial i Sostenible'' bàsicament parteix de la idea clau de fer una difusió turística de l'entorn i patrimoni relacionat amb el ferro, que es vehicularà a través de l'execució d'aquest pressupost consolidat de més de dos milions d'euros en els propers tres anys (fins al 2020, tot i que s'ha plantejat prorrogar-ho fins al 2021). Per fer-ho possible, el projecte s'estructurarà en sis eixos molt ben definits: gestió, comunicació, festivals dels ferro i activitats relacionades amb aquest metall, infraestructures i inversió, intercanvi de persones per interrelacionar municipis i, finalment, transferibilitat.

Les infraestructures i la inversió, l'eix més important

Sense cap mena de dubte, les infraestructures i la inversió són l'eix més important d'aquest projecte. Principalment, els més de dos milions d'euros que arribaran per sufragar aquesta iniciativa serviran per crear espais de rebuda de visitants relacionats amb el patrimoni del ferro, més coneguts com a centres d'atracció de visitants i d'interrelació entre els diferents municipis. A més, en el cas de les dues poblacions del Ripollès que formen part del projecte com són Ripoll i Campdevànol, també se'n beneficiaran amb actuacions més concretes.

En el cas de Ripoll, l'alcalde Jordi Munell (PDeCAT-DC) ha explicat que la inversió a la capital ripollesa pivotarà a l'entorn de la Farga Palau. A través d'un conveni de gestió amb el museu de Ripoll, l'Ajuntament convertirà aquest punt en un espai més visitable perquè els turistes i la pròpia gent de la vila en conegui la història. En canvi, a Campdevànol, l'alcalde Joan Manso (PDeCAT) ha subratllat que cal apostar per la incorporació de les noves tecnologies per concebre el turisme en l'actualitat. Això es traduirà en la creació d'una ruta del ferro al poble que permetrà transportar al visitant fins al Campdevànol de l'època dels fargaires i els clavetaires mitjançant unes ulleres de visió 3D en diferents punts del municipi. A més, amb unes ulleres d'aquest tipus també es podrà visitar virtualment alguna de les empreses més rellevants en matèria metal·lúrgica de la població (Comforsa amb tota seguretat).
 

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, ha explicat quins són els sis eixos principals d'aquest projecte Foto: Isaac Muntadas


L'oficina PYRFER, amb tres seus

La gestió i la comunicació són els altres dos eixos més rellevants d'aquesta iniciativa. I més ara que ja ha començat a caminar de forma oficial. En principi, per gestionar aquest projecte es constituirà l'oficina PYRFER, que estarà integrada per un director de projecte, un tècnic de comunicació i un administratiu -els dos últims treballaran a mitja jornada i el primer a jornada completa- i serà itinerant. Aquestes tres persones s'hauran de coordinar per desenvolupar i executar el projecte; a banda de l'ajuda que tinguin del personal més polític. Cal destacar que la gestió del projecte PYRFER pivotarà a l'entorn de dos grans grups. El primer estarà format per una comissió política que haurà d'aprovar els eixos essencials d'execució i estarà integrada pels responsables titulars de les diferents organitzacions; mentre que l'altre serà una comissió tècnica, que conjuntament amb el grup de direcció del projecte haurà de desenvolupar necessàriament aquests més de dos milions d'euros.

Hi haurà tres seus oficials del projecte que estaran ubicades a Campdevànol i Ripoll, al cantó català, i a Foix Varilhes, a la banda francesa. A banda d'aquesta presentació que es va fer aquest divendres, també se'n faran dues més que seran més institucionals a Catalunya i França, respectivament, amb la presència dels càrrecs polítics que financen el projecte i diferents autoritats.

Altres eixos del projecte

Alguns dels altres eixos d'aquest projecte consisteixen en la celebració de festivals del ferro i activitats diverses relacionades amb el patrimoni metal·lúrgic. De fet, un dels objectiu del projecte PYRFER és crear una xarxa compartida de fires i festes perquè els deu socis es puguin ajudar uns amb els altres alhora de fer-ne difusió. Per altra banda, aquest bullici d'activitats ha de permetre que hi pugui haver una interrelació entre les persones d'una banda i l'altra del territori. Això es traduiria en fer visites a altres municipis integrats al projecte, intercanvis d'estudiants o persones que s'anessin a formar laboralment a l'altre cantó dels Pirineus i viceversa. ''Encara s'ha de concretar'', ha apuntat Manso.

Finalment, aquest projecte vol que hi hagi certa transferibilitat. És a dir, un cop s'esgotin els tres anys que venen finançats a través dels fons FEDER i els Ajuntaments ja no ho puguin assumir, es pretén que s'estengui en un futur. Segons Manso, això per exemple s'aconsegueix creant sinergies per integrar-se en un altre tipus de projecte similar al territori.
 

El projecte es va presentar al centre cívic de Campdevànol Foto: Isaac Muntadas