Ripoll

Fepime i la UIER creuen que el futur de les pimes passa per la digitalització

Actualment, només un 18% de les microempreses tenen la digitalització en el seu projecte d'empresa

per Isaac Muntadas , Ripoll, 18 de maig de 2018 a les 17:36 |
Fepime i l'UIER s'han reunit aquest divendres al matí en el marc del 3r Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya 2018 | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El futur de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya passa per la digitalització. Aquesta és una de les principals conclusions en què han coincidit la patronal Fepime i la Unió Intersectorial d'Empresaris del Ripollès (UIER) en la reunió celebrada aquest divendres al matí, a la seu de la UIER, dins el marc del Tercer Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya 2018.

La presidenta de Fepime a Catalunya, Maria Helena de Felipe, ha explicat que aquest congrés porta en marxa des del passat mes de febrer i, des de llavors, ja s'han fet fins a 22 reunions amb tots els territoris del país i també amb alguns sectors. Precisament, el Ripollès ha estat la seu de la darrera trobada abans de la celebració d'una conferència final de cloenda el proper 4 de juny a Barcelona, on s'exposaran totes les conclusions a què han arribat. De Felipe ha revelat que s'han proposat incidir en el tema de la digitalització de les pimes perquè són conscients que, actualment, ''no són una prioritat'' per aquest tipus d'empreses; sobretot, per l'escàs coneixement que tenen dels beneficis que els hi aportaria.


En aquest sentit, la presidenta de Fepime ha assenyalat que disposen d'un estudi demolidor en què s'especifica que només un 18% de les microempreses -d'1 a 9 treballadors- tenen la digitalització en el seu projecte d'empresa. Un percentatge que s'incrementa notablement quan es parla de la mitjana empresa -amb uns 50 treballadors-, que s'eleva fins al 50%. A través de fer totes aquestes reunions, Fepime ja ha descobert que les causes principals de què les micro i petites empreses no implantin la digitalització interna es deu, bàsicament, a què perceben molt poc o un nul retorn econòmic, a la falta de personal -recursos humans- que s'hi pot dedicar o a l'increment de les complicacions.
 

La presidenta de Fepime a Catalunya, Maria Helena de Felipe, ha explicat que només un 18% de les microempreses han iniciat la digitalització interna Foto: Isaac Muntadas


Però què és la digitalització interna? Doncs no és cap altra cosa que adaptar l'empresa a les noves tecnologies. Això suposa escanejar tota la documentació per tenir-la al núvol, dedicar-se a l'anàlisi de dades de l'empresa, la venda a través de la xarxes socials, la seguretat o el comerç electrònic. L'objectiu d'aquestes reunions consisteix en sensibilitzar les microempreses perquè posin en marxa un pressupost i una sèrie de recursos humans per avançar cap a un pla de digitalització, que duri entre dos o tres anys (per sinó es vol o es pot fer tot de cop), per ser mínimament competitius. ''No tenim temps, això costa diners o estem concentrats en altres temes són excuses que no ens fan anar pel bon camí'', ha apuntat.

En aquest sentit, el president de la UIER, Eudald Castells, ha assegurat que tots els conceptes mencionats per De Felipe s'identifiquen en el futur de l'entorn que es trobaran els empresaris i les empreses. Castells ha insistit en què cal preparar-se bé per poder adaptar-se a aquest entorn el millor possible perquè sigui ''amable amb nosaltres i siguem eficaços''. ''El que no es prepari segur que anirà enrere i això al Ripollès no ens interessa'', ha sentenciat.

 

El president de la UIER, Eudald Castells, ha insistit en què cal preparar-se pel futur per no quedar-se enrere Foto: Isaac Muntadas


En l'acte de cloenda final del proper 4 de juny, s'hi ha convidat a la ministra del govern espanyol, Dolors Montserrat, i esperen poder-hi convidar el nou conseller que s'ocupi d'aquest sector. Aquesta trobada servirà per exposar les conclusions que s'han extret d'aquest periple per Catalunya després d'escoltar tots els sentiments i les preocupacions dels empresaris. Precisament, Fepime vol que aquestes conclusions arribin a les administracions locals, autonòmiques i nacionals perquè tinguin en compte les seves necessitats. Castells s'ha mostrat molt satisfet de què les empreses del territori tinguin l'oportunitat d'exposar els seus dubtes i inquietuds.

La reunió entre la Fepime i l'UIER també ha servit per abordar altres assumptes d'interès a banda de la digitalització com les infraestructures, el finançament, la fiscalitat, els tràmits administratius, la innovació, el consum energètic la internacionalització, les relacions laborals, la formació o la competència deslleial.
 

Moments abans de començar la reunió entre empresaris associats a l'UIER i la presidenta de la Fepime Foto: Isaac Muntadas

 

Participació