Consell Comarcal

El Ripollès ja té un acord unànime per impulsar un pla turístic comarcal

El Consell Comarcal fa mesos que treballa en una revisió conceptual del projecte ''L'experiència dels Pirineus més autèntics'', que suposarà una inversió de més d'1,9 milions d'euros

per Isaac Muntadas , Ripoll, 16 de maig de 2018 a les 16:09 |
El ple del Consell Comarcal ha aprovat per unanimitat una modificació del projecte de promoció turística comarcal ''L'experiència dels Pirineus més autèntics'' | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
S'ha hagut de suar de valent, però finalment els 19 municipis de la comarca del Ripollès s'han posat d'acord per impulsar definitivament un pla turístic comarcal. Aquest acord s'ha visibilitzat en el ple del Consell Comarcal d'aquest dimarts al vespre, en què els consellers de tots els grups polítics han aprovat per unanimitat una modificació del projecte de promoció turística comarcal ''L'experiència dels Pirineus més autèntics'', que suposarà una inversió d'1.966.197,57 euros pel territori, dels quals n'hi haurà 840.050,76 que estan subvencionats per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) administrat pel departament de Governació, Administracions públiques i Habitatge. La resta de diners els aportaran els 19 Ajuntaments del Ripollès.

Durant els darrers mesos, el Consell Comarcal del Ripollès ha treballat de manera incansable en una revisió en clau conceptual d'aquest projecte turístic, algunes inversions de les quals ja són una realitat. L'objectiu principal de l'ens comarcal ha consistit en afavorir que tots els municipis de la comarca se sentin còmodes amb el projecte i vulguin adherir-s'hi. En definitiva, es pretenia donar lloc a una nova fórmula organitzativa més eficaç que unifiqués les iniciatives turístiques tant publiques com privades de la comarca. A més, sense oblidar la manera d'impulsar noves vies de comercialització per focalitzar els esforços a l'obtenció de resultats a curt, mitjà i llarg termini.


El president del Consell Comarcal, Joan Manso (CiU), ha explicat que l'únic que ha fet el ple en la sessió d'aquest dimarts és ratificar la voluntat dels 19 alcaldes sobre la distribució de costos d'aquest projecte. Manso ha traslladat al plenari que, per tal de què el projecte tirés endavant, han hagut de reconfigurar lleugerament a la baixa les aportacions de tots els municipis. ''No hem d'oblidar que la realitat municipal de la comarca és molt plural amb ajuntaments grans i petits; i hem de ser capaços d'adaptar-nos a tots els casos'', ha insistit.

Sobre els costos, aquest projecte consta d’un seguit d’inversions focalitzades en municipis concrets, que s’han adaptat a les demandes específiques dels ajuntaments, i d’una altra part comuna, en benefici del conjunt de la comarca. Les parts específiques queden tal com estaven previstes i és la comuna, que s’ha retocat perquè sigui satisfactòria tant per les corporacions locals com la comarcal. El repartiment de costos de la part comuna del projecte entre els municipis es fa tenint en compte factors com el nombre d’habitants, les places hoteleres i el nombre d’establiments turístics. El pla preveu la creació de materials turístics divulgatius de la comarca, audiovisuals, senyalització de masies i elements del patrimoni natural, confecció de rutes, participació en tallers i sessions formatives, crear una estratègia de captació de grups i la comercialització de paquets turístics.


Manso s'ha mostrat molt satisfet de què, en el Consell d'alcaldes del passat dia 20 de maig, tots els ajuntaments mostressin el seu suport al projecte. A més, aquest suport no és només de paraula, ja que gairebé la meitat dels ajuntaments del Ripollès ja han aprovat el conveni en el seu plenari i la resta ho sotmetran a votació en breu. El president de l'ens pensa que és una ''gran notícia'' que s'hagi pogut iniciar un projecte turístic compartit. ''Segurament és auster però realment és positiu pel fet de sumar tots junts'', ha assenyalat.
 

El president del Consell Comarcal, Joan Manso, s'ha mostrat molt satisfet de què els 19 alcaldes de la comarca s'hagin unit a l'acord Foto: Isaac Muntadas


El turisme a les valls

Certament, i tal com ha reconegut Manso, històricament les valls de Ribes i Camprodon han seguit unes línies turístiques pròpies ''molt respectables'', però molt diferenciades del Baix Ripollès. Això ha provocat que la realitat turística a la comarca hagi estat sempre molt ''disgregada'', ja que a les dues valls el fons del desenvolupament econòmic recau, sobretot, en el turisme, però segons ell, això no ha d'impedir que puguin trobar punts de sinergia per treballar conjuntament sense perdre la seva identitat ni patir afectacions al seu desenvolupament turístic.

És per aquest motiu que el president del Consell Comarcal entén que tots els municipis tenen dret a defensar els seus plantejaments turístics i continuar treballant des d'una perspectiva local i de vall ''sense ferir cap tipus de sensibilitat i identitat''. Manso ha subratllat que ha costat molt de temps cosir les diverses sensibilitats, buscar els encaixos per tothom i veure què necessita la comarca en aquest tema. A més, el president de l'ens ha assegurat que aquest acord depassarà totalment aquesta legislatura i s'haurà de seguir cultivant en el futur.

El conseller d'ERC, Sergi Albrich, també s'ha mostrat molt satisfet de què s'hagi pogut arribar a un acord amb el conjunt dels 19 municipis de la comarca perquè el fet de poder tirar endavant aquest pla turístic comarcal suposarà una ''bona injecció econòmica'' pel Ripollès. ''Caldrà fer una cirurgia fina per anar arribant a un acord amb tothom perquè aquest pla arribi a bon port'', ha insistit. Albrich ha apel·lat el Consell Comarcal a actuar com un ''paraigües'' que lideri el projecte i representi totes les sensibilitats de la comarca i vetlli per ''anar tots a l'una i evitar les discrepàncies que hi hagi''. ''Hem de tenir mà esquerra per unir totes les diferències que ens puguin separar'', ha ressaltat.

Sobre qui ha de liderar aquest projecte, ERC, com ha dit Albrich, té clar que ha de ser el Consell Comarcal. Manso l'hi ha recordat que l'Agència de Desenvolupament del Ripollès és una branca de l'ens comarcal i que amb aquest assumpte encara cal buscar un consens per saber qui ho ha d'executar.
 

El conseller d'ERC, Sergi Albrich, ha demanat que sigui el Consell Comarcal qui lideri el projecte Foto: Isaac Muntadas


Què és ''L'experiència dels Pirineus més autèntics''?

El projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics és un pla de promoció del turisme impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès que vol donar resposta a l’evolució i els canvis de tendència del sector associats al segle XXI. Sobretot, pensant en la difusió i comercialització unitària dels productes turístics de la comarca. Això, partint de la idea que el Ripollès té el turisme com a sector econòmic primordial de futur com a alternativa natural a les crisis dels altres sectors, i atenent alhora la creació recent del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser. La idea s’ha desenvolupat a partir de l’Estudi de Revisió Estratègica Turística del Ripollès, elaborat prèviament.

Concretament, les fites del pla són definir nous objectius per al turisme del Ripollès pel que fa a productes, públics i canals de comercialització; diferenciar-se respecte la resta d’oferta turística similar a partir d’elements de singularitat amb fort atractiu; crear una nova fórmula organitzativa més eficient i eficaç que unifiqui les iniciatives turístiques tant públiques com privades de la comarca; i impulsar noves formes de comercialització per focalitzar els esforços a l’obtenció de resultats a curt, mitjà i llarg termini.

El desenvolupament d’aquest pla amb horitzó al 2020 pivotarà sobre tres eixos: el romànic, la gastronomia i la natura. Aquesta última, englobant el turisme purament de natura, el turisme actiu relacionat amb els esports de muntanya (tresc, esquí, curses, etc.) i també l’ecoturisme. De fet, es constata que el Ripollès posseeix unes característiques geogràfiques, de biodiversitat i socials ideals per al desenvolupament d’un turisme de qualitat relacionat amb la natura i la cultura i un dels trets distintius és el fet que es troba a poc més d’una hora de Barcelona.

 

Participació