Descobreixen un nou dolmen a Gombrèn amb més de 4.000 anys d'antiguitat

El monument està ben conservat

El dolmen descobert es manté en bon estat
El dolmen descobert es manté en bon estat | Maite Vigueras
Redacció
15 de maig del 2018
Actualitzat a les 15:37h
Un estudi que s'està realitzant sobre el patrimoni als Camps de Montgront, al terme municipal de Gombrèn, ha permès descobrir un dolmen de fa més de 4.000 anys (2.000 anys abans de Crist). El monument, no massa lluny de la carretera i ben conservat, va ser descobert per Juan Vigueras. 

Es tracta d’un dolmen simple amb accés a la cambra funerària a través d’una llosa frontal rebaixada, que deixa una finestra, enmig del túmul, per on es devien dipositar els cadàvers. Està fet en roca calcària local. La vegetació de l’entorn immediat és d’arços, boix i rebrots d’un om.

La cambra funerària conserva tots els seus ortostats llevat de la coberta: llosa frontal, molt arranada, lateral esquerre, capçalera i lateral dret. Va ser bastida aprofitant el pendent, de manera que la cambra hi quedava atrinxerada. Les seves mides internes són: 197 cm de llarg, entre 115 cm (zona capçalera) i 135 cm (zona frontal) d’amplada i uns 145 cm d’alçada.

El túmul, essencialment frontal-lateral,  feia uns 8,50 m i  estava compost per grans blocs calcaris i terra. En el marge, a l’esquerra i dreta de la cambra, es poden observar encara les restes del túmul i se’n poden deduir la forma, mides i composició originals. Probablement, comptava amb un mur de grans blocs ajaguts que marcaven el seu peristàlit o anell de contenció exterior.

Aquesta mena de dolmen simple és ben conegut a les terres interiors prepirinenques de la Catalunya Vella, on se’n coneixen centenars, en especial a l’Alt Urgell, i se situen cronològicament entre el calcolític recent (Campaniforme) (2.700-2.200 cal aC) i l’edat del bronze inicial (2200-1800 cal aC). 

En el cas del Ripollès aquest nou dolmen seria el segon d’aquesta classe, després del dolmen del Salt a Llaés, descobert l’any 1981 per Josep Castany.