La cuina marroquina enamora els paladars dels ripollesos

La degustació de productes marroquins de l'associació FATH ''Benvinguda Ramadà'', a la plaça de Sant Eudald, ha estat un dels atractius de la Festa Major aquest dijous

L'Associació FATH, que engloba la comunitat marroquina de Ripoll, ha fet una degustació de productes típics a la plaça de Sant Eudald
L'Associació FATH, que engloba la comunitat marroquina de Ripoll, ha fet una degustació de productes típics a la plaça de Sant Eudald | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
11 de maig del 2018
Actualitzat a les 11:32h
La pluja ja ha tret el cap de forma intermitent però amb poca intensitat durant la Festa Major de Ripoll. Ja no és notícia que plogui per Sant Eudald. ''Pel maig cada dia un raig'', que diu la dita. En canvi, si que és novetat que, durant la vigília de la festivitat d'un personatge vinculat amb la religió catòlica, se celebri una degustació de productes marroquins, una terra de creences musulmanes. La globalització ja fa temps que ha aterrat a Catalunya i el seu bressol no en podia ser una excepció.

L'associació FATH de Ripoll, formada per persones de la comunitat marroquina del municipi, ha preparat una degustació de productes típics de la gastronomia del seu país d'origen per tots els ripollesos sota el títol ''Benvinguda Ramadà''. L'acte, curiosament, s'ha celebrat a la plaça que porta el nom del patró de la vila i, com si es tractés d'una benedicció, Sant Eudald els ha protegit de l'aigua contenint el cel. Per si de cas, la paradeta ja estava muntada sota la carpa de la plaça. A pocs minuts per les set de la tarda, encara no hi havia menjar a sobre les taules ni públic. Això sí, els ornaments daurats i platejats de la vaixella marroquina ja brillaven.
 

La gent ha fet cua pacientment per poder degustar els plats marroquins Foto: Isaac Muntadas


A poc a poc, la gent s'ha anat acostant a la parada i, ben aviat, un nombrós grup de persones s'ha congregat al voltant de la carpa. El menjar ha arribat i la flaire que desprenia ha fet venir salivera a tots els assistents. Una plata de terrissa plena fins a dalt de cuscús ha estat el plat estrella de la tarda i, en ben poca estona, ja no en quedava res. Una menja composta per arròs, verdures i pollastre ha enamorat el paladar dels ripollesos. Productes molt comuns i alhora ben mesclats. La harira, la sopa tradicional marroquina feta a base de farina, tomàquet i llegums, present a la taula durant el mes del Ramadà, també ha reconfortat a les prop de 200 persones que s'han acostat a la degustació. Els dàtils o els dolços -encapçalats per una espècie de galetes de xocolata- han estat el plat preferit entre la mainada; que es combinaven a la perfecció amb una bona tassa de te.

Sens dubte, no hi ha millor manera de conèixer a fons una cultura que fent-ho a través de la seva gastronomia. A banda del menjar, tan joves com adults s'han fet tatuatges temporals de henna, una tradició molt arrelada en els països musulmans. L'esdeveniment ha estat un èxit absolut com també ho ha estat l'espectacle d'animació a càrrec de Jukebox ''Les cançons secretes'', que s'ha dut a terme just abans a la plaça de la Lira.
 

Gairebé 200 persones s'han acostat per provar plats marroquins com el cuscús o la harira Foto: Isaac Muntadas


Què és el Ramadà?

Un dels membres de l'associació FATH de Ripoll, Abdallah El Meftah, ha parlat abans de l'acte amb NacióRipollès sobre l'activitat que han programat. El Meftah ha explicat que ells també són veïns del poble i han volgut participar de la Festa Major com qualsevol altre entitat. Per sort, enguany la celebració del Ramadà ha coincidit amb Sant Eudald i, gràcies això, l'associació FATH ha pogut mostrar als ripollesos la gastronomia marroquina a través d'una festa ''tan bonica'' que es fa en el moment de trencar el dejú.

Però què és ben bé el Ramadà? Doncs la resposta és molt senzilla. El Ramadà és el nom que rep el novè mes de l'any en el calendari musulmà, que està sincronitzat amb la lluna i es divideix en dotze mesos que tenen entre 29 i 30 dies -un any islàmic pot tenir entre 354 i 355 depenent de l'any-. A més, el Ramadà és un dels cinc pilars bàsics de la religió islàmica juntament amb la creença de què existeix un Déu tot poderós i que Mahoma n'és el seu profeta i missatger; el pelegrinatge a la ciutat santa de la Meca, la població natal de Mahoma on tots els musulmans viatgen un cop a la vida i les pràctiques de l'almoina i la pregària.
 

Els dolços i el te també han tingut molt èxit entre els assistents Foto: Isaac Muntadas


Durant el mes del Ramadà tots els musulmans tenen prohibit menjar, beure, fumar o practicar relacions sexuals des de l'albada fins a la posta de sol. Evidentment, i segons explica El Meftah hi ha excepcions que no han de fer aquest dejuni com és el cas de les persones malaltes, la gent gran o que estan de viatge, els nens, les dones embarassades, les que tenen la menstruació o les lactants. Després, en aquests casos qui vol pot practicar el Ramadà a llarg de l'any, pot fer-ho. ''Som una comunitat musulmana que portem uns quants anys a Ripoll i volíem compartir les nostres costums amb els ciutadans. Formem part del poble i ens agradaria que la gent ens conegués més'', ha subratllat El Meftah.

I quina millor manera de conèixer la comunitat musulmana de Ripoll que a través de la seva gastronomia. El Meftah també ha recordat que tractant-se d'un país mediterrani, els aliments són molt variats però força coneguts. ''És un menjar molt similar però guarnit de forma diferent'', ha apuntat. Veurem si l'any vinent, la comunitat musulmana pot donar continuïtat a l'èxit d'enguany.