La Fundació MAP enceta la Festa Major de Ripoll amb un pregó molt emotiu

Prop de 250 persones han assistit a l'acte, a l'església de Sant Pere, que ha donat el tret de sortida d'aquest Sant Eudald 2018

Unes 250 persones han assistit al pregó de Sant Eudald protagonitzat per la Fundació MAP, que enguany fa 50 anys
Unes 250 persones han assistit al pregó de Sant Eudald protagonitzat per la Fundació MAP, que enguany fa 50 anys | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
10 de maig del 2018
Actualitzat a les 12:51h
Cada any, el pregó de la Festa Major de Ripoll és l'acte que dóna el tret de sortida a diverses jornades -enguany cinc- de xerinola i gresca en honor al patró de la vila, Sant Eudald. En moltes ocasions, aquest acte sol passar força desapercebut, però enguany no ha estat així ni molt menys. Era un acte de justícia que la Fundació MAP, que aquest 2018 celebra el cinquantè aniversari de la seva creació ajudant, cuidant i construint un futur millor per a totes les persones del Ripollès que tenen algun tipus de discapacitat intel·lectual o risc d'exclusió social, fos l'encarregada de fer el pregó d'aquest Sant Eudald 2018.

Arribar al mig segle de vida en el cas d'una entitat com la Fundació MAP és un fet rellevant en la història de Ripoll i la comarca i, evidentment, calia recompensar-ho donant-los el protagonisme que es mereixen per aquesta tasca social tan ben executada durant tots aquests anys. El fet que el pregó s'hagi dut a terme a l'església de Sant Pere, un espai majestuós i amb molta més capacitat per encabir-hi públic que l'emplaçament on s'havia fet els darrers anys -la sala Abat Senjust de sota el consistori-, també hi ha ajudat. A més, tot i tractar-se d'una església romànica restaurada (per definició fosca), la il·luminació ha ratllat l'excel·lència.
 

La gent s'ha entregat en tot moment al pregó de la Fundació MAP Foto: Isaac Muntadas


Unes 250 persones han assistit al pregó de la Festa Major que s'ha fet aquest dimecres a la tarda, entre les quals hi havia molts usuaris i professionals de la fundació i, pràcticament, tots els regidors del consistori amb l'alcalde, Jordi Munell, al capdavant. Entremig dels forts aplaudiments d'un públic totalment entregat, la primera a prendre la paraula ha estat la presidenta del patronat de la Fundació MAP, Casilda Gómez, que ha començat recordant que l'entitat que presideix porta 50 anys sent ''part activa de les celebracions i dels actes'' de la festa, primer sota el nom de Centre Montserrat i ara des de ja fa uns anys com a Fundació MAP.

Gómez ha destacat que la Fundació MAP ha participat sempre a la Festa de Sant Eudald, ja sigui aportant ''il·lusió i creativitat per veure si algun dia guanyaven el concurs per fer el millor cartell de la Festa Major'' -fita aconseguida l'any 2012- o, senzillament, formant part activa dels actes populars com els concerts o les arrossades. La presidenta del patronat de la FMAP ha subscrit les paraules del batlle ripollès del programa de Sant Eudald, en què demana aconseguir una vila ''activa, dinàmica treballadora i compromesa, que sap viure i divertir-se des de la convivència i el respecte de tots els ciutadans''.
 

La presidenta del Patronat de la Fundació MAP, Casilda Gómez, ha reivindicat que l'entitat sempre s'ha implicat en la festa de Sant Eudald Foto: Isaac Muntadas


La cronologia paral·lela del MAP i Ripoll i les ''performance'' artístiques

El ritme d'aquest pregó coral no ha decaigut en cap moment i ha anat increscendo a mesura que avançava l'acte. Després d'una breu intervenció d'una parella formada per una persona atesa i una professional de la FMAP, ha arribat un dels moments més destacats del pregó. L'educador Eudald Jordà i un usuari del centre, Andreu Viñas, han enumerant, d'una banda, una sèrie d'efemèrides que s'han produït a Ripoll en els cinquanta anys de vida de la FMAP i, d'altra banda, fites que ha aconseguit la pròpia fundació en aquests mateixos anys. A tall d'exemple, el 1983 es va crear el servei d'atenció precoç al municipi mentre a Ripoll s'inaugurava el pavelló municipal d'esports. La llista d'efemèrides de la història de Ripoll paral·leles amb l'evolució de la FMAP s'ha estès fins al dia del pregó.
 

Eudald Jordà i Andreu Viñas han enumerat efemèrides de Ripoll i evolucions de la FMAP al llarg dels seus cinquanta anys de vida Foto: Isaac Muntadas


Un cop acabat, una altra professional de l'entitat i autora de l'eslògan de la FMAP ''Mà a mà construïm futur'', Valentina Hernández, ha recitat un poema escrit per ella mateixa i, tot seguit, l'escriptora i psicòloga, Cristina Casas, ha llegit un breu preludi perquè Jordà i l'usuari Carles Fajula enumeressin els quatre valors fonamentals d'aquesta entitat com són la llibertat, la igualtat, el compromís i la justícia social. Entremig de la definició de cadascun d'aquests valors, hi ha hagut una ''performance'' artística molt plàstica protagonitzada per Ester Forment de Ripollesdansa i l'usuari Agustí Aribau. Els dos ballarins han dansat al ritme d'una música lenta i molt màgica que ha hipnotitzat el públic a base de moviments pausats i molt ondulats. A més, amb l'ajuda d'uns colors han dibuixat al terra una sèrie de formes que coincidien amb els seus passos. D'altra banda, ambdós artistes han col·locat la paraula Ripoll feta a partir de cubs a davant de l'escenari.
 

Valentina Hernández ha recitat un poema de collita pròpia Foto: Isaac Muntadas
 

Ester Forment i Agustí Aribau han ballat pels assistents en una petita ''performance'' artística Foto: Isaac Muntadas
 


El Ter i el Freser i l'emoció de l'alcalde

Tal i com ha explicat després la responsable del servei d'Esports, Lleure i Famílies de la FMAP, Eva Córdoba, aquest pregó es volia vincular amb el territori i, quina millor manera de fer-ho, que fent una equiparació amb els rius Ter i Freser. Visualment això s'ha detectat en els colors dels vestits dels usuaris de la Fundació MAP, que portaven tonalitats verdes i blaves en homenatge als rius. A més, la rapsode que també col·labora en el concert de Nadal de la FMAP, Dolors Vilaplana, ha certificat aquest homenatge amb la lectura del poema Lo Ter i lo Freser de Jacint Verdaguer.

L'alcalde Jordi Munell, visiblement emocionat, ha clos l'acte assegurant que ha estat un pregó ''molt emotiu'' i que es recordarà al llarg dels anys. Munell ha assenyalat que, en el plenari del passat mes de febrer, tots els regidors del consistori van acordar per unanimitat demanar a la Generalitat de Catalunya la concessió de la Creu de Sant Jordi per la Fundació MAP en reconeixement d'aquests 50 anys d'història donant servei a les persones amb discapacitat o amb risc d'exclusió social. El batlle ripollès també ha dit que, veient la situació política actual en què no hi ha govern, serà difícil que aquest reconeixement es pugui produir enguany, però s'ha mostrat optimista de què quan es clogui l'aniversari, l'any 2019, puguin obtenir aquest merescut premi. ''Sou un model convivència, integració, normalització i, fins i tot, de país'', ha subratllat Munell, el qual ha reiterat que l'oci, en referència a la festa de Sant Eudald, s'ha d'estendre a tothom i ''així serà''. Amb la Festa Major en marxa després de la lectura pregó, només queda resar-li a Sant Eudald perquè no plogui i sigui un èxit absolut.
 

L'alcalde, Jordi Munell, ha recordat que demanaran la Creu de Sant Jordi a la Generalitat de Catalunya per la Fundació MAP Foto: Isaac Muntadas