Sant Eudald lluitarà amb la pluja per viure cinc dies grans de Festa Major a Ripoll

La creació de la Comissió de festes infantil, la macro-trobada gegantera o el vermut i tarda electrònica al costat de la llera del Ter, les principals novetats d'enguany | Doctor Prats, Buhos o la Banda del Coche Rojo, els caps de cartell musicals de la festa | La Festa Major Alternativa també hi serà present i aquest cop amb tots els permisos

Els membres de la Comissió de Festes de Ripoll presentant el cartell de Festa Major d'aquest Sant Eudald 2018
Els membres de la Comissió de Festes de Ripoll presentant el cartell de Festa Major d'aquest Sant Eudald 2018 | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
04 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:52h
Si la pluja no ho impedeix -de moment les previsions no són gaire optimistes-, la Festa Major de Sant Eudald de Ripoll tornarà a ser un èxit absolut. Enguany, com ja va succeir en la darrera edició, les celebracions en honor al patró de la vila s'allargaran durant cinc dies, del 9 al 13 de maig. Sant Eudald 2018 també ve carregat d'algunes novetats de pes, entre les quals en destaquen tres: la creació d'una Comissió de festes infantil, la macro-trobada gegantera de diumenge a la tarda amb 32 colles presents i el vermut i la tarda electrònica de dissabte amb nou hores seguides de música electrònica de diversos estils a la llera del riu Ter, al passeig del Mestre Guich.

Començant per les novetats d'aquesta festa major de Sant Eudald, enguany s'ha creat una Comissió de festes infantil que ha escollit al cent per cent tots els espectacles que van dirigits als més menuts (públic infantil i juvenil). Aquesta comissió de festes infantil està formada per un grup de pares que voluntàriament es van oferir per dur a terme aquesta tasca. En el seu dia, quan eren més joves i encara no tenien fills, aquestes persones estaven enrolades dins de la Comissió de festes i ''ara que ja tenen mainada que ja pot gaudir de la festa major doncs han volgut participar-hi creant aquesta entitat'', ha explicat el regidor de Cultura, Tradicions i Festes i membre de la Comi de Ripoll, Ramon Santanach.

L'estrena d'aquesta comissió de festes infantil és a l'engròs, ja que portaran espectacles de ''primer nivell''. El dijous al migdia s'encetarà el seu programa amb l'espectacle de titelles ''El Regal'', a la plaça Sant Eudald, a càrrec de Pengim-Penjam i continuarà a la tarda (18h) amb un espectacle de Jukebox, a la plaça de la Lira, titulat ''The Jukebox: Les cançons secretes''. Divendres a 2/4 d'1 de la tarda es farà un espectacle de circ per a totes les edats al patí de l'escola Salesiana del grup Pessic de circ i la xerinola continuarà a les cinc de la tarda amb ''Tastets de Festa Major'' amb les entitats culturals de Ripoll a les places de l'Ajuntament i la del Monestir. I finalment, dissabte al migdia, els més petits podran escoltar un concert per a tota la família amb el grup Pop per Xics, a la Lira. A banda de tots aquests espectacles, hi haurà les atraccions a l'espai de la Devesa del Pla.
 

Enguany, la Festa Major de Ripoll ve carregada de novetats com és la creació de la Comissió de festes infantil o la macro-trobada gegantera Foto: Isaac Muntadas


Trobada gegantera multitudinària i vermut i tarda electrònica, les grans novetats

En la Festa Major de l'any passat, els gegants de la vila, Guifré i Guinedell, es van ''prejubilar'' amb 72 anys de vida i van deixar pas als seus descendents, Guifré II i Guinedell II. Només un any després de la seva renovació, la colla gegantera i els caparruts de Ripoll han llençat la casa per la finestra i diumenge se celebrarà una trobada gegantera multitudinària al bressol de Catalunya amb 32 colles geganteres d'arreu del país, una xifra ''gens habitual'' per les seves dimensions. A les 9 del matí es farà la plantada de gegants a la Devesa del Pla i, un parell d'hores més tard, començarà la cercavila fins a la plaça de l'Ajuntament, on hi haurà una batussa final.

D'altra banda, el lloc escollit per fer la presentació del programa de la Festa Major, la llera del riu Ter que hi ha sota del passeig del Mestre Guich, acollirà un vermut i tarda electrònica amb nou hores sense interrupcions (de 12 a 21h) de música electrònica de diferents estils. ''Hi haurà música ''techno'' i música més relaxada per passar una estona agradable a la vora del riu i a la fresca, sempre i quan el temps ho permeti'', ha apuntat Santanach. En aquest espai de gespa a la vora del Ter s'hi ubicarà una zona ''Chill Out'', un servei de bar i s'hi farà acroyoga i concursos.
 

La llera del riu Ter, al costat del passeig del Mestre Guich, serà l'escenari del vermut i tarda electrònica de dissabte Foto: Isaac Muntadas


Nits amb bons caps de cartell

Les nits de Sant Eudald també respiraran l'ambient de la Festa Major amb un cartell musical força ampli i de molta qualitat. Sens dubte, enguany els principals caps de cartell són Doctor Prats a la plaça de la Lira dissabte a la nit (23.30h), el grup Buhos l'endemà a la mateixa hora i al mateix espai i La Banda del Coche Rojo mitja hora més tard després de l'actuació del grup tarragoní (0h), a la plaça de Sant Eudald. Però és que a banda dels concerts més potents i que s'espera que siguin multitudinaris, també hi ha espectacles de ''quilòmetre 0'' de grups de música del poble o la comarca com Jukebox i Adrià Ortega dijous a 2/4 de 12 de la nit a la Lira o Virus, dimecres a 2/4 d'1 en aquest mateix espai.

Per acabar de completar les activitats nocturnes, també hi haurà sessions de discjòqueis com Mon Dj, que compartirà espai amb Virus; Dj OGT, que punxarà després de Doctor Prats o Ernest Codina, que comparteix cartell amb Buhos. ''Són els discjòqueis més coneguts per aquí i els que el jovent ens demana'', ha assenyalat. ''Totes aquesta varietat d'activitats fa que la festa major agafi una dimensió en la qual tothom si senti representat perquè hi ha espectacles per tots els gustos i les edats'', ha assegurat.
 

Doctor Prats serà un dels caps de cartell de la Festa Major Foto: Joan Parera


La Fundació MAP, protagonista del pregó

A tot això, la Festa Major arrencarà dimecres amb el pregó a l'església de Sant Pere a càrrec de la Fundació MAP, que enguany compleix cinquanta anys, amb la col·laboració de Dolors Vilaplana i Ester Forment. Santanach ha dit que en aquesta edició no es va ni plantejar qui havia de fer el pregó perquè enguany era molt clar que havia d'anar a càrrec del MAP. Una entitat que durant els darrer mig segle ha treballat incansablement per millorar la vida i ajudar a les persones amb algun tipus de discapacitat de Ripoll i la resta de la comarca. ''Sempre busquem una persona o entitat vinculada al poble i la Fundació MAP era la més adient per aquest 2018.

La festa major es barreja entre la gresca i la tradició i, aquest any no podia ser d'una altre manera. Divendres es farà l'ofici solemne de Sant Eudald al Monestir de Santa Maria de Ripoll i a 2/4 de 6 de la tarda hi haurà ballada de sardanes de Festa Major amb la Cobla-La Selvatana, a la plaça Gran, i dues hores més tard, concert amb l'orquestra la Selvatana al pavelló municipal. I just després, el parèntesi de la bogeria es tornarà a obrir amb la vuitena edició del Sopar dels Valents a la Sala Eudald Graells.

Dissabte al matí, els més matiners i que no tinguin massa alcohol en sang podran optar a participar a la caminada Let's Clean Up Europe que sortirà de la plaça del Monestir a les 9. Hi haurà festa Holi a la tarda, a la plaça de l'Ajuntament. El Correfoc amb els Diables de Ripoll i el Banyuts de Llavaneres ''cremaran'' el poble amb un espectacle amb principi i final a la plaça de l'Ajuntament. Diumenge, arribaran la majoria de plats forts de la festa. A 2/4 de 2 es farà la Tornaboda-Arrosada popular a la font del Tòtil, en què també hi haurà ball amb Dj Pijey. A les 5 de la tarda, serà el torn de la Dansa dels Clavells. Es farà una cercavila pel municipi per anar a recollir les pabordesses, la qual també sortirà a la plaça de l'Ajuntament i acabarà allà mateix on es farà el ball. A la tarda, hi haurà Havaneres amb el grup l'Empordanet (19h), a la plaça de Sant Eudald. Finalment, la festa es clourà fins l'any vinent amb un espectacle piromusical que tenyirà el cel de colors i que serà visible des del passeig del Ferro.

Programa complet de la Festa Major de Sant Eudald 2018 
 

La joventut. La flama que manté les tradicions ripolleses Foto: Xevi Pujol


Torna la Festa Major Alternativa

A diferència de l'any passat, en aquesta ocasió la Festa Major Alternativa de Ripoll no ha tingut la mateixa repercussió que en el darrer Sant Eudald. El principal motiu és que aquest cop no hi hagut interrupcions del ple municipal amb la lectura d'un manifest, cartells reivindicatius i confeti i que, enguany, els organitzadors d'aquest esdeveniment sí que han demanat els permisos corresponents a l'Ajuntament per fer activitats. Tot i així, el cartell de la FM Alternativa continua estant a part del programa oficial.

Precisament, el cartell d'aquesta edició torna a ser molt reivindicatiu. Està acaparat per un Son Goku que destrueix unes cadenes de repressió, la corona de la monarquia i un símbol nazi amb una Kame Hame Ha; i les set boles de drac que, en comptes d'estrelles, contenen reivindicacions feministes, de suport als refugiats o demanant que s'aturi el polígon de les carretera de les Llosses. La FM Alternativa d'aquest 2018 es durà a terme durant el dissabte i comptarà amb activitats pels més menuts com jocs gegants (11h) i un circ amb l'espectacle ''Vintage'' (17h); una arrosada popular a les 3 de la tarda; la segona edició del Cercatasques de Guifré el Birrós (19h) i un final de festa a 2/4 de 9 del vespre amb Kombo Kaos. Totes les activitats es duran a terme o començaran a la plaça Abat Arnulf.
 

El cartell de la Festa Major Alternativa d'enguany està protagonitzat per en Son Goku Foto: Festa Major Alternativa