Demostració de força a Ripoll en suport als càrrecs electes imputats per tallar coll d'Ares el 8-N

Unes 300 persones de tots els colors polítics de l'arc independentista els han rebut al crit de "No esteu sols"

Concentració de suport a Ripoll als càrrecs electes investigats
Concentració de suport a Ripoll als càrrecs electes investigats | ACN
Isaac Muntadas
26 d'abril del 2018
Actualitzat a les 18:57h
Són gairebé les 12 del migdia, queda poc més de mitja hora de rellotge perquè els cinc càrrecs electes citats a declarar al Jutjat de Primera Instància de Ripoll per haver tallat la C-38 -frontera amb França- a l'alçada del Coll d'Ares (Molló) durant la vaga general del passat dia 8 de novembre arribin a la seu judicial de la carretera Barcelona. Els càrrecs electes citats són les alcaldesses de Vallfogona de Ripollès i Pardines d'ERC, Carme Freixa i Núria Pérez respectivament; els regidors de Ripoll, Roger Bosch (ERC) i Santi Llagostera (CUP) i la regidora de Campdevànol de la CUP, Mariona Baraldés.

L'ambient és càlid, tot i que el sol no abrasa sinó t'hi estàs una bona estona a sota. Alguna cosa ja fa presagiar que no serà un dia normal a Ripoll. Dues furgonetes dels Mossos estan aparcades al carrer Núria -un carrer adjacent a només 50 metres dels jutjats-, hi ha agents que ja estan a la vora de la seu judicial i la policia local es prepara per tallar el trànsit en breu en previsió de la multitud de persones que s'espera que hi arribin. La gent comença a arribar. Llaços grocs, bufandes i camisetes del color ''prohibit'', pancartes en suport dels CDR i d'altres que reclamen llibertat. ''Nosaltres també hi érem. No tenim por'', es pot llegir en una pancarta en referència al tall de Coll d'Ares.''A més repressió, més solidaritat. No esteu sols/es'', posa una altra.
 

Els Mossos d'Esquadra han fet un desplegament força ampli per garantir la seguretat a l'espai, però no hi ha hagut cap incident Foto: Isaac Muntadas

 

Pancartes de llibertat entre els assistents a la concentració Foto: Isaac Muntadas


El degoteig de persones es va fent més constant. Arriben personalitats polítiques de tots els colors de l'arc independentista. En destaca l'alcalde de Ripoll i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Munell (PDeCAT); la diputada d'ERC que pertany a MES, Magda Casamitjana i la diputada de la CUP, Natàlia Sánchez, que ve acompanyada amb el regidor de Girona, Lluc Salellas. Entre el públic s'hi poden veure els alcaldes de Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol, Ribes de Freser i de pobles més petits de la comarca. La llista de càrrecs electes no es limita al Ripollès. Alcaldes i regidors de la Cerdanya, Osona, Garrotxa, el Pla de l'Estany o l'Alt Emporda, entre altres punts de Catalunya volen acompanyar els cinc encausats.
 

Els CDR també s'han sumat a la concentració amb alguna pancarta Foto: Isaac Muntadas


L'arribada dels cinc càrrecs electes citats

Quan falten poc més de deu minuts perquè siguin 2/4 d'1 de la tarda, el trànsit està tallat i unes 300 persones s'apleguen enmig de la carretera de Barcelona a davant del jutjat. Llavors, la comitiva d'ERC amb Bosch, Freixa i Pérez, al capdavant, arriba passejant amb tranquil·litat pel mig de la carretera entre els crits de suport de la gent. ''No esteu sols!'' o ''Llibertat'' són els que més ressonen. Tot seguit, de forma més discreta apareixen els dos regidors de la CUP. Llagostera i Baraldés s'afegeixen als seus tres companys i es fan fotos per immortalitzar aquest moment tan delicat de la seva carrera política. Les abraçades de l'alcalde Munell amb Bosch o Llagostera se succeeixen. Les desavinences polítiques que hi pugui haver s'aparquen durant una estona i es demostra que l'amistat està per sobre de tot.
 

La comitiva d'ERC ha arribat amb Bosch i Pérez al capdavant i Freixa en un segon pla Foto: Isaac Muntadas

 

Santi Llagostera (CUP) abraçant-se amb l'alcalde Jordi Munell (PDeCAT) en una imatge d'unitat Foto: Isaac Muntadas


En pocs minuts entraran les dues alcaldesses i el regidor d'ERC a declarar. Els dos representants de la CUP ja han avançat que desobeiran la justícia espanyola i no entraran al jutjat. Quan entren els càrrecs electes d'ERC uns minuts després de l'hora prevista, el rebombori torna a ser eixordador. Tothom els aplaudeix i els hi mostra el seu suport mentre passen per un túnel de gent fins entrar al jutjat.
 

L'entrada als jutjats dels regidors d'ERC envoltats de gent Foto: Isaac Muntadas


La CUP desobeeix

Mentrestant, els regidors de la CUP s'acosten fins a la porta del jutjat i Salellas pren la paraula davant dels mitjans. La gent concentrada torna a recordar-los que ''no estan sols''. El regidor cupaire alça la veu perquè tothom l'escolti i comença donant les gràcies als assistents. Salellas recorda que aquestes declaracions són les enèsimes que s'estan produint arreu de Catalunya per haver participat en la vaga del 8-N. ''Una vaga totalment legítima per defensar la República Catalana, reclamar la llibertat dels presos polítics i un canvi en el model de drets socials i laborals per garantir una sortida a la classe treballadora que viu sotmesa en un model capitalista injust'', afirma. El regidor cupaire assegura que la repressió no els farà callar i que restaran ''dempeus'' per lluitar pels seus objectius polítics. En referència a la justícia espanyola i l'Estat espanyol, Salellas diu que mai podrà aconseguir que la ciutadania faci un pas enrere. ''La mobilització és l'únic camí per aconseguir la República Catalana'', crida.
 

Els regidors de la CUP, Mariona Baraldés i Santi Llagostera no han entrar a declarar. Al seu costat el regidor de Girona Lluc Salellas i la diputada Natàlia Sánchez Foto: Isaac Muntadas


El fervor de la gent s'incrementa amb crits d'''ho tornaria a fer i; tot seguit, parla la única encausada dels cinc càrrecs electes citats, Mariona Baraldés. La regidora cupaire exposa que totes les decisions són ''legítimes i valentes''. Baraldés explica que ells han preferit quedar-se a fora perquè creuen en la ''desobediència pacífica'' i l'únic que van fer és participar en una vaga ''legal i legítima''. ''No hi hem de fer res aquí dins perquè això respon a un embat repressiu i a la metodologia de voler-nos fer por'', apunta. ''Això no ho para ni déu'', sentencia en referència a tot el suport que han rebut els darrers dies.

Els càrrecs d'ERC no han declarat

No han passat ni quaranta minuts de l'entrada dels tres càrrecs electes d'Esquerra que ja surten del jutjat i el seu advocat, Joan Boix, explica que s'han acollit al seu dret de no declarar. Sota l'atenta mirada dels tres encausats, Boix diu davant de tothom que han demanat el sobreseïment i arxiu del cas perquè ''no hi ha cap element que concorri cap tipus penal o delictiu''. El lletrat confirma que se'ls investiga per uns presumptes delictes de desobediència, desordres públics i coaccions. L'advocat dels tres representants d'ERC relata que els Mossos d'Esquadra van portar l'atestat al jutjat perquè s'obrissin diligències en el cas que existís un possible delicte de desordres públics. Una infracció que, segons Boix, no hauria de prosperar perquè aquest delicte exigeix que hi hagi violència o coacció a una sèrie de persones. Un casuística que no es dóna de cap de les maneres. De fet, en el propi atestat parla textualment d'una ''trobada festiva, lúdica i en pla de pícnic''.
 

El regidor Roger Bosch i les alcaldesses d'ERC, Carme Freixa i Núria Pérez, a la sortida del jutjat Foto: Isaac Muntadas

 

L'advocat Joan Boix ha demanat el sobreseïment i l'arxiu de la causa perquè ''no s'aguanta per enlloc'' Foto: Isaac Muntadas


La perplexitat dels assistents es dispara després de sentir aquestes paraules i; tot seguit, el secretari nacional de política municipal d'ERC, Marc Sanglas, pren la paraula per agrair, primerament, la solidaritat de les persones que s'hi han acostat. ''La nostra màxima força és la gent i la democràcia'', apunta. Sanglas acusa l'Estat Espanyol d'entendre la democràcia com una manera d'obrir causes judicials que no tenen fonaments jurídics i que busquen ''espantar'' la població. El representat republicà recorda que els càrrecs electes són, moltes vegades, els què es posen al davant de les manifestacions o aproven les mocions i; per això, són perseguits per la fiscalia. ''Les acusacions van caient perquè els alcaldes i regidors no han comès cap delicte'', afirma tot posant l'exemple de l'arxivament d'algunes causes a jutjats de Manresa. ''Que ens deixin en pau. Que volem viure en llibertat'', ha acabat entre els aplaudiments de la gent.
 

El secretari nacional d'ERC de política municipal, Marc Sanglas, ha parlat en nom dels tres càrrecs electes d'Esquerra Foto: Isaac Muntadas

 

Els tres regidors d'ERC rodejats de gent que els hi donava suport Foto: Isaac Muntadas


La gent encara tenia ganes de festa i ha tornat a cridar consignes reivindicatives en favor dels encausats i, com no podia ser d'una altra manera, Els Segadors ha ressonat davant del jutjat de Ripoll abans de què, a poc a poc, s'anés dissolent la concentració i es reobrís el trànsit. En els propers dies s'haurà de veure què passa amb els dos regidors de la CUP que han desobeït assistir a la citació. Probablement, se'ls tornarà a citar una segona vegada i, si llavors no s'hi presentessin, podrien ser detinguts per anar a declarar.