Ripoll i Campdevànol aproven mocions de suport als càrrecs electes imputats per tallar coll d'Ares el 8-N

Dos regidors de Ripoll, una regidora de Campdevànol i les alcaldesses de Vallfogona de Ripollès i Pardines estan citats a declarar aquest dijous a 2/4 d'1 al Jutjat de Ripoll

El tall a Coll d'Ares a la vaga del 8 de novembre
El tall a Coll d'Ares a la vaga del 8 de novembre | CDR Ripoll
Isaac Muntadas
25 d'abril del 2018
Actualitzat a les 14:50h
La gran causa contra l'independentisme s'estén com una bassa d'oli i ja arriba fins al món local. Concretament, el Ripollès ho viurà en primera persona aquest dijous a 2/4 d'1 de la tarda. El moment en què cinc càrrecs electes de la comarca estan citats a declarar davant el Jutjat de Primera Instància de Ripoll per haver participat en el tall de la carretera C-38, al Coll d'Ares (Molló), durant la vaga general del passat dia 8 de novembre que reclamava l'alliberament dels presos polítics. Els polítics citats són els regidors de Ripoll, Roger Bosch (ERC) i Santi Llagostera (CUP); la regidora de Campdevànol, Mariona Baraldés (CUP) i les alcaldesses de Vallfogona de Ripollès i Pardines, Carme Freixa (ERC) i Núria Pérez (ERC). Cinc càrrecs electes que han estat assenyalats entre totes les persones que aquell dia s'havien concentrat en aquell punt fronterer amb França.

Aquests cinc càrrecs electes del Ripollès no estaran sols aquest dijous, ja que s'ha convocat una concentració, a la mateixa hora que han de declarar, davant del jutjat per donar-los suport amb el 'hashtag' #NoEsteuSols. A més, els Ajuntaments de Ripoll i Campdevànol han aprovat una moció en els plens que han celebrat respectivament aquest dimarts per mostrar-los la seva solidaritat i escalf per afrontar aquest embat de la justícia espanyola. Als dos consistoris, les mocions s'han aprovat de forma unànime.
 

El regidor de la CUP de Ripoll, Santi Llagostera, és un dels cinc càrrecs electes citats a declarar aquest dijous Foto: Isaac Muntadas


A Ripoll, la companya de partit de Bosch, Carme Serrano, ha estat l'encarregada de llegir un discurs de suport molt sentit que ha acabat amb sonors aplaudiments de tots els grups polítics i el públic present a la sala. La regidora republicana ha recordat que el passat dia 8 de novembre va ser una jornada de mobilització arreu de Catalunya ''contra la repressió i la defensa de la legalitat i de la democràcia''. Serrano ha afirmat que fer anar a declarar aquests cinc càrrecs electes és un episodi més de ''persecució ideològica i política duta a terme des de les instàncies judicials i governamentals de l'Estat espanyol que s'està fent contra l'independentisme i els seus representants electes''.

La regidora d'ERC ha volgut recordar que l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans diu que ''totes les persones tenen dret a la llibertat d'opinió i expressió''. A més, Serrano ha apuntat que la defensa d'aquest dret és una ''obligació'' de tots els demòcrates. ''L'atac que pateix avui el món independentista no és només als qui donem suport al projecte independentista; sinó que també és un atac contra el conjunt de drets i llibertats'', ha sentenciat. Serrano ha volgut deixar clar que davant aquesta ofensiva de l'Estat espanyol hi respondran d'una forma sempre ''pacífica i cívica''. La regidora republicana també ha acusat els cossos de seguretat de l'Estat de tergiversar els fets de la passada tardor -en referència a les manifestacions de davant la seu de la conselleria d'Economia, el referèndum de l'1-O o a la posterior declaració d'independència del 27-S- en els atestats policials per inventar-se una ''violència inexistent''. ''Això ens situa en una posició d'arbitrarietat i indefensió inacceptables en un estat de dret'', ha reiterat.

Des d'ERC han volgut mostrar tot el suport i escalf ''en aquest moment tan difícil'' i han augurat que dijous serà un dia ''molt dur''. ''Farem que aquest sacrifici valgui la pena. Tenim la raó i segur que guanyarem. Guanyarà la democràcia i la llibertat'', ha conclòs. L'alcalde del municipi, Jordi Munell (PDeCAT-DC) s'ha sumat al suport als regidors citats i ha confirmat que ell personalment anirà davant dels jutjats per donar-los el seu escalf.
 

El regidor Roger Bosch d'ERC (al mig de la imatge), també està citat a declarar. Al costat, també de blau, hi ha la regidora Carme Serrano, que ha llegit un text de suport Foto: Isaac Muntadas


Suport unànime a Campdevànol en un ple extraordinari

L'Ajuntament de Campdevànol ha convocat un ple extraordinari a la mateixa hora que el de Ripoll per donar tot el seu suport a la regidora de la CUP, Mariona Baraldés, abans que aquest dijous vagi a declarar al Jutjat de Ripoll. Per visibilitzar el caràcter extraordinari de la sessió i la gravetat dels esdeveniments, el ple s'ha traslladat de la sala polivalent del centre cívic La Confiança fins a la sala Auditori, amb molta més capacitat per acollir públic. De fet, una quinzena de persones -moltes més de les que assisteixen als plens habitualment- s'hi han desplaçat per mostrar-li el seu escalf i han exhibit pancartes verdes on s'hi podia llegir: ''Jo també sóc CDR: Aturem la repressió contra l'autodeterminació''. A més, i de manera extraordinària, la regidora cupaire s'ha situat al costat mateix de l'alcalde quan normalment seu en una punta del plenari.
 

A Campdevànol, també s'ha fet un ple per donar tot el suport a la regidora de la CUP, Mariona Baraldés Foto: Ruth Espuny


L'alcalde del municipi, Joan Manso (CiU), ha estat el primer en intervenir per dir que ''la bogeria que s'ha instal·lat en aquest país sorprèn'' fent referència a la persecució a la qual estan sotmesos els càrrecs electes de Catalunya. Manso no s'ha mossegat la llengua i ha qualificat de ''vergonya'' l'atac contra regidors i alcaldes d'arreu del país. A més, el batlle campdevanolenc s'ha mostrat convençut que aquesta persecució s'allargarà fins a les eleccions municipals de l'any vinent amb l'objectiu de fer ''callar a tothom qui vulgui aixecar la veu''.

La regidora de la CUP i principal protagonista de la sessió plenària, Mariona Baraldés, ha assegurat que ''tota cosa fosca té el seu punt de llum'' en referència a les incomptables mostres de suport que ha rebut des del ''minut zero'' en què va rebre la citació. ''La seva intenció és desmobilitzar-nos i atemorir-nos, però sempre ens tindran dempeus'', ha assenyalat convençuda. El portaveu de MES, Lluís López, ha titllat la situació de ''perplexa, injusta i irracional''; tot dient que cal continuar insistint i perseverant ''per intentar fer aquest país millor''. Per últim, el regidor d'ERC, Toni Riera, s'ha adreçat a Baraldés per traslladar-li que ''no estareu mai sols''. L'alcalde i la resta de regidors s'han citat per aquest dijous a davant del Jutjat de Ripoll.
 

Una quinzena de persones del públic han mostrar cartells dient que ells també són CDR Foto: Ruth Espuny