Ripoll

Nova aparició de pintades nazis a Ripoll al voltant del Casal la Metxa

L'Ajuntament ha reaccionat dient que s'incrementarà la vigilància, s'esborraran les pintades immediatament i ha demanat la col·laboració dels vilatans

per Redacció, Ripoll | 21 d'abril de 2018 a les 21:50 |
Aquest divendres a la nit, un grup de neonazis ha fet pintades d'aquesta simbologia al voltant del Casal la Metxa de Ripoll | Jordi Remolins
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Per desgràcia, l'aparició de pintades amb simbologia nazi a Ripoll s'està convertint en un fet bastant habitual. En aquesta ocasió, els actes vandàlics s'han concentrat a la façana del Casal la Metxa, a la plaça de la Llibertat, i als carrers adjacents -carrer Tallaferro i dels Ases-. Els fets van succeir aquest divendres a la nit, entre 2/4 de 10 i les 12, ja que les fotografies en què es poden veure les pintades van ser fetes quan passava poc més d'un quart d'hora (12.16) de la mitjanit per un periodista ripollès d'El 9 Nou.

Una de les pintades més ofensives és l'esvàstica que han dibuixat a la façana del Casal la Metxa. Justament, al costat d'aquest símbol nazi hi ha el vidre del local amb un cartell que posa ''Llibertat Presos Polítics'' i un altre que diu ''SOS democracy''. A través d'una fletxa que surt de l'esvàstica, l'autor d'aquesta ignomínia dóna entendre que els membres del local són nazis. Res més lluny de la realitat, totes les activitats i actes que es duen a terme en aquest espai són contraris al feixisme i a una ideologia situada a l'extrema dreta. Als carrers adjacents a la plaça de la llibertat també hi han aparegut creus celtes (utilitzades pels grups neonazis), les sigles AHTR (Adolf Hitler Tenia Raó), la frase ''Antifa Muertos'' o el número 88 -si a cada lletra de l'abecedari se l'hi assigna un número, començant per la A, aquest nombre es correspondria amb la doble H, que és un codi utilitzat pels feixistes per dir ''Heil Hitler''. Precisament, els autors d'aquestes pintades nazis van ser incapaços d'escriure correctament aquesta salutació perquè van posar ''Hael Hitler''.

 

Creus celtes, el número 88 o frases molt ofensives com ''Antifa Muertos'' han aparegut en un dels carrers adjacents a la plaça de la Llibertat Foto: Jordi Remolins


El més preocupant d'aquest episodi de glorificació del nazisme és que no és la primera vegada que succeeix, ja que el passat mes d'agost van aparèixer pintades d'aquest tipus a diversos punts de la vila i, més concretament, a sobre de l'autoretrat de la difunta pintora japonesa establerta a la vila, Chikako Taketani, ubicat a la paret de la passera subterrània que condueix fins a l'estació de tren. L'Ajuntament de Ripoll no ha tardat a reaccionar i aquest migdia ha publicat un missatge a les xarxes socials en què ha informat que s'incrementarà la vigilància perquè això no torni a passar, que es netejaran immediatament aquests símbols i també ha demanat la complicitat de la ciutadania a través d'una pàgina d'Internet per denunciar aquests fets o trucant a la policia local (972714414).

 

Els autors de les pintades no han sabut escriure la salutació nazi i han posat ''Hael Hitler'' en comptes de ''Heil Hitler'' Foto: Jordi Remolins


Arran Ripollès aprofita per criticar el consistori


Des del col·lectiu Arran Ripollès no s'han mossegat la llengua i, a través de Twitter, han denunciat que els feixistes gaudeixen ''d'impunitat'' per dur a terme aquesta mena d'actes vandàlics. A més, l'organització juvenil de l'esquerra independentista ha carregat contra l'Ajuntament i el regidor i cap de l'Àrea de Serveis al Territori, Sostenibilitat i Empresa, Joaquim Colomer, dient que es dediquen a ''criminalitzar i denunciar les nostres pintades''. ''Esperem que ho feu igual de ràpid aquesta vegada'', els hi ha reclamat. Arran Ripollès feia referència a la pintada que deia ''Patriarcat i capital, aliança criminal'' que van fer membres d'aquest col·lectiu en una façana del Carrer Prat que s'havia acabat d'inaugurar coincidint amb la celebració de la Fira de les 40 Hores. Aleshores, Colomer (PDeCAT-DC), va condemnar l'acció amb un missatge al seu compte de Twitter.
 
Colomer tampoc s'ha arronsat i a través del seu perfil de Twitter ha condemnat ''qualsevol pintada que embruti les parets i façanes de Ripoll''. A més, el regidor demòcrata ha convidat als membres d'Arran Ripollès a venir personalment al ple perquè ho denunciïn i ho condemnin. L'alcalde de la vila, Jordi Munell, ha estat molt rotund i ha expressat una condemna ''absoluta'' a les pintades de caire feixista i nazi que s'han fet a Ripoll durant la nit de divendres.
   
 

 

Participació