Nou xoc entre els opositors al polígon de la carretera de les Llosses i l'equip de govern de Ripoll

La plataforma anti-polígon denuncia que no se'ls van acceptar unes al·legacions per estar fora de termini que, segons ells, no ho estaven | El regidor del PDeCAT-DC, Joaquim Colomer, ha assegurat que l'únic objectiu d'aquesta jugada és sortir a la premsa i ha reivindicat la tasca de l'equip de govern per fer venir empreses i crear llocs de treball al poble

Les al·legacions rebutjades per estar fora de termini ha estat la darrera polèmica entre Ajuntament i la plataforma anti-polígon
Les al·legacions rebutjades per estar fora de termini ha estat la darrera polèmica entre Ajuntament i la plataforma anti-polígon | ACN
Isaac Muntadas
20 d'abril del 2018
Actualitzat a les 11:12h
El serial sobre el futur polígon de la carretera de les Llosses de Ripoll, a l'àrea de Can Franquesa, ha viscut un nou capítol polèmic en els darrers dies. L'origen de la controvèrsia s'ha de buscar en el ple del passat mes de desembre, el moment en què es produeix l'aprovació de la modificació puntual número 11 del POUM -delimitació del sector de sòl urbanitzable industrial SUD 7 d'aquesta zona- amb els vots a favor de l'equip de govern (aleshores CiU i ara PDeCAT-DC) i els vots negatius de l'oposició en bloc (ERC, CUP i Fem Ripoll-CP).

Fins aquí tot normal, no és cap secret que l'equip de govern sempre ha fet bandera d'aquest projecte. De fet, CiU va afegir-lo al programa electoral de les eleccions municipals de l'any 2015 com un dels punts estrella de la campanya i la ciutadania els va premiar amb una majoria absoluta incontestable d'11 dels 19 regidors. Tampoc es descobreix Amèrica si s'afirma que l'oposició mai ha vist amb bons ulls aquest projecte, ja que ERC, la CUP i Fem Ripoll-CP consideren que la capital del Ripollès no necessita més sòl industrial de nova creació perquè, segons aquests partits, ''en té en excedència i la majoria de naus de la vila estan buides i s'haurien d'ocupar abans''. Qui no recorda aquella famosa foto d'unitat de tots els partits de l'oposició abans d'aquells comicis per demanar que no es fes el polígon?

En definitiva, en aquella sessió plenària l'equip de govern va comunicar que no s'havien admès les al·legacions a l'avanç d'aquesta modificació puntual número 11 fetes per la Plataforma Aturem el Polígon de la carretera de les Llosses perquè s'havien presentat fora del termini establert. Un fet que no va agradar gens a aquest col·lectiu, el qual ha denunciat que les al·legacions es van registrar dins del període establert per la llei. A més, la plataforma anti-polígon ha anat més enllà i ha culpat a l'equip de govern d'incomplir la legalitat per tal de no haver de respondre-les.
 

La foto en què es van unir representants d'ERC, la CUP i Fem Ripoll-CP per aturar el polígon Foto: Arnau Urgell


Què diu la llei?

Segons la Plataforma Aturem el Polígon de la carretera de les Llosses, l'equip de govern estaria incomplint l'article 30 de la Llei espanyola 39/2015 d'1 d'octubre del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. En l'apartat quart d'aquesta llei es diu que ''si el termini es fixa en mesos o anys, aquests s'hauran de computar a partir de l'endemà del dia en què es faci la notificació o publicació de l'acte de què es tracti''. A més, en l'apartat cinquè es pot llegir que ''quan l'últim dia de termini sigui inhàbil, s'entendrà que es prorroga al proper dia hàbil''.

Vistos aquests dos articles, la plataforma anti-polígon ha assegurat que la darrera publicació de l'avanç de modificació puntual número 11 del POUM en la seu electrònica del consistori i en el tauler d'edictes municipal es va fer el 23 de juny de l'any 2017. Com es pot consultar al Butlletí Oficial de la Província de Girona del dia 16 de juny de l'any 2017, es va donar un termini d'un mes per presentar al·legacions (fins el 23 de juliol d'aquell any). Aquesta seria la data màxima per fer aquest tràmit, però l'últim dia del termini era un diumenge; per tant, era inhàbil. Això significa que el termini s'allargava un dia més, fins al dilluns 24 de juliol, el dia en què la plataforma va presentar les al·legacions.

NacióRipollès ha pogut veure la sol·licitud d'aquesta instància general presentada per una persona individual que representava aquest col·lectiu i ha confirmat que la data d'entrada al registre de l'Ajuntament és d'aquell dilluns a les 13.52. En estar dins del termini estipulat, la plataforma anti-polígon ha assenyalat que sinó es responen les al·legacions s'està incomplint la llei i; per tant, segons diuen, s'hauria de suspendre el tràmit d'informació pública de l'aprovació inicial fins que no s'hagin resolt.

Aquesta plataforma veïnal també ha acusat a l'Ajuntament i a l'equip de govern de manipular aquests terminis i de saltar-se novament la Llei 39/2015 d'1 d'octubre en el seu apartat segon. ''Sempre que per Llei o en el Dret de la Unió Europea no s'expressi un altre còmput, quan els terminis s'assenyalin per dies, s'entén que aquests són hàbils, tot i que s'han d'excloure del còmput els dissabtes, els diumenges i els declarats festius''. En aquest cas, segons l'acord del ple d'aquell 27 de desembre de l'any 2017, es donen 45 dies de marge per presentar al·legacions des de la seva darrera publicació. El termini establert per l'Ajuntament va del 22 de gener de l'any 2018 al 5 de març de l'any 2018 (ambdós inclosos). Així doncs, si s'agafa el 22 de gener com l'últim dia en què es va publicar l'acord -s'hauria de començar a comptar a partir de l'endemà segons la llei-, segons ells, el termini s'allargaria fins al 26 de març.
 

Els terminis que va donar l'Ajuntament de Ripoll després de l'aprovació de la modificació puntual número 11 del POUM Foto: Plataforma Aturem el Polígon de la carretera de les Llosses


Equip de govern: ''només busquen sortir a la premsa''

NacióRipollès s'ha volgut posar en contacte amb el regidor i Cap de l'Àrea de Serveis al Territori, Sostenibilitat i Empresa, Joaquim Colomer (PDeCAT-DC), perquè pogués donar la versió del consistori. Sobre l'especificitat dels terminis, Colomer ha manifestat que no en faria cap declaració ''perquè l'únic objectiu d'això és sortir a la premsa''. A més, el regidor demòcrata s'ha desvinculat de la decisió del consistori de no acceptar aquestes al·legacions. ''Si detecten una anomalia, n'han de parlar amb la part tècnica o jurídica de l'Ajuntament. Que parlin directament amb el secretari que és qui porta el tema de jurisprudència i els hi dirà si tenen raó o no'', ha apuntat. Colomer ha reiterat que l'equip de govern no hi té res a veure i ha lamentat que es facin aquestes acusacions tenint en compte que, segons ell, la Plataforma Aturem el Polígon de la carretera de les Llosses ja hauria presentat al·legacions després de fer-se l'aprovació inicial. ''Quan arribin els informes, se'ls hi contestaran'', s'ha compromès.

El regidor del PDeCAT-DC ha declarat que es considera una persona que escolta totes les opinions i li sap greu que ''ningú m'ha vingut a veure políticament, ja sigui com a grup polític, entitat o persona particular per fer-me veure la part negativa d'aquest tema''. A més, com ja havia assegurat en alguna altra ocasió, Colomer ha repetit que allà no s'hi farà cap polígon sinó hi ha una demanda real de què algú s'hi vulgui instal·lar ''però l'hem de tenir apunt per si passa''. Per exemplificar-ho, el regidor ha recordat que a la banda dreta de la rotonda on hi ha els xais abans d'arribar a l'estació, està preparada perquè s'hi pugui construir una filera de cases. ''Allà hi ha camps i fa molts anys que s'hi poden construir cases. Està preparat i no se n'ha fet cap'', ha comparat.
 

Joaquim Colomer, regidor de Serveis Econòmics, ha dit que aquesta jugada té la intenció només d'intentar sortir a la premsa Foto: Isaac Muntadas


Noves empreses a Ripoll

Colomer ha replicat l'argument de la plataforma anti-polígon de què hi ha massa sòl industrial abandonat i naus buides sense cap ús i no cal construir-ne més. El regidor demòcrata ha posat l'exemple de la reparcel·lació de Tallers Casals de Ripoll, on s'ha dividit en tres una parcel·la d'uns 30.000 metres quadrats perquè s'hi puguin acomodar noves empreses. ''És més fàcil que et vinguin empreses que necessitin només 10.000 metres quadrats, que no una de sola que en faci servir 30.000'', ha argumentat. De fet, Colomer ha confirmat que hi ha dues empreses que s'hi ubicaran en breu i que l'alcalde, Jordi Munell, ho anunciarà molt probablement la propera setmana.

El regidor d'Empresa també ha recordat que si fa uns anys no s'haguessin requalificat als terrenys on Sodeca està construint la seva nau, aquesta empresa no s'hi hagués pogut instal·lar. Colomer també ha anunciat que, ben aviat, Sodeca començarà la segona fase de les obres. El regidor del PDeCAT-DC també ha recordat que si fa un parell d'anys la majoria de les naus del polígon de Rocafiguera, anant cap a Campdevànol, estaven buides, ara només n'hi ha tres que no estan ocupades. ''S'estava dient que tot estava buit i s'està desmuntant. Estaria bé que algú fes autocrítica també i veiés que no anàvem tan equivocats'', ha apuntat.