Sant Joan també tindrà un espai d'homenatge a l'1-O

El ple també va aprovar una moció per demanar l'alliberament dels presos polítics | L'escultor i arquitecte, Francesc Fajula i el Moto Club Abadesses, els premiats de la segona edició dels ''Guardons Emma de Barcelona''

Sant Joan també recordarà els fets de l'1 d'octubre, una diada història arreu de Catalunya
Sant Joan també recordarà els fets de l'1 d'octubre, una diada història arreu de Catalunya | Adrià Acosta
Isaac Muntadas
18 d'abril del 2018
Actualitzat a les 12:01h
Sant Joan de les Abadesses, seguirà els passos de Ripoll i Campdevànol i també dedicarà un espai d'homenatge i record històric al referèndum d'autodeterminació de Catalunya del passat 1 d'octubre de 2017. La moció, a proposta d'ERC, en què es reivindicava aquesta actuació va ser aprovada per unanimitat en la sessió plenària del passat divendres. L'objectiu d'aquesta proposta prendrà forma a través de la creació d'una comissió específica formada pels grups municipals del consistori, els partits polítics de la vila i les entitats o grups municipalistes, que hauran de debatre conjuntament sobre l'espai, la ti

En principi, des d'Esquerra van llançar la proposta de col·locar una placa commemorativa a l'entorn de la façana del carrer Mestre Andreu, ja que aquest va ser el lloc escollit per fer-hi les votacions. De fet, la moció també apel·la que es triï un indret de la població que ''mantingui una significança geogràfica o històrica de la jornada en qüestió''. El portaveu republicà, Sergi Albrich, va defensar que calia recordar el què van viure els ciutadans de Sant Joan el passat 1-O i, per extensió, la resta de municipis de Catalunya ''que no van tenir tanta sort i van rebre les plantofades'' de la policia espanyola. L'alcalde del municipi, Ramon Roqué (MES), va rememorar aquella diada històrica reivindicant que la gent de la vila va defensar el dret a expressar els seus sentiments polítics a través d'un vot i una urna. Roqué va reiterar que intentaran obrir tan com es pugui aquesta comissió informativa perquè tothom hi aporti el seu punt de vista.

Seguint en la línia del procés independentista, l'Ajuntament va tornar a aprovar per unanimitat una moció per demanar l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats, a més de denunciar la deriva ''autoritària'' de l'Estat espanyol. L'alcalde va exposar que aquesta moció reclama un fet que no hauria d'estar passat i va desitjar que tots els represaliats per Espanya puguin tornar a casa amb les seves famílies ben aviat. Albrich va subscriure les paraules de Roqué i va remarcar que és una ''vergonya'' que hagin d'aprovar mocions com aquestes per culpa d'un estat ''antidemocràtic''.

Francesc Fajula i el Moto Club Abadesses, premiats

L'escultor i arquitecte santjoaní Francesc Fajula i el Moto Club Abadesses també rebran un merescut homenatge per la seva trajectòria i seran premiats amb els ''Guardons Emma de Barcelona'', uns premis que entrega la secció local d'ERC de Sant Joan de les Abadesses i que enguany arriben a la seva segona edició. L'objectiu principal dels Guardons Emma de Barcelona és reconèixer la trajectòria de persones individuals i col·lectius que hagin destacat per la seva dedicació a Sant Joan de les Abadesses a nivell social, associatiu o cultural, així com posar en valor l'emprenedoria empresarial i la defensa del procés d'emancipació nacional o la defensa de la llengua catalana.

Enguany, un centenar de persones han participat en les votacions, dutes a terme entre els mesos de febrer i març, per escollir els guanyadors. L’acte d’entrega dels guardons de l’edició 2018 serà el proper dissabte dia 5 de maig, a les 12 del migdia, a l’auditori Jaume Nunó del Palmàs del Casal Centre Cívic de Sant Joan de les Abadesses.
 

L'escultor Francesc Fajula amb l'escultura de l'àngel a mida reduïda. Foto: ACN.