Pressupostos de l'Estat

La Variant de Ribes i la d'Olot i la rotonda a l'entrada nord de Ripoll, les esmenes del PSC als pressupostos

El diputat socialista al Congrés, Marc Lamuà, va explicar-les divendres en un acte del PSC | Els socialistes també demanen una partida més petita per restaurar i conservar els frescs de Sant Pere, a Ripoll

per Isaac Muntadas, Ripoll | 16 d'abril de 2018 a les 15:59 |
El diputat del PSC al Congrés, Marc Lamuà, va explicar quines esmenes han presentat els socialistes als pressupostos de l'Estat pel Ripollès | Andreu Oliveras
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aprofitant l'acte de commemoració de la Segona República que va fer el PSC de Ripoll el passat divendres al Museu Etnogràfic, el diputat socialista per Girona al Congrés de Madrid, Marc Lamuà, va explicar quines són les esmenes als pressupostos generals de l'Estat presentades pel PSC que tenen una afectació directe sobre la comarca del Ripollès. La setmana passada es va obrir la possibilitat als diferents grups de l'hemicicle de presentar esmenes als comptes presentats pel PP, els quals difícilment prosperaran a menys que se suspengui immediatament l'aplicació de l'article 155 sobre l'autogovern de Catalunya.

El diputat socialista es va quedar perplex de no veure als pressupostos el projecte de la Variant de Ribes de Freser quan l'any passat si que hi era. ''Un cop acabada la suposada redacció del projecte, ha desaparegut'', expressava Lamuà. El membre del PSC va exposar que ja han presentat una esmena perquè aquest tram es mantingui. De fet, el diputat socialista va apuntar que l'enllaç fins a La Molina és el tram més prioritari i reivindicat per la comarca, ja que suposaria descongestionar el trànsit a Ribes de Freser, on sovint s'hi produeixen embussos per l'elevada circulació de vehicles que van a passar el dia a les estacions d'esquí. Lamuà creu que aquest projecte és un ''deute històric'' que té l'Estat amb el Ripollès i ''no pot desaparèixer per prioritzar-ne d'altres''. A banda de demanar que es reobri una partida per executar aquest pla, el diputat del PSC també demanarà explicacions a la comissió de Foment sobre la ''desaparició'' d'aquest tram.


Lamuà també va assenyalar que, un cop més, el govern espanyol es va tornar a oblidar dels desdoblaments dels trams de la N-260. El diputat socialista va lamentar que encara que segueixin encallats els desdoblaments i arranjaments definitius dels trams de Figueres, veu incomprensible que no es faci la Variant d'Olot i tots els desdoblaments necessaris per arribar a Ripoll. ''A la gent que ve de Girona la condemnen a passar per Osona per pujar a Ripoll de manera més ràpida'', va subratllar.

A les esmenes presentades, el PSC hi torna a portar una iniciativa que ja duia l'any passat: la construcció d'una rotonda a l'entrada nord de Ripoll en direcció a Campdevànol que conflueix amb la C-17. Des del PSC, tot i que saben que allà hi ha una conjunció de diferents carreteres (l'estatal i la municipal, que seria més competència de la Generalitat) i propietaris, creuen que és l'Estat qui hauria de portar la iniciativa i executar l'obra -ja hi ha un pla redactat-. Per Lamuà aquesta partida és imprescindible, ja que així s'eliminaria aquest encreuament de carreteres perquè és ''perillós'' i ''feixuc'' pel propi conductor a l'hora d'aclarir-se al volant.


Sobre l'etern desdoblament de la R3, Lamuà va lamentar que sigui ''perpètuament'' als pressupostos i no s'executi. El diputat socialista va dir que seguiran demanant el desdoblament, però que se centraran en els trams que haurien de passar per Osona. Tot i així, Lamuà va assegurar que ho faran sempre amb la vista posada per intentar tenir un desdoblament efectiu fins al Ripollès perquè els usuaris de la comarca puguin baixar cap a Barcelona sense els problemes de retards i deficiències en el servei ferroviari que segueixen experimentant.
 

Traçat complet presentat per Foment sobre la variant d'Olot i l'enllaç al Ripollès. Foto: Aj. Olot


Petita partida pels frescs de Sant Pere, a Ripoll

El PSC també va registrar una esmena per demanar una partida més petita d'entre 20.000 i 50.000 euros però igualment necessària per la restauració i el manteniment dels frescs de l'església de Sant Pere, a Ripoll. Els socialistes intentaran que tan el Ministeri de Cultura com qualsevol altra que hi pugui intervenir, es posi a treballar per consolidar aquestes pintures abans no quedin malmeses i els ciutadans les puguin gaudir durant molts anys.

 

Participació