Sant Joan no compleix la llei d'estabilitat pressupostària per haver fet més inversions del compte

L'Ajuntament haurà de fer un pla econòmic-financer i, de cara a l'exercici 2018, les inversions no podran superar els 500.000 euros | La resta de magnituds econòmiques, excepte la regla de la despesa, són positives

L'equip de govern de MES s'ha quedat sol a l'hora d'aprovar un pla ecònomic-financer per complir la llei d'estabilitat pressupostària
L'equip de govern de MES s'ha quedat sol a l'hora d'aprovar un pla ecònomic-financer per complir la llei d'estabilitat pressupostària | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
16 d'abril del 2018
Actualitzat a la 13:11h
L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses no compleix la llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i, com ja li va passar al de Campdevànol a finals del mes de març, haurà d'elaborar un pla econòmic-financer per ajustar-se a la legalitat dictada per l'Estat espanyol. Concretament, el consistori incompleix la capacitat de finançament en 221.594,19 euros. La mesura ha tirat endavant amb els vots a favor de l'equip de govern de MES i l'abstenció en bloc de tota l'oposició (ERC i PDeCAT).

Cal destacar que, tot i aquest incompliment, la resta de magnituds econòmiques de la liquidació del pressupost són força o molt positives, exceptuant la regla de la despesa, que se sobrepassa en un total de 546.574,86 euros. En canvi, el resultat de l'exercici pressupostari de l'any 2017 es tanca amb un resultat positiu de 282.417,39 euros. Una xifra que també s'extrapola en positiu al romanent de tresoreria dedicat a la despesa general, que ascendeix fins als 218.903,88 euros. L'estalvi net pressupostari també és favorable i el deute viu no supera el 75% dels ingressos corrents -se situa en un 54%-. Finalment, l'Ajuntament presenta una període mitjà de pagament als proveïdors inferior a 30 dies.

L'alcalde del municipi, Ramon Roqué, ha volgut destacar la llista d'indicadors econòmics positius de la liquidació del pressupost i ha subratllat que l'equip de govern que encapçala sempre ha intentat reduir any a any el deute del consistori. El batlle santjoaní també ha explicat que les dues ràtios que s'incompleixen ''tenen la seva importància'' perquè obliguen a l'Ajuntament a dissenyar aquest pla econòmic-financer. L'incompliment en la capacitat de finançament es deu al fet que la diferència entre els ingressos i les despeses ha de ser sempre positiva i, en el cas de la regla de la despesa, l'Estat només permet als consistoris incrementar un pressupost fins a un punt determinat respecte l'any anterior. ''En aquest cas, les inversions de l'any 2017 respecte el 2016 van superar aquest topall'', ha apuntat Roqué.
 

La resta d'indicadors econòmics del consistori, exceptuant la regla de la despesa, són positius Foto: Isaac Muntadas


MES ho justifica per l'augment de les inversions

El cap de l'oposició i regidor d'ERC, Sergi Albrich, s'ha mostrat insatisfet per l'incompliment d'aquestes dues ràtios i de què s'hagi de redactar un pla econòmic-financer per solucionar-ho. L'alcalde santjoaní l'hi ha contestat que la capacitat de finançament no es compleix perquè l'equip de govern ha prioritzat la inversió sobre el municipi mitjançant l'execució d'obres. ''No vull dir que haguem fet polítiques progressistes, però sí de certa ambició'', ha dit. Roqué ha assegurat que si l'Ajuntament disposa de diversos projectes sobre la taula i de subvencions, s'ha d'invertir. A més, l'alcalde socialista ha expressat que no comparteix els límits imposats des de l'Estat perquè, segons ell, van en contra de l'economia local. ''Ara s'està debatent per mirar de canviar la llei perquè es puguin invertir els superàvits dels Ajuntaments'', ha puntualitzat com a possible solució.

Precisament, aquest incompliment de la llei d'estabilitat pressupostària traduït en la redacció d'un pla econòmic-financer impedirà que el consistori pugui destinar tants diners a les inversions com voldria. De fet, el quadre d'inversions per aquest 2018 està limitat a 500.000 euros i es redueix a la meitat respecte l'any 2017, en què pujava fins al milió d'euros.

Tornant a les inversions de l'Ajuntament, Albrich l'hi ha replicat l'argument a Roqué dient que és bo que el consistori vulgui invertir, però ''és que superem el topall per bastant''. A més, el regidor republicà ha assenyalat que una de les propostes pel pressupost de l'any vinent, a banda de disminuir les inversions, és incrementar el capítol u d'impostos directes en uns 300.000 euros. ''La pujada d'impostos i taxes té una afectació directa sobre el ciutadà'', ha lamentat. L'alcalde ha matisat que el pla econòmic-financer que haurà d'aprovar el consistori no ha condicionat els pressupostos dels propers dos anys, ja que aquest pla estava aprovat amb anterioritat al tancament de l'exercici.

La regidora del PDeCAT, Concepció Formatgé, ha recordat que l'Ajuntament ha superat en 500.000 euros el topall de diners màxim que el consistori pot destinar a les despeses -un 14,38% més del permès-. Formatgé ha apuntat que ''potser no són les dues ràtios econòmiques més importants'' però igualment creu que s'han de complir, ja que el seu incompliment ''tindrà repercussió en els dos exercicis següents''. La regidora demòcrata també ha volgut felicitar l'equip de govern pels altres indicadors positius que ha obtingut.
 

Albrich (ERC) ha assegurat que a les propostes del pressupost per l'any vinent, a banda de disminuir les inversions, també recomana apujar els impostos Foto: Isaac Muntadas


Eixugar el deute del consistori

El portaveu republicà també ha lamentat que hi hagi hagut una disminució del romanent de tresoreria. Segons Albrich, l'any 2016 se situava en uns 609.000 euros, mentre que el de 2017 és de 218.903,88. El regidor d'Esquerra ha assegurat que aquest romanent s'hauria d'utilitzar per eixugar el deute del consistori, tant el de llarg com el de curt termini, ''però la voluntat de l'equip de govern no és aquesta''. Roqué l'ha corregit dient que la voluntat de MES ha estat la d'anar reduint el deute de l'ens.

El quadre d'inversions per l'any 2018

Com s'ha comentat abans, la limitació de les inversions per aquest any a només mig milió d'euros ha fet que siguin menys de les que l'equip govern voldria. Tot i així, hi ha moltes partides ''petites però necessàries i urgents''. Algunes de les actuacions més importants són el pagament de la part que quedava per abonar de la caldera de biomassa de l'edifici de l'Abadessa Emma per un valor de 100.000 euros; una renovació en la xarxa d'aigua de la vila i en l'enllumenat públic amb un cost 80.000 euros; una partida de 49.000 euros finançada pel Departament de Governació per camins públics; la redacció d'estudis i treballs tècnics amb un cost de 60.000 euros; el pagament d'una part de la via verda entra Sant Joan i la Vall de Bianya i actuacions en col·lectors, ambdues per valor de 35.000 euros o unes actuacions a l'edifici del Mestre Andreu amb una partida de 26.000 euros, entre moltes altres actuacions com millores al pavelló, un equip de recàrrega de vehicles elèctrics a l'aparcament de Can Crehuet o un equip d'àudio actes. Tan ERC com el PDeCAT, s'han abstingut en aquest punt.
 

La regidora del PDeCAT, Concepció Formatgé, ha lamentat que aquest incompliment repercutirà en els dos exercicis següents Foto: Isaac Muntadas