A subhasta la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Joan perquè pugui tornar a ser de l'Ajuntament

El preu de compra de l'edifici ronda els 500.000 euros; tot i que el consistori sap que difícilment es vendrà i caldrà negociar amb el Ministeri de l'Interior per solucionar la qüestió

La caserna de la Guàrdia Civil, situada a la carretera de Camprodon, es troba en un estat molt deteriorat
La caserna de la Guàrdia Civil, situada a la carretera de Camprodon, es troba en un estat molt deteriorat | ERC Sant Joan
Isaac Muntadas
14 d'abril del 2018
Actualitzat a les 11:36h
Després de molts anys de negociacions i estira-i-arronsa entre l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i el Ministeri de l'Interior en relació a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil del municipi, situada al número 33 de la carretera de Camprodon, sembla que, per fi, aquesta problemàtica veu la llum al final del túnel. En el ple d'aquest divendres al vespre, els tres grups municipals del consistori (MES, ERC i PDeCAT) han votat a favor d'un conveni, a subscriure amb el Ministeri, per articular la compensació pels drets sobre aquest edifici a través de la seva venda.

L'alcalde de la vila, Ramon Roqué (MES), ha explicat que, després de nombroses reunions amb el Ministeri de l'Interior, han arribat a la conclusió que treure l'immoble a subhasta seria la solució més viable perquè les dues parts ''puguin recuperar els diners que els hi corresponen''. Segons la taxació feta pel tècnics, el preu del solar cedit per l'Ajuntament a l'Estat en el seu dia se situa al voltant dels 241.000 euros. Per la seva banda, el Ministeri fixa el valor de l'immoble en 256.000 euros. Per tant, la caserna de la Guàrdia Civil se subhastarà per un preu total de 497.000 euros. Si ningú comprés l'edifici, es faria una segona subhasta on el preu es veuria reduït en un 10% i si tampoc hi hagués ningú interessat a abonar aquests diners, quedaria deserta.

Que la subhasta quedés deserta no seria un problema majúscul per l'Ajuntament, ja que a partir d'aquest punt el Ministeri s'avindria a negociar amb el consistori perquè s'acabés quedant l'immoble ''entenc que pel preu que se'ls ofereix''. Tot i així, el batlle santjoaní ha traslladat al plenari que des de l'Estat no faran cap moviment fins que no s'hagi produït la subhasta.
 

L'alcalde Ramon Roqué (MES) ha explicat com funcionarà la subhasta i, en el cas que quedés deserta, ha dit que caldria negociar amb el Ministeri per recuperar el solar i l'edifici Foto: Isaac Muntadas


Antecedents del cas

Roqué ha volgut contextualitzar la problemàtica en el temps per entendre'n la seva complexitat. ''Se n'ha parlat molt i durant anys ningú n'ha aconseguit treure l'entrellat'', ha assegurat. Remuntant-se al principi del cas, l'Ajuntament va cedir un solar al Ministeri de l'Interior perquè hi pogués construir un edifici que havia de servir perquè s'hi allotgessin els guàrdia civils destinats a Sant Joan. Llavors, ja va quedar molt clar que si en algun moment el Ministeri deixava de fer-ne ús, hauria de retornar el solar i l'immoble per extensió al consistori. Efectivament, des de l'Estat veien amb bons ulls el tracte; tot i així, també entenien que l'edifici té un valor i que algú els hi ha de pagar.

L'Ajuntament i el Ministeri porten anys discutint aquest punt i, de fet, el consistori no només ha exigit a l'Estat que els hi cedís l'edifici sinó que l'hi ha fet diverses propostes per comprar-lo. El preu que proposava l'Ajuntament sempre ha estat inferior al desitjat pel Ministeri i això ha impedit que es desencallés la situació. ''L'edifici cada cop està pitjor i cada vegada val menys diners'', ha apuntat Roqué i ha reiterat que tard o d'hora es resoldrà el problema.

L'oposició dóna l'OK a l'operació

El cap de l'oposició i portaveu d'ERC, Sergi Albrich, creu que poder elevar al ple aquest conveni per treballar-hi és un bon punt de partida de cara a trobar una solució al futur de la caserna. El regidor republicà ha valorat l'esforç fet per l'equip de govern de MES perquè el Ministeri s'assegués a negociar i el què va fer l'antic consistori governat per ERC. ''També ho van intentar els nostres diputats al Congrés però, després de moltes negociacions i propostes, cap a reeixit'', ha lamentat. Amb tot, Albrich pensa que amb l'estat de degradació de l'edifici és difícil que es vengui per gairebé 500.000 euros. ''Es pot ser optimista però serà complicat. El més important és la negociació de després'', ha puntualitzat. Per Esquerra, el més important és que l'antiga caserna torni a mans de l'Ajuntament per poder-hi fer pisos de lloguer social o qualsevol altra ús que repercuteixi en positiu per la ciutadania.

L'alcalde l'hi ha exposat que ja han fet algun càlcul del què pot costar la compra i la rehabilitació de l'edifici i que s'enfila fins al milió d'euros. Des del PDeCAT, Concepció Formatgé, també pensa que és un primer pas per començar la negociació final, ja que ''la subhasta quedarà deserta''. La regidora demòcrata ha insistit en què cal aprofitar aquest equipament per fer-hi alguna cosa, ja que porta molts anys en desús.
 

Tots els grups municipals del ple de Sant Joan han apostat per aprovar aquest conveni per desencallar la situació Foto: Isaac Muntadas