Sant Joan recupera la marxa d'orientació després de cinc anys d'absència

Arnald Grabulosa i Guifré Miquel han estat els dos impulsors de la recuperació amb l'ajuda de la Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses -que és qui organitza la prova- i l'Ajuntament

La marxa de Sant Joan torna al calendari de la FEEC després de sis anys sense fer-se per falta de participació
La marxa de Sant Joan torna al calendari de la FEEC després de sis anys sense fer-se per falta de participació | FEEC
Isaac Muntadas
05 d'abril del 2018
Actualitzat a les 19:49h
Després de cinc anys d'absència a la Copa Catalana de Marxes Tècniques i de Regularitat -des del 6 de maig de l'any 2012-, la Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses ha recuperat la Marxa d'Orientació i Regularitat per aquest 2018. El tret de sortida de la 57a edició d'aquesta prova puntuable per la Copa Catalana es donarà aquest diumenge 8 d'abril a 2/4 de 9 del matí a la plaça Torres i Bages del municipi santjoaní. Els participants podran inscriure-s'hi per parelles o trios i hauran de caminar, orientant-se pel bosc amb l'única ajuda d'una brúixola i un mapa, al llarg de 13 quilòmetres (unes 4 hores de marxa) per un recorregut circular que passarà per alguns dels paratges més bonics de la vila.

NacióRipollès ha pogut conversar amb el santjoaní Arnald Grabulosa que, juntament amb Guifré Miquel, ha estat un dels dos impulsors de la recuperació de la marxa. Ara farà uns tres anys, els dos amics van començar a competir seriosament a les diferents proves de la Copa Catalana de Marxes Tècniques i de Regularitat amb molt bons resultats, ja que es van proclamar campions l'any 2016 i subcampions en la darrera edició. Els marxadors d'altres indrets de Catalunya, sempre que els veien a la competició, els hi deien que la marxa santjoanina estava ''molt bé'' i constantment els animaven a recuperar-la. ''Ens anaven punxant en el bon sentit de la paraula i, al final, de tan insistir-hi ens van animar i vam decidir de provar-ho'', ha confessat Grabulosa.

La idea de recuperar la marxa de Sant Joan es va començar a gestar a principis de l'any passat. ''Llavors era massa just, però ens vam comprometre a fer-la pel 2018'', ha assenyalat. Cap als mesos d'estiu i al setembre, la parella de marxadors va començar a mirar alguns camins però no va ser fins a finals d'any que s'hi van posar a treballar de veritat. Durant cinc mesos, Grabulosa i Miquel han sacrificat força caps de setmana per fixar el recorregut de la prova i, un cop l'han tingut definit, han hagut de netejar-lo una mica. Mentrestant, també s'han hagut d'esforçar de valent per tramitar la paperassa necessària perquè tot estigués dins la legalitat i renovar els papers dels controls, entre moltes altres tasques.

Grabulosa i Miquel han tingut la inestimable col·laboració de la Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses -l'organitzadora de la prova- i l'Ajuntament. Aquest darrer mes, la Unió Excursionista els ha estat ajudant amb el tema dels permisos per passar per determinades propietats, a buscar gent per fer de controls, a comprar el menjar per l'esmorzar calent que hi haurà enmig de la caminada i els piscolabis de l'arribada o a negociar amb la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) sobre l'assumpte de les inscripcions. El consistori municipal també s'hi ha implicat a fons, ja que l'arribada es troba precisament davant de l'Ajuntament, el qual també els hi ha facilitat que puguin tenir connexió a Internet per poder anar actualitzant totes les classificacions i pel què necessitin. Precisament, un dels antics organitzadors de la prova, Jordi Muñoz, també els ha ajudat amb el programa per calcular la classificació.
 

Un dels dos impulsors de la recuperació de la marxa de Sant Joan, Arnald Grabulosa, passejant per un dels camins per on passarà la prova Foto: Unió Excursionista Sant Joan


Una marxa d'orientació clàssica

La marxa d'orientació de Sant Joan sempre s'havia caracteritzat per ser força complicada, però enguany serà ''assequible per tothom''. ''Creiem que l'hem fet bastant fàcil'', ha apuntat Grabulosa. Ara que es recuperava, tan ell com Miquel havien apostat per no fer una marxa ''super difícil'', ja que sinó la gent no vindria ''mai més''. Això sí, la marxa santjoanina continuarà sent d'orientació clàssica; per tant, el marxador haurà de seguir un pas regular marcat per unes mitjanes al full de ruta i haurà de trobar els controls -la ruta no està marcada al mapa però els controls de pas, sí-. La brúixola i el mapa seran les úniques ajudes de què podrà disposar el marxador. ''La gent quan li dius que una marxa és d'orientació es pensa que et deixen perdut al Canadà amb un rifle'', ha dit fent broma. Res més lluny de la realitat, és molt difícil perdre's durant gaire estona en una marxa ja que de seguida es pot retrobar el camí amb facilitat.

Si enguany assolissin una bona participació, Grabulosa no ha descartat que l'any vinent puguin innovar una mica més i barrejar l'orientació amb la regularitat lliure (la marxa de Badalona és d'aquesta classe). ''La podries fer gairebé corrents o molt lentament perquè amb aquesta modalitat s'agafa un control i, a partir d'aquest punt, es calculen els altres'', ha exposat. Tot i així, en aquesta edició encara no han volgut arriscar-se perquè primer volen que es consolidi.

La baixa participació i el mal temps, els enemics a batre

El motiu que va provocar que la marxa es deixés de fer fa sis anys és que hi havia poca participació i va desaparèixer del calendari perquè semblava que ''no interessava'' a la gent. Un dels temors de Grabulosa és que no s'hi inscrigui massa gent, un fet que no seria estrany ja que a la majoria de marxes del territori, en els darrers anys, no acostumen a tenir gaire participants. ''Per alguna raó, la gent que va a les marxes també s'espera a última hora per apuntar-se i, a vegades, quan queda una setmana per fer-se només hi ha dos inscrits'', ha detallat. De moment, a Sant Joan ja hi ha vuit parelles o trios inscrits (17 persones), una xifra que s'espera que augmenti abans del tancament de les inscripcions per Internet -es tanquen divendres a la nit- i el mateix dia de la prova, ja que molta gent s'apunta a última hora.

Per tirar endavant la marxa es necessiten aproximadament unes 25 persones que s'han de situar en diferents punts del recorregut per fer de controls. Tota aquesta gent sol estar implicada en la marxa, però deixen de participar-hi per organitzar-la; per tant, Grabulosa ha fet una crida a la gent del poble perquè s'animi a venir. ''Seria trist fer una marxa i que només vingués gent de fora'', ha apuntat. Tan si la marxa va bé com si no, Grabulosa i Miquel alguna vegada ''vagament'' s'han plantejat organitzar una marxa infantil -actualment se'n fan a Campdevànol i Ripoll- per tenir un bon planter de marxadors que puguin nodrir les marxes en el futur. Tot i així, el present és la marxa d'aquest diumenge en què, si el temps ho permet i no plou massa, s'espera que els marxadors puguin gaudir d'una bona caminada.
 

Des de l'organització esperen que faci bon temps per poder tenir una bona participació Foto: Unió Excursionista Sant Joan