ERC de Ripoll retira una moció del ple perquè ja s'havia aprovat en junta de govern

El consistori ripollès ja estava adherit a la campanya ''No Puc Esperar'' perquè els malalts de Chron o colitis ulcerosa puguin anar al lavabo de qualsevol establiment de manera gratuïta | Els adhesius indicatius i els tríptics informatius no han arribat a l'Ajuntament gairebé mig any després de demanar-los | Els republicans també van presentar una moció per millorar la mobilitat a l'entorn de la carretera d'Olot

L'equip de govern va demanar a ERC que retirés la moció per adherir-se a la campanya ''No Puc Esperar'' perquè ja hi estava adherit
L'equip de govern va demanar a ERC que retirés la moció per adherir-se a la campanya ''No Puc Esperar'' perquè ja hi estava adherit | Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi
Isaac Muntadas
04 d'abril del 2018
Actualitzat a les 11:54h
En el ple de Ripoll de la setmana passada es va produir un fet força curiós. El grup municipal d'ERC va presentar una moció per adherir-se a la campanya ''No Puc Esperar'', una iniciativa que pretén que les persones amb malalties inflamatòries intestinals (malaltia de Crohn i colitis ulcerosa), els pacients ostomitzats o colectomitzats o les persones que s'han hagut de sotmetre a una cirurgia per un càncer de recte puguin disposar d'una targeta per tenir un accés ràpid i gratuït als lavabos dels establiments de Ripoll sempre que tinguin una urgència. Fins aquí no sembla que hi hagi res fora del què és habitual. De fet, el grup comarcal d'ERC ja va portar aquesta mateixa proposta al darrer ple del Consell Comarcal. Això sí, el grup republicà havia explicat que al Ripollès ja hi havia dos Ajuntaments compromesos amb aquesta causa: Sant Joan de les Abadesses i Ripoll.

I efectivament, Ripoll ja s'havia adherit a aquesta campanya. Per aquest motiu, la regidora de Seguretat Ciutadana, Convivència i Participació, Dolors Vilalta (PDCAT-DC), va demanar als republicans que retiressin la moció ''no perquè no hi estiguem d'acord'', sinó perquè se n'havia acordat la seva adhesió en la junta de govern del dia 9 d'octubre de l'any passat. L'acord es va notificar a l'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa (ACCU) i se'ls hi va facilitar un llistat amb tots els establiments de Ripoll per tal que els hi poguessin fer arribar els adhesius indicatius que acrediten que la vila està compromesa amb aquesta campanya. L'Ajuntament també va demanar a l'associació que els hi enviés els tríptics o fulletons informatius que sol facilitar per tar de donar-los als establiments del municipi.

Vilalta va exposar que com que un dels pilars d'aquesta campanya són els voluntaris i, al Ripollès, no tenen una xarxa prou àmplia de persones que puguin informar als establiments, l'ACCU no ha pogut fer la feina. Per la seva part, el consistori fa prop d'un mes que va contractar un agent cívic, que entre moltes altres tasques ha de vetllar per informar els bars i botigues de la vila per si volen adherir-se a la campanya.
 

La regidora de Seguretat Ciutadana, Maria Dolors Vilalta, va explicar l'evolució de què estava fent l'Ajuntament per implementar aquesta campanya Foto: Isaac Muntadas


ERC no pot esperar

Serrano va veure bé que l'Ajuntament ja s'hi hagués implicat però va demanar perquè, en aquests gairebé sis mesos des que es va prendre l'acord en junta de govern, encara no hi havia cap adhesiu enlloc. Vilalta li va respondre que l'ACCU no els hi havia enviat res a data d'avui; tot i que se'ls hi ha requerit en diverses ocasions i ''més ara que tenim agent cívic per informar''. Tot i així, la regidora va exposar que tota la informació relacionada amb la campanya està penjada a la web de l'Ajuntament.

Per tant, en principi els malalts d'aquesta associació ja saben que poden gaudir de les avantatges d'aquesta campanya, però falten els adhesius i els tríptics perquè ho conegui la població. L'alcalde Jordi Munell va afegir que els establiments que pertanyen a la Unió de Botiguers ja estan informats i ''sensibilitzats'' sobre aquest tema i que tots els locals públics que són propietat de l'Ajuntament com la biblioteca o el pavelló ja es van adherir a la campanya de forma automàtica. Tot i així, el portaveu del grup d'Esquerra, Roger Bosch, va demanar a l'equip de govern que segueixi insistint perquè els malalts que pateixen aquestes problemes tal com diu el lema d'aquesta campanya ''no poden esperar''. ''Altres companys de l'Ajuntament es queixen de què hi ha mocions que tarden molt en complir-se potser per problemes tècnics, però això es podria solucionar'', va remarcar. De fet, Bosch va apuntar que els fulletons informatius estan en format PDF a la pàgina web i es podrien descarregar.

Serrano va assenyalar que també es podrien imprimir els adhesius de forma provisional mentre no arriben i va dir que hi ha gent gran que ve a visitar el Monestir cada setmana que no coneix aquesta informació. Vilalta va continuar dient que seguiran insistint. Per últim, i abans de retirar la moció, el regidor de l'equip de govern, Ramon Santanach, va apuntar que semblava que els republicans volien fer veure que l'Ajuntament era ''el culpable'' d'aquesta situació i va explicar que ell és usuari d'aquest servei i fa sis mesos que l'espera ''i seguiré esperant''.
 

El portaveu d'ERC, Roger Bosch, que ja havia defensat la moció al Consell Comarcal i va demanar a l'Ajuntament que continués insistint per rebre els adhesius Foto: Isaac Muntadas


Moció per millorar la mobilitat a la carretera d'Olot

En canvi, el ple va aprovar per unanimitat una moció proposada pels republicans que reclamava una millora de la mobilitat a l'entorn de la carretera d'Olot. El grup municipal d'ERC va demanar a l'equip de govern si podia estudiar quines millores es podien fer per optimitzar la mobilitat a l'entorn de la carretera d'Olot (tram urbà de la N-260) que travessa el municipi. Els republicans van sol·licitar que en un termini màxim de sis mesos s'estudiïn les possibles solucions tècniques per salvar les escales existents a la zona, ja sigui a través d'una rampa amb ziga-zaga, d'un petit ascensor o de qualsevol altra solució. ERC també va demanar que es miri si en altres punts de la vila succeeix alguna problemàtica semblant.

Tal i com explica Esquerra, la carretera comença al primer pas a nivell del desaparegut tren de Sant Joan de les Abadesses, té un desnivell molt  pronunciat i s’enfila cap al barri de Vistalegre i Vallfogona del Ripollès. La connexió del vial amb tots els carrers de l’entorn se supera amb escales en la majoria de trams. ''Hi ha gent d'edat avançada que té dificultats per circular per aquesta zona i hem de trobar una solució econòmica'', va assenyalar. El portaveu del grup PDCAT-DC, Josep Maria Creixans, la va qualificar de ''molt bona proposta'' i va avançar que farien una sèrie de reunions per veure què s'hi pot fer.