Campdevànol canvia el sistema de recollida de residus i ja albira el porta a porta

Campdevànol adoptarà el sistema de recollida de càrrega lateral, que es començarà a implementar a partir del mes de juliol i tindrà un cost de 301.000 euros per aquest 2018 | ERC va votar-hi en contra perquè no comparteix que s'incrementi el cost del servei i la CUP va abstenir-se perquè aposta pel model porta a porta.

Campdevànol adoptarà un model de recollida de residus de càrrega lateral a partir del mes de juliol
Campdevànol adoptarà un model de recollida de residus de càrrega lateral a partir del mes de juliol | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
04 d'abril del 2018
Actualitzat a les 8:57h
En el ple del passat dijous, l'Ajuntament de Campdevànol va aprovar el nou conveni de delegació de competències al Consell Comarcal del Ripollès per la gestió del sistema de recollida de residus municipals. La proposta va tirar endavant amb els vots a favor de l'equip de govern (CiU) i MES, l'abstenció de la CUP i el vot en contra d'ERC. La novetat d'aquest nou conveni és que el municipi campdevanolenc adoptarà el sistema de recollida de residus EASY o de càrrega lateral, que suposarà un cost total de 301.000 euros pel municipi per aquest any 2018. A més, l'alcalde de la població, Joan Manso (CiU), va deixar entreveure que en un futur no massa llunyà s'haurà de contemplar seriosament la possibilitat de passar-se al sistema porta a porta si el cost del servei continua incrementant-se.

Manso va explicar que la renovació d'aquest conveni era força rellevant perquè la darrera delegació que va fer el consistori al Consell Comarcal en aquesta matèria es remunta al mandat de l'alcaldessa Montserrat Pujol (PSC), que va governar de l'any 1997 al 1999. Gairebé vint anys amb el mateix conveni que ara es renova per afrontar l'inici de la nova adjudicació del contracte per part de l'UTE formada per Urbaser i Vigfa Residus SLU. En principi, el batlle campdevanolenc va exposar que la implantació efectiva del servei s'efectuarà a partir del mes de juliol i tindrà els quatre mesos d'estiu per consolidar-se -el 31 d'octubre s'acaba el termini perquè ja funcioni a ple rendiment-. En aquests moments, el consistori campdevanolenc està negociant amb el Consell Comarcal el moment exacte per implementar-lo conjuntament amb les altres tres poblacions que tindran aquest sistema: Ripoll, Ribes de Freser i Gombrèn. ''Per exemple, a Ribes li interessa que sigui fora de la temporada d'estiu; mentre que a nosaltres si pogués ser a l'agost no ens aniria malament'', va apuntar.

Segons va argumentar Manso, aquest nou sistema de recollida de residus suposarà un salt qualitatiu pel què fa a nivell de prestació de serveis. Amb el nou sistema deixaran d'haver-hi contenidors sols pel carrer i s'eliminarà l'abocament incontrolat perquè conformaran una sola unitat entre la qual no hi haurà espais. A més, el nous contenidors s'integraran molt més en l'entorn urbà i se n'eliminaran els tancaments perquè siguin atractius visualment. L'objectiu principal de l'equip de govern no és cap altra que intentar ''com a mínim''que no s'incrementi el cost de la recollida. L'alcalde va explicar que el sistema de recollida pivota sobre tres eixos: la recollida de les escombraries pròpiament, el tractament dels residus i el manteniment de l'abocador de les Llosses R3. ''El preu de la recollida de residus no s'apujarà per aquest conveni que firmem sinó pel tractament de residus'', va especificar. Els problemes associats a l'abocament de residus a Orís -que té un preu en funció de les tones que s'hi llancen- i els lixiviats de l'R3 fan que sigui difícil que el cost no s'incrementi. I això que en aquest segon cas, el Consell Comarcal hi té prevista una inversió de 250.000 euros per intentar reduir els lixiviats. En definitiva, Manso va concretar que el nou contracte inclou polítiques per incentivar la recollida de residus d'una manera més selectiva.
 

L'abocador R3 de les Llosses on es fa el tractament de lixiviats Foto: Colomer i Rifà


ERC vota en contra per la pujada del cost del servei

El regidor d'ERC, Toni Riera, no es va mostrar gaire convençut amb les explicacions de Manso i va votar-hi en contra perquè, segons va detallar, el cost del servei de recollida de residus ha augmentat en més de 20.000 euros en només dos anys. Riera va apuntar que l'any 2016 aquest servei tenia un cost de 279.000 euros, que es va veure augmentat en un 3% l'any passat -290.000 euros-. Enguany, el cost ja se situa en 301.000 euros i el regidor republicà no comparteix cap conveni o proposta que suposi que el ciutadà pagui més i, menys, durant els pròxims quatre anys, que és el temps que s'estén la durada d'aquest contracte.

Manso va entendre el raonament de Riera però li va transmetre que ''aquesta és una realitat que ni vostè ni jo, corregirem'' perquè el cost del tractament de residus cada cop serà més car. Una part d'aquest cànon a pagar, que se situa entre el 15 i el 20% del preu, l'estableix l'Agència Catalana de Residus perquè vol gravar la recollida de residus.

 

La CUP aposta pel porta a porta

La portaveu de la CUP, Mariona Baraldés, va argumentar que el seu grup s'abstindria en aquest punt perquè el seu partit aposta més per fer un sistema de porta a porta. La regidora cupaire va recordar que al Ripollès tenen un exemple molt proper on emmiralla-se com és del Sant Joan de les Abadesses, que és un municipi molt similar en número d'habitants a Campdevànol i que aplica aquest sistema des de l'any 2005. A la regidora de la CUP també li va fer por que el fet de suprimir llocs d'abocament faci que la gent recicli ''encara menys''. ''Vivim en una societat molt còmode i ho volem tot allà mateix. Per això seria una bona opció si només haguéssim de deixar la bossa a la porta'', va subratllar. Baraldés també va demanar-li a Manso si es retornava una part dels diners en funció de si la taxa de reciclatge era bona. ''Estaria bé fer-ho públic i ensenyar a la gent en què es destinen aquests diners per incentivar-los a reciclar'', va afegir.

Després de la intervenció de Baraldés, Manso va deixar la porta a oberta en què en un futur es pugui debatre sobre si cal avançar cap a un model de recollida selectiva de porta a porta pel més que probable increment progressiu del cost. L'alcalde també va matisar que el conveni preveu una sèrie de condicionants que permetrien replantejar el model de recollida abans d'acabar el contracte i, evidentment, també quan hagi finalitzat.

El portaveu de MES, Lluís López, li va preguntar a l'alcalde per alguns detalls d'aquest nou sistema (quins contenidors s'eliminen, quins són els barris més afectats o quines accions es faran per incentivar a dur a ter-me una recollida selectiva). Manso va assegurar que, al voltant del mes de juny, es faria un procés participatiu als diferents barris del poble per explicar-los els canvis. En principi, la zona més afectada seria el centre de la vila, on s'eliminarien força punts d'abocament però s'haurà de consensuar tot plegat.
 

Manso i Riera van tenir força discrepàncies pel canvi del sistema de recollida de residus perquè el segon considera que cada any n'augmentarà el cost Foto: Isaac Muntadas