Test de sang oculta en femta

Què és i quins estadis de cribatge hi ha

Judith Hernández
03 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:35h
El test de sang oculta en femta és un sistema de cribratge qualitatiu ràpid que evidencia la presència de sang imperceptible visualment a la femta, fet que presenten la majoria de pòlips colorectals amb una mida superior a 0,5 cm. La probabilitat que un pòlip gran degeneri a càncer depèn de la seva mida i per a pòlips majors d'1 cm és d'un 8% a partir de 10 anys.

El càncer colorectal és un dels més freqüents. En el cas dels homes ocupa la tercera posició després del càncer de pròstata i pulmó i en les dones és el segon després del càncer de mama. Cada any es diagnostiquen més de 28.000 casos a Espanya i són la causa de mort de 15.000 persones.

Actualment el cribratge es realitza en funció del risc que presenta cada persona. Aquest risc s'estableix en tres estadis:
- Risc mig: Són persones de més de 50 anys sense factors de risc que no han patit mai càncer colorectal ni pòlips, ni tenen familiars amb aquesta patologia. Aquesta és la situació ideal per realitzar el cribratge de sang oculta en femta cada 1 o 2 anys.
- Risc moderat: Persones que dins la família presenten algun cas de càncer colorectal. En aquesta situació cal avançar l'edat de cribratge.
- Risc elevat: Persones que dins la família presenten algun cas de càncer colorectal hereditari. En aquest cas es fa el seguiment en unitats especialitzades.

El cribratge consisteix en la recollida d'una mostra fecal per a investigar la presència de restes de sang dels possibles pòlips, i repetir aquesta prova cada 2 anys des dels 50 fins als 69 anys. La majoria de mètodes detecten la presència d'hemoglobina humana, és per això que no cal realitzar una dieta prèvia especial per a evitar la presència d'altres tipus d'hemoglobines o compostos amb ferro.

Des de la Generalitat de Catalunya s'ha endegat un programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte que està previst acabi la seva extensió a tot el territori català a finals del 2017. La invitació al programa es fa a través d'una carta que reben les persones entre 50 i 69 anys al domicili on se'ls convida a participar i se'ls informa d'on poden recollir el dispositiu per la presa de la mostra i el lloc on portar-la per la seva posterior anàlisi.

Al Ripollès es va començar el programa l'any 2015 i fins ara s'han fet la prova un total de 1706 persones que representen un 42% de la població convidada. De totes les proves realitzades 113 han estat positives i ja s'ha fet la colonoscòpia a 84 persones, confirmant la presència de càncer a 5 pacients.

A banda d'aquests 5 casos també s'han detectat 29 casos més amb presència d'adenomes de mig i alt risc els quals ja s'han sotmès a tractament preventiu per evitar futurs càncers. Durant els dos anys que durarà la primera ronda del programa, un total de 6.809 ripollesos seran convidats a participar-hi.

Judith Hernández
Tècnic Superior en Laboratori de diagnòstic clínic