Campdevànol no compleix l'objectiu d'estabilitat pressupostària a causa de les inversions fetes al poble

L'Ajuntament haurà d'elaborar un pla econòmic-financer per la correcció de l'incompliment i ha hagut de renunciar a una subvenció per a un punt de càrrega per un vehicle elèctric per prioritzar les inversions de la Llei de Barris | En canvi, el balanç de pressupostos és ''molt positiu'' i se situa en 347.498,63 euros. La resta de magnituds econòmiques com la regla de despesa, l'estalvi net o l'endeutament financer també són bones

L'Ajuntament de Campdevànol no compleix l'objectiu d'estabilitat pressupostària per culpa de les inversions fetes al poble com la reforma de les places o el pavelló municipal
L'Ajuntament de Campdevànol no compleix l'objectiu d'estabilitat pressupostària per culpa de les inversions fetes al poble com la reforma de les places o el pavelló municipal | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
30 de març del 2018
Actualitzat a les 18:33h
L'Ajuntament de Campdevànol no compleix l'objectiu d'estabilitat pressupostària, segons ha revelat el regidor d'Hisenda Àngel Ruiz (CiU) en la sessió plenària d'aquest Dijous Sant, a l'hora de detallar la dació de comptes de la liquidació del pressupost 2017. Una notícia que no és massa preocupant, ja que aquesta casuística es produeix principalment perquè el consistori està immers en un procés d'inversió econòmica molt gran. Això es tradueix en diverses obres d'envergadura al municipi com la reforma de les places Clavé, Valldemossa i Sardana i la del pavelló municipal, emmarcades dins del projecte de la Llei de Barris.

Ruiz ha exposat que l'estabilitat pressupostària -es tracta d'una magnitud econòmica que mesura la capacitat o necessitat de finançament de l'Ajuntament- a tancament de l'any passat s'ha situat en un balanç lleugerament negatiu de 114.000 euros, que en termes relatius és de -3,56%. En aquest cas, per calcular-ho el regidor d'Hisenda ha comparat els primers set capítols del pressupost d'ingressos que inclouen totes les operacions corrents i les de capital, les quals van ascendir fins a un total de 3.200.000 euros, i d'aquesta xifra n'ha restat el pressupost de despeses -també del capítol u al set-.

El batlle campdevanolenc, Joan Manso, ha explicat que s'haurà de fer un pla econòmic-financer per reconduir l'estabilitat pressupostària. Segons ha puntualitzat, aquesta situació s'arreglarà en un parell d'anys quan les inversions que s'estan fent al municipi per valor d'uns tres milions d'euros estiguin consolidades, cobrades i liquidades. ''Si totes aquestes inversions fetes han de reportar un major desenvolupament pel poble, endavant'', ha assegurat. L'alcalde també ha avisat al plenari que el rati d'endeutament de Campdevànol -situat en un 51,1% ara mateix- canviarà en els propers dies perquè el consistori està concertant una operació amb secretaria per demanar un préstec viu de 600.000 euros. Això farà que el rati d'endeutament pugi fins al 75% i, encara creixerà més quan s'hagin de pagar les inversions. Tot i així, Manso ha assegurat que no se superarà el 110% de límit màxim que marca la llei; ''tot i que s'hi acostarà''. En definitiva, aquesta situació es preveu que sigui ''transitòria'' perquè quan la Generalitat pagui totes les inversions, l'endeutament tornarà a baixar fins a un 30%. ''Esperem cobrar abans d'acabar la legislatura i cancel·lar els préstecs a partir del mes de març perquè arriben les subvencions'', ha desitjat.

De fet, des de l'oposició no hi ha hagut crítiques cap a l'equip govern. El portaveu de MES, Lluís López ha assegurat que ''no estem davant d'una situació greu ni preocupant'', ja que el pla econòmic-financer s'ha de fer a causa de l'aplicació de la Llei de Barris. A més, el regidor socialista ha dit que tot s'ha de fer com marca la llei i ha aplaudit la decisió de CiU. De fet, el consistori estarà obligat a reportar la situació financera de l'Ajuntament a l'Estat trimestral o semestralment. ''La resta de ratis estan en perfecte estat de sincronia'', ha conclòs.
 

Manso i Ruiz han explicat en profunditat la dació de comptes de la liquidació del pressupost de 2017 Foto: Isaac Muntadas


Renúncia a una subvenció per un punt de càrrega per un vehicle elèctric

La situació de creixent endeutament també ha tingut alguna conseqüència negativa que, per sort, l'any vinent s'hauria de poder solucionar sense problemes. López i el portaveu d'ERC, Toni Riera, han expressat la seva sorpresa per un decret d'alcaldia en què es renunciava a la subvenció d'un programa ''Del pla a l'acció 2017'' que havia de servir per adquirir i instal·lar un punt de càrrega per un vehicle elèctric. López ha argumentat que ''tard o d'hora'' s'haurà de col·locar aquesta instal·lació per poder assolir una ''millor conciliació amb el medi ambient''. El regidor republicà hi ha afegit que aquest equipament és ''bo pel medi ambient i per evitar tanta contaminació''.

L'alcalde ha justificat aquesta renúncia pel fet que s'ha viscut un procés ''d'hiperventilació'' a l'hora de demanar subvencions i han de ser ''conservadors'' en aquest aspecte. Manso ha tornat ha recordar que l'Ajuntament està embarcat en el projecte de la Llei de Barris i que aquest equipament s'havia de cofinançar amb uns 6.000-7.000 euros ''que no ens els podíem permetre''. El nou punt de càrrega també estava pensat per renovar el cotxe de la policia local en un futur i comprar-ne un d'elèctric. ''L'any que ve la tornarem a sol·licitar. Nosaltres ho faríem tot però és important la contenció i agraeixo la feina als serveis tècnics que ens han fet veure que no podíem demanar-la enguany'', ha subratllat.

El balanç de pressupostos i la resta de magnituds econòmiques, ok

Seria injust centrar-se només en l'objectiu d'estabilitat pressupostària, ja que l'Ajuntament de Campdevànol també pot presumir d'una sèrie de dades òptimes. El balanç de pressupostos de l'any passat és ''molt positiu'' i Ruiz l'ha xifrat en 347.498,63 euros després de fer-hi uns ajustos (els ingressos ascendien a 3.733.000 euros; mentre que les despeses pujaven a 3.400.000 euros). Això en termes de romanent de tresoreria -accés o no a la liquiditat a curt termini- s'eleva fins als 14.251 euros.

La resta de magnituds econòmiques també estan en un bon moment de forma. La regla de la despesa fent la comparació de l'any 2016 i 2017 està per sota del topall màxim del 2,1% marcat pel Ministeri d'Economia i se situa en un 1,42%. L'any 2016 va haver-hi una despesa de 2.412.000 euros; mentre que el 2017 va ser de 2.446.000 euros. L'estalvi net ha quedat en 132.161,80 euros i, com que el balanç és positiu, no s'haurà d'aprovar cap pla de sanejament financer.

Pel què fa a l'endeutament financer, el deute viu a dia 31 de desembre de l'any 2017 ascendia a un total de 1.491.903,5 euros, que posats en termes relatius respecte els ingressos corrents nets ajustats de gairebé tres milions d'euros es tradueix en un endeutament del 50,1% -per sota del límit del 110% permès per la llei-. Finalment, el període mitjà de pagament a proveïdors està en uns 30 dies i escaig.
 

El balanç de pressupostos i la resta de magnituds econòmiques presenten xifres ''molt positives'' Foto: Isaac Muntadas