Suport unànime del ple de Ripoll per la llibertat dels presos polítics i l'ONG Proactiva Open Arms

L'alcalde Jordi Munell ha introduït les dues propostes a l'inici de la sessió plenària

L'Ajuntament de Ripoll ha aprovat per unanimitat dues propostes per exigir la llibertat dels presos polítics i mostrar el seu suport a l'ONG Proactiva Open Arms
L'Ajuntament de Ripoll ha aprovat per unanimitat dues propostes per exigir la llibertat dels presos polítics i mostrar el seu suport a l'ONG Proactiva Open Arms | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
29 de març del 2018
Actualitzat a les 11:47h
Ja comença a ser habitual que cada mes hi hagi propostes o mocions al ple de Ripoll per demanar la llibertat dels presos polítics i la sessió plenària d'aquest dimarts no n'ha estat una excepció. L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell (PDCAT-DC), ha presentat dues propostes d'alcaldia abans d'entrar en els punts més rellevants de l'ordre del dia. La primera proposta ha estat per reclamar que la justícia italiana deixi de retenir a Sicília el vaixell de l'ONG catalana Proactiva Open Arms que feia tasques de salvament marítim de refugiats. D'altra banda, Munell ha proposat una nova moció per exigir la llibertat dels presos polítics.

El plenari ha aprovat per unanimitat rebutjar, una vegada més, la decisió del Tribunal Suprem de mantenir en presó preventiva a càrrecs electes i representants legítims del Govern de Catalunya que van ser cessats per l'article 155 aplicat pel govern espanyol encapçalat per Mariano Rajoy (PP) com són Jordi Sánchez (expresident de l'ANC i diputat de JuntsXCat), Carles Puigdemont (expresident del govern i diputat de JuntsXCat), Oriol Junqueras (exvicepresident del govern i diputat d'ERC), Joaquim Forn (exconseller), Josep Rull (exconseller i diputat de JuntsXCat), Dolors Bassa (exconsellera), Raül Romeva (exconseller i diputat d'ERC), Jordi Turull (exconseller i diputat de JuntsXCat) i Carme Forcadell (expresidenta del Parlament). A més de Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, una de les dues entitats sobiranistes més importants de Catalunya que sempre ha abanderat manifestacions multitudinàries pacífiques. Tots ells estan processats per delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

Pel consistori ripollès, l'aplicació d'una mesura cautelar com és la presó preventiva no ajuda a normalitzar la situació política a Catalunya i, a més, considera que l'allunyament penitenciari és un ''càstig social'' que vulnera els drets reconeguts en el Dret Internacional. Per aquest motiu, el plenari també ha demanat que, mentre no es produeixi l'excarceració dels presos, se'ls traslladi a centres penitenciaris catalans ''per raons d'humanitat''. D'altra banda, l'Ajuntament de Ripoll ha defensat que es compleixi la Convenció sobre els drets de l'Infant perquè es protegeixin els fills de les persones empresonades i dels representants polítics que estan a l'exili. El consistori ripollès també ha instat al Govern d'Espanya a aplicar les mesures cautelars exigides per l'informe de la Comissió dels Drets Humans de la ONU en relació a la situació de Jordi Sánchez. ''Ripoll sempre ha estat una vila compromesa amb els valors de la llibertat, la pau i la defensa dels drets humans'', ha apuntat Munell.
 

La furgoneta amb Carles Puigdemont entrant a la presó alemanya Foto: ACN


Solidaritat amb l'ONG Proactiva Open Arms

L'altra proposta de l'alcalde ha consistit en una mostra de suport cap a l'ONG catalana Proactiva Open Arms fundada per Òscar Camps l'any 2015. Des del passat 18 de març, un vaixell de rescat d'aquesta entitat segueix atracat al port sicilià de Pozzallo (Itàlia), retingut per les autoritats italianes i acusats d'un delicte d'immigració clandestina. La immobilització de l'embarcació es va produir després que el vaixell arribés al port italià amb 215 immigrants i refugiats que havien rescatat al mar Mediterrani.

Munell ha recordat que l'ONG va presentar la seva pel·lícula a Ripoll fa uns mesos i ha elogiat la ''magnífica'' tasca de l'organització a l'hora de salvar vides de persones de països en guerra o pobres que cerquen refugi i protecció internacional. L'Ajuntament ha rebutjat les acusacions contra l'ONG i ha exigit que s'aixequés la immobilització del seu vaixell; així com la retirada dels càrrecs imputats als treballadors i voluntaris de Proactiva Open Arms que estan retinguts a Itàlia.
 

Membres de l'ONG catalana Proactiva Open Arms en una acció de salvament Foto: Proactiva Open Arms