Campdevànol i Camprodon, de processó

A la processó de Campdevànol s'hi incorpora la figura del pendonaire d'honor, que enguany recaurà en Lluci Castellano, en l'entrega del pendó de Dijous Sant

Isaac Muntadas
29 de març del 2018
Actualitzat a les 8:58h
Els passos vivents de Campdevànol són únics
Els passos vivents de Campdevànol són únics | Arnau Urgell
La Setmana Santa és sinònim de processons arreu de Catalunya i el Ripollès no n'és una excepció. Campdevànol i Camprodon celebraran la 12a i 32a edició respectivament de les seves processons i esperen atreure milers de turistes durant aquest Dijous i Divendres Sant. Començant per la més jove, els Amics de la Processó dels Sants Misteris de Campdevànol i representants de l'Ajuntament han fet una roda de premsa aquest dimecres al matí per explicar les novetats d'aquesta edició.

Per començar, el president de l'entitat, Eduard Roma, ha recordat que la processó campdevanolenca té un tret diferencial que la fa ''única al món''. I és que la processó de Campdevànol és la única en què les persones participants fan la funció d'imatges estàtiques i mudes damunt d'un baiard. ''Sinó seríem igual que moltes altres processons que fan escenes teatralitzades o parlades'', ha subratllat. Segons ha apuntat l'alcalde del municipi, Joan Manso, aquest fet s'explica perquè als anys quaranta -l'època en què es feia l'antiga processó- no hi havia prou diners per comprar passos esculturals i s'hi havien de posar les persones. La processó es va deixar de fer fins que l'any 2007 es va recuperar gràcies als Amics de la Processó dels Sants Misteris del poble i s'ha mantingut des de llavors.

Manso s'ha mostrat molt satisfet de què Campdevànol recuperés aquest esdeveniment cultural tan important per la vila. ''La processó és per aquelles persones que siguin creients i vulguin viure una experiència religiosa, però també pels nostres vilatans i pels turistes que ens visitin'', ha exposat. El batlle campdevanolenc ha convidat a la gent a viure la processó ''des de la perspectiva que li sembli més adequada'' i s'ha felicitat de què l'Ajuntament hi pugui col·laborar cada any amb una aportació econòmica que està a l'entorn dels 6.000 euros anuals ''només per posar els peus al carrer''. Tot i així, el factor més determinant perquè l'esdeveniment continuï viu és que la gent surti a desfilar durant els dos dies que hi ha actes programats.
 

Representants dels Amics de la Processó dels Sants Misteris de Campdevànol amb membres de l'Ajuntament, les dues entitats organitzadores de la processó Foto: Isaac Muntadas


El pendonaire d'honor, la novetat

A la processó d'enguany hi ha una novetat important pel què fa a l'entrega del pendó (també anomenat penó) de Dijous Sant. En l'antiguitat, les tropes romanes quan arribaven a una població sempre buscaven a la màxima autoritat del poble, que en el cas de Campdevànol seria l'alcalde Joan Manso, per fer-li entrega del pendó. Per primera vegada en dotze anys, en aquesta ocasió hi haurà un pendonaire d'honor, que enguany serà Lluci Castellano Viñeta. Des de l'organització volen que la figura del pendonaire d'honor sigui, sempre que es pugui, la d'una persona molt vinculada a la processó. En aquest cas, l'honor recau sobre Castellano perquè va ser un ''formador de formadors'', ja que ell va ser la persona que va ensenyar els passos per desfilar als romans quan van començar a assajar. El pendonaire d'honor d'enguany també és l'únic membre viu de l'antiga processó i, a més, feia sempre el carismàtic paper de Judes. A més, Castellano havia format part de la junta i havia dissenyat gran part de l'escenografia. L'entrega del pendó es farà avui a les 7 de la tarda a la plaça de la Mainada -enguany no es farà a la plaça Clavé degut a les obres que hi ha en curs-; mentre que la desfilada sortirà abans del carrer Prolongació de la Gala i es dirigirà cap al geriàtric perquè els avis puguin gaudir de la festa abans de tornar a entrar al poble.

En canvi, la processó de Divendres Sant sortirà demà a 2/4 de 9 del vespre des de l'avinguda de Barcelona i es dirigirà cap al centre del poble pel pont que connecta el barri del Roser amb el centre fins al carrer Damià de la Farga. Tot seguit, el seguici passarà per davant de l'església i es dirigirà cap a la plaça de la Dansa abans de tornar a plantar-se a davant de l'edifici clerical pel fi de festa. Amb molta precisió, Roma ha assegurat que sortiran a desfilar 257 persones i ha fet una crida a la gent ''perquè cada any ens falten efectius''. Segons el president, si tothom hi assistís podrien sortir 24 passos i enguany només ho faran 18 -abans hi havia 18 persones que feien d'improperis i ara només n'hi ha dos-. ''La processó durarà mentre la gent vulgui, però falta voluntat'', ha assenyalat. Roma també ha assegurat que només es necessiten 13 hores a l'any, ''mal número'', de dedicació per aquest esdeveniment que s'han de sumar a l'hora i mitja que dura la processó de Divendres Sant.

Com a novetats, en aquesta edició hi haurà una il·luminació especial a davant de l'església, el lloc escollit perquè el tenor ripollès que va participar a ''La Voz'' de Telecinco, Jordi Galán, amenitzi la vetllada als assistents a través d'unes cançons. Gràcies al suport econòmic de l'Ajuntament, enguany la gent que porta el pas del Sant Sepulcre estrenarà un nou vestit. La festa s'acabarà, com sempre, amb un piscolabis a la sala Diagonal.
 

El president de l'entitat, Eduard Roma, al costat de l'alcalde Joan Manso, ha explicat la principal novetat d'enguany: la introducció de la figura del pendonaire d'honor Foto: Isaac Muntadas


A Camprodon, també estan apunt

Camprodon té l'honor d'acollir la processó més veterana de la comarca del Ripollès i una de les més representatives de les comarques gironines des que es va recuperar la tradició ara fa 32 anys. Com cada any, la població del ripollès espera milers de visitants vinguts d'arreu del país per seguir els passos i les diferents escenes d'una processó que any rere any es nodreix amb la participació de centenars de figurants del municipi i de les poblacions veïnes. L'Associació dels Sants Misteris juntament amb l'Ajuntament de Camprodon són els encarregats de tirar endavant la programació d'enguany.

Com ja sol ser habitual, la processó sortirà aquest Divendres Sant a partir de les 9 del vespre des de la baixada del monestir de Sant Pere, on prèviament s'haurà col·locat el retaule de la Passió. La desfilada continuarà per la plaça Santa Maria per dirigir-se fins els carrers València i Ferrer Bàrbara abans d'entrar a les places Doctor Robert i Cèsar August Torras. Tot seguit, el seguici marxarà cap als carrers Isaac Albéniz i Sant Roc abans d'entrar a la plaça de la Vila i continuar pel carrer Josep Morer, el passeig de la Muralla, la plaça del Carme i l'església d'aquest mateix nom. Aquest és el punt escollit per finalitzar aquesta activitat litúrgica tan solemne.

Com passa a Campdevànol, a Camprodon els actes també començaran el Dijous Sant amb la concentració al monestir de Sant Pere de tot el maniple, que desfilarà fins a la porta de Cerdanya, on les autoritats municipals encapçalades per l'alcalde els hi faran entrega de la maça de soldats romans. L'endemà al matí també es farà el viacrucis (processó de les dones) pels carrers del poble. La regidora de Cultura, Anna Colomer, ha assegurat que la processó és una tradició ''molt nostra perquè ens connecta directament amb els nostres orígens i la nostra identitat''. Colomer també ha afirmat que gràcies a l'esforç i la col·laboració dels veïns, Camprodon pot gaudir d'un esdeveniment ''únic, plenament consolidat i arrelat als nostres costums i tradicions''.
 

Desfilada del maniple de Camprodon. Foto: Adrià Costa