Campdevànol tindrà un centre d'atenció de visitants i un nou pàrquing de 55 places a la Font del Querol

Les obres d'adequació de tot l'entorn s'elevaran fins als 221.000 euros, finançats pel FEDER i el Pla de Foment de Turisme de la Generalitat, i estaran acabades en un termini d'un mes i mig | L'obra s'emmarca dins del projecte Pla per la Difusió dels Pirineus més Autèntics del Consell Comarcal i pretén donar continuïtat a la gestió d'aquest espai i del Torrent de la Cabana que es va impulsar l'any passat

El centre d'atenció de visitants de la Font del Querol ja s'està construint i estarà finalitzat en el termini màxim d'un mes i mig
El centre d'atenció de visitants de la Font del Querol ja s'està construint i estarà finalitzat en el termini màxim d'un mes i mig | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
22 de març del 2018
Actualitzat a les 11:39h
La Font del Querol de Campdevànol disposarà abans de l'estiu d'un centre d'atenció de visitants que funcionarà com a punt d'informació turística per acollir els centenars de turistes que cada any visiten aquest espai natural i la zona del Torrent de la Cabana. L'edifici, que porta per nom ''Porta a la Serralada de Montgrony, ja s'està construint -l'obra està adjudicada a Construo Construccions Generals SL- al costat de la carretera de Gombrèn i està previst que estigui acabat en un termini màxim d'un mes i mig perquè funcioni a ple rendiment abans del mes de juny. Aquest projecte tan ambiciós té un cost aproximat de 221.000 euros, finançats a través del FEDER i d'un Pla de Foment de Turisme de la Generalitat de Catalunya, i també inclou la construcció d'un nou aparcament d'unes 55 places just davant de l'edifici d'atenció als visitants; a banda d'altres adequacions de l'entorn més immediat. Cal dir també que el projecte s'emmarca dins del Pla per la Difusió dels Pirineus més Autèntics del Consell Comarcal, que és el titular de l'obra.

El triple objectiu del centre d'atenció de visitants

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso (CiU), ha assenyalat que la construcció d'aquest centre de visitants té un triple objectiu molt clar. En primer lloc, l'edifici servirà com un punt d'informació turística pels visitants que vagin a la Font del Querol o al Torrent de la Cabana, però també informarà d'un altre espai natural dins del terme de Campdevànol com és la serralada de Montgrony -compartida amb l'Ajuntament de Gombrèn-. El darrer objectiu i, no per això menys rellevant, serà la potenciació del cicloturisme de muntanya a la zona. I és que es dóna la casualitat que el centre d'atenció de visitants de la Font del Querol serà gairebé el darrer punt -o inicial depèn de com es miri- de la via verda que unirà Sant Feliu de Guíxols i Gombrèn de forma continuada al llarg d'uns 150 quilòmetres. Aquest dimarts, la Diputació de Girona va aprovar definitivament el projecte, que ja es troba en fase de licitació. ''El camí ral entre Campdevànol i Gombrèn serà el tram final d'aquesta connexió i el centre de visitants també podrà ser un referent pels cicloturistes'', ha dit Manso.

Un edifici integrat a la natura

El batlle campdevanolenc ha detallat que el centre d'atenció de visitants serà un edifici petit de només 65 metres quadrats, i serà un punt de serveis pels turistes amb uns lavabos i un magatzem. L'edifici estarà molt integrat a la natura, ja que estarà construït amb materials com la fusta i la pedra. A més, serà una caseta d'informació flotant perquè la meitat de l'edifici estarà construïda sobre el terra del camp i l'altre meitat, sobre el riu Merdàs. ''La voluntat és que l'estructura caigui sobre el riu'', ha apuntat. Evidentment, l'ACA ha donat el vist-i-plau a l'obra perquè es troba dins d'un espai que no és inundable. Precisament, en relació al curs fluvial també es destinarà alguna partida de l'obra per poder netejar el Merdàs perquè ara ''està molt brut''. Finalment, cal ressenyar que, aquest edifici dissenyat per arquitectes de la comarca, estarà ple de vidre per poder visualitzar tota la Font del Querol.
 

En aquest espai és on es troba ubicat l'aparcament actual Foto: Ajuntament de Campdevànol


El nou pàrquing de 55 places

L'altre espai estrella d'aquest projecte és la construcció d'un aparcament d'unes 55 places arran de carretera que ha de servir per substituir en el futur el pàrquing que hi ha just al costat de l'espai de la Font del Querol. L'aparcament actual té unes 80 places -35 més que el nou que es construirà-, però es troba dins d'un espai protegit que ''volem dignificar i adequar''. A més, també es vol acabar eliminant per una qüestió de seguretat pels ciutadans, ja que té un alt risc d'inundabilitat per la proximitat del riu Merdàs. En canvi, el nou pàrquing s'elevarà uns deu metres per sobre del nivell del curs fluvial. Manso ha exposat que, d'entrada, de manera ''habitual i ordinària'' es farà servir només l'aparcament de dalt, però ha deixat la porta oberta a utilitzar puntualment el de baix en el cas que vingui una persona amb discapacitat que tingui dificultats de mobilitat o de què se celebri un esdeveniment molt rellevant a la Font del Querol.

L'alcalde també ha recordat que es pot utilitzar d'aparcament del polígon de Niubò com es venia fent fins ara. En una fase posterior -en aquesta és impossible pel límit del finançament-, el consistori arranjarà la Font del Querol i ja s'ha acordat de restablir naturalment el pàrquing ''perquè en termes generals mai ha complert''. El pàrquing serà de pagament i funcionarà amb dos sistemes. Durant l'any, l'Ajuntament s'encarregarà de cobrar la tarifa d'aparcament de manera directa. ''El turista paga, aparca i visita l'entorn sense restriccions''. En canvi, durant els mesos d'estiu (juny, juliol, agost i setembre) que és quan es concentra la màxima afluència de visitants es farà servir el mateix model de l'any anterior. Manso ha explicat que s'estan ultimant els acords amb els propietaris per renovar el conveni de l'any passat -ara en comptes d'un any la renovació del conveni s'ampliaria fins a quatre-. ''Els propietaris estan molt satisfets amb els acords del darrer curs i volem seguir així'', ha assenyalat.
 

El nou pàrquing que es construirà arran de carretera tindrà una capacitat per uns 55 vehicles Foto: Isaac Muntadas


Model de gestió ''continuista'' amb petites millores

Hi ha una dita que diu que ''val més no tocar el què funciona'' i això és el què farà l'Ajuntament amb la gestió del Torrent de la Cabana per aquest any. Per tant, s'aplicarà una continuïtat del model del curs passat però amb una sèrie de millores. Primerament, l'Ajuntament seguirà cedint la gestió d'aquest entorn a una empresa externa, però enguany es farà una sola licitació conjunta que sortirà en breu que pretén que una sola empresa s'encarregui de gestionar tot l'espai. L'any passat es va fer la contractació de manera separada i, en aquesta ocasió, s'ha volgut reordenar.

El tema principal que l'Ajuntament voldria potenciar per aquest estiu és el fet de facilitar les visites guiades i d'escolars -amb el punt d'inici al centre de visitants on se'ls hi explicarà la normativa legal i tota la informació necessària- perquè puguin gaudir de l'entorn i alhora se'ls hi inculqui un respecte per la natura. ''S'ha de garantir la protecció del medi ambient, però s'ha de fer compatible amb aquest turisme que, d'alguna manera, té un impacte sobre el nostre municipi'', ha matisat Manso. L'operativa dissenyada per l'any passat i que tindrà continuïtat al llarg d'aquest 2018 va permetre una excel·lent autoregulació de l'espai. L'aforament màxim estava limitat a 500 persones i només es va superar en sis o set dies durant tot l'estiu. ''Quan no hi havia la limitació et podies trobar fins a 1.500 persones diàries'', ha recordat l'alcalde. Ara, a la caseta d'entrada al Torrent de la Cabana només s'haurà de verificar que els turistes porten el braçalet identificatiu per entrar-hi.
 

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, i la regidora Dolors Costa aposten per la continuïtat del model de gestió de l'any passat Foto: Isaac Muntadas