El Consell Comarcal destinarà 78.200 euros al Pla Comarcal de Fibra Òptica

En principi, s'hi havien destinat 60.000 euros però s'hi han afegit els 18.200 euros d'una partida per fer vídeo actes dels plens després d'una petició d'ERC | El ple també ha aprovat una moció per denunciar la manca de cobertura de telefonia a diversos municipis del Ripollès, el Berguedà i Osona

El Consell Comarcal del Ripollès dotarà amb 78.200 euros la partida pel Pla Comarcal de Fibra Òptica
El Consell Comarcal del Ripollès dotarà amb 78.200 euros la partida pel Pla Comarcal de Fibra Òptica | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
21 de març del 2018
Actualitzat a les 0:16h
Cada dia que passa, la fibra òptica es converteix en un servei més demandat arreu de Catalunya. El Ripollès no n'és una excepció i, enguany, el Consell Comarcal destinarà una partida de 78.200 euros al Pla Comarcal de Fibra Òptica a través d'una incorporació de crèdits extraordinaris al pressupost d'aquest any 2018, finançats gràcies als 270.000 euros de romanent líquid de tresoreria de lliure disposició per a despeses generals.

El vicepresident de la corporació, Josep Coma (CiU), ha recordat que l'any passat el Pla Comarcal de Fibra Òptica ja es va dotar amb un pressupost de 70.000 euros per construir la xarxa troncal que ha de connectar Ripoll amb Sant Joan de les Abadesses a través d'un tram de deu quilòmetres paral·lel a la via verda de la Ruta del Ferro. En un primer moment, s'havien pressupostat 60.000 euros per aquesta partida, però després d'una reflexió-petició del portaveu d'ERC, Roger Bosch, l'equip de govern ha decidit incrementar-la fins als 78.200 euros després d'eliminar una dotació de 18.200 euros destinats a instal·lar un sistema de vídeo actes per gravar els plenaris i penjar-los a la pàgina web de l'ens.

Des d'Esquerra pensen que una de les prioritats que ha de tenir la comarca és el desplegament de la fibra òptica per millorar la connexió a Internet i la cobertura de telefonia mòbil als punts més foscos del Ripollès com Pardines, les Llosses o Camprodon. ''Ho prioritzaríem al fet de fer vídeo actes o a la segona fase de les obres de millora a l'edifici del Consell'', ha sentenciat. En aquest sentit, l'altre dels pesos pesants d'ERC al Consell, Sergi Albrich, ha matisat que és important i necessari fer les obres de millora a l'edifici, però que si es posen els dos temes a sobre d'una balança, ''la fibra òptica és més important per la comarca en global''.

Coma ha recollit el guant dels republicans i ha decidit fer aquest canvi de partides amb el vist-i-plau de la resta de l'equip de govern. Abans d'això, Bosch ha relacionat els dos punts dient que sense una bona connexió a Internet serà impossible que un ciutadà pugui visionar correctament les vídeo actes que es pengin a la plana web. ''Per això és més important prioritzar la connexió'', ha reblat. De fet, el vicepresident de l'ens ha compartit al cent per cent el posicionament del conseller republicà. Tot i aquesta bona sintonia entre l'equip de govern (CiU i MES) i ERC en aquest debat, els republicans s'han abstingut; mentre que el PSC i la CUP hi han votat a favor.
 

ERC ha aconseguit que la partida destinada a la fibra òptica i a les telecomunicacions passés de 60.000 a 78.200 euros Foto: Isaac Muntadas


Millores i nou equipament per l'edifici del Consell

A banda d'aquests 78.200 euros destinats al Pla Comarcal de Fibra Òptica, també hi ha altres partides destacades que s'incorporen al pressupost. Per sobre de tot, sobresurten els 98.500 euros que serviran per pagar la segona fase de les obres de millora de l'edifici del Consell Comarcal -les obres de la primera fase ja estan adjudicades i començaran en breu-. Aquesta reforma permetrà que, principalment, el personal del Consorci de Benestar Social deixi la planta baixa de l'edifici i es traslladi a la primera planta. D'aquesta manera, la planta baixa passarà a ser una oficina d'atenció integral al ciutadà ''de l'estil de la Generalitat o d'Hisenda'' en què la gent que es vulgui adreçar físicament als serveis de l'ens es mourà pels taulells. ''Tot quedarà centralitzat en aquest pis i es millorarà l'atenció al ciutadà i la gestió interna'', ha subratllat Coma.

Aquests diners també serviran per cablejar tot l'edifici perquè la fibra òptica arribi amb tota la seva potència al Consell Comarcal. A més també es milloraran els punts de calefacció i l'aire condicionat, que a la part vella de l'edifici presenta certes deficiències. D'altra banda, l'equip de govern ha decidit fer un esforç per adaptar la corporació a tot el fenomen de l'administració electrònica i es gastarà 19.600 euros en servidors informàtics que allotjaran les dades de l'ens i del Consorci de Recaptació Cerdanya-Ripollès. També adquiriran una sèrie fotocopiadores per cada planta i invertiran 22.000 euros per posar en marxa el nou programa de gestió de nòmines. A banda de posar diners per la millora de l'edifici, el Consell també incrementarà respecte l'any passat la partida per subvencions a escoles, entitats i administracions públiques (ajuntaments), que passarà de ser de 43.800 a 50.500 euros -6.700 euros més que es tradueixen en un increment del 27%-.
 

El vicepresident del Consell Comarcal, Pep Coma, ha detallat en què es destinaran la resta de partides incorporades al pressupost Foto: Isaac Muntadas


Moció de denúncia per la manca de cobertura de telefonia

El Consell Comarcal també s'ha volgut solidaritzar amb tots aquells municipis que pateixen l'oblit de les operadores de telecomunicacions i tenen una manca de cobertura de telefonia evident als seus nuclis de població. És per això que el ple ha aprovat per unanimitat una moció que denuncia aquesta problemàtica en poblacions del Ripollès, el Berguedà i Osona per culpa del precari repetidor de Puigdon a Alpens (Osona). Aquest repetidor dóna cobertura a municipis com Alpens, Borredà, Vilada i les Llosses i encara funciona amb gasoil i ''quan s'acaba o en queda poc ja no tenen cobertura'', ha apuntat el president del Consell, Joan Manso (CiU).

L'ens comarcal considera que, en l'actualitat, els serveis de telefonia mòbil i fixe són bàsics en zones rurals perquè asseguren una millor qualitat de vida dels seus habitants i un equilibri territorial. Per aquest motiu, traslladaran els acords presos al plenari a Movistar -la operadora del repetidor- perquè solucioni el problema amb aquest repetidor el més aviat possible i al secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya perquè comparegui davant del Consell d'Alcaldes del Ripollès per donar resposta a les múltiples demandes existents a la comarca.
 

La moció per denunciar la manca de cobertura de telefonia mòbil en municipis del Ripollès, el Berguedà i Osona s'ha votat per unanimitat Foto: Isaac Muntadas