La Fira de les 40 Hores de Ripoll congrega més de 27.000 visitants

La E Fira, a la plaça de l'Ajuntament, i la carpa de la UIER, a la plaça de Sant Eudald, van ser alguns dels punts més concorreguts del certamen

Gent passejant pels estands de la Fira de les 40 Hores aquest dissabte al matí
Gent passejant pels estands de la Fira de les 40 Hores aquest dissabte al matí | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
19 de març del 2018
Actualitzat a les 12:08h
Enguany, la Fira de les 40 Hores de Ripoll ha celebrat el seu 35è aniversari i ho ha fet amb un èxit incontestable. Segons la regidora de Comerç, Fires i Mercats, Magda Perramon, durant tot aquest cap de setmana s'haurien superat els 27.000 visitants. Una xifra que encara queda lluny de la barrera màgica de les 30.000 persones, però que supera en 3.000 visitants -24.000- el número de visites que va rebre la fira l'any passat. Un augment significatiu de turistes que es deu, sobretot, al bon temps que ha predominat durant els tres dies que ha durat el certamen. La pluja ha amenaçat de treure el nas en algun moment, però el sol s'ha acabat imposant i ha permès que tot anés sobre rodes.

El dissabte al matí solia ser un dels moments més crítics perquè s'hi acostessin els visitants, però enguany hi passejava molta gent. Segurament, la conferència d'un personatge més o menys mediàtic com és el meteoròleg de TV3, Francesc Mauri, titulada ''El canvi climàtic: què hi podem fer?'' va tenir-hi molt a veure. Més d'un centenar de persones es van acostar als 13 estands de l'E Fira a la plaça de l'Ajuntament per escoltar-la amb molta atenció. A més, la xerrada va suscitar una sèrie de dubtes del públic per saber com podien estalviar energia i reduir l'efecte del canvi climàtic. Dissabte a la tarda i, sobretot, diumenge al matí, la fira ha tingut una afluència de públic molt gran.

Els més de 200 expositors que s'havien congregat a la fira han pogut fer ''l'agost'' en ple hivern i les novetats d'enguany han funcionat molt bé. Tan la mostra d'editorials catalanes a la plaça Clavé com l'E Fira han tingut molt bona acollida, sobretot aquesta segona, que cridava molt l'atenció per la placa solar gegant instal·lada al bell mig dels estands per poder subministrar energia elèctrica a totes les parades de la plaça. Les bicicletes i algun cotxe elèctric també convidaven a veure-la. La carpa de la UIER -que enguany celebrava 35 anys com la fira- també ha estat un èxit. Unes 120 persones han portat els seus currículums als més de 12 directors de recursos humans de les principals empreses del Ripollès que s'hi havien reunit. El Tastatast o l'espai Soms Ripollès, a la plaça de la Lira, per degustar diversos productes alimentaris de quilòmetre zero també van tenir una alta afluència de visitants encuriosits per la gastronomia de la comarca.
 

El meteoròleg de TV3, Francesc Mauri, fent una xerrada sobre el canvi climàtic en el marc de l'E Fira Foto: Isaac Muntadas


Una inauguració sense autoritats rellevants del Govern

Els efectes de l'article 155 també s'han deixat notar a la Fira de les 40 Hores d'enguany pel què fa a la representació institucional que hi va haver en la inauguració del certamen aquest passat divendres a la tarda. Si la fira de l'any 2017 va comptar amb la presència de l'exconsellera de Governació, Meritxell Borràs, enguany el màxim representant del Govern va ser el gerent del Consorci de Comerç Artesania i Moda de Catalunya, Miquel Rodríguez. Al no haver-hi un govern format, era impossible que hi pogués assistir un conseller.

Rodríguez va afirmar que les fires d'aquestes característiques són ''capitals'' per l'economia del país i es va adreçar a la gent jove present a l'acte per insistir-los que aquestes activitats ''no són coses del passat''. ''Sense aquest tipus d'accions de dinamització que porteu a terme les associacions -en aquest cas referint-se a les de Ripoll- seria impossible de què es produïssin aquestes petites millores en l'economia'', va assenyalar. Rodríguez també va recordar que, quan el pedagog i escriptor català, Pau Vila, va fer la proposta de distribució comarcal l'any 1931, va proposar que les capitals de comarca fossin aquelles en què la gent anés al mercat. ''Aquest dissabte teniu mercat a Ripoll i des de fa centenars d'anys heu estat captant activitat econòmica'', va apuntar.

Tot seguit va intervenir l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell (CiU), que es va voler saltar el protocol per adreçar-se primer als més de 200 expositors del certamen ''sense els quals no tindríem fira''. El batlle ripollès va voler posar en valor que la Fira de les 40 Hores és un espai multisectorial on es pot trobar qualsevol cosa i s'hi congrega un ''batibull d'activitats i mercats''. Munell també va voler homenatjar a Tomàs Anfruns, que després de 55 treballant per l'Ajuntament i col·laborant en el muntatge de la fira, es va jubilar un dia abans de la inauguració del certamen. ''Ara ja portem un dia sense ell i, de moment, anem fent igual'', va dir en un to de broma i d'agraïment per la seva tasca. En l'acte d'inauguració també hi van intervenir el representant de la Cambra de Comerç de Girona al Ripollès, Joan Vilalta, i el president de la UIER, Eudald Castells, per fer una valoració econòmica que hi ha actualment a la comarca.
 

La Fira de les 40 Hores es va inaugurar aquest passat divendres amb moltes autoritats de la comarca però amb poc pes del Govern per culpa de l'article 155 Foto: Isaac Muntadas