Tres operadores de telecomunicacions ja han demanat desplegar la fibra òptica a Sant Joan

Les obres de la xarxa troncal que ha de connectar Sant Joan amb Ripoll començarien en dos mesos i això ha provocat un efecte crida sobre les operadores | MásMóvil, Goufone i Adamo Telecom ja s'haurien adreçat a l'Ajuntament per sol·licitar el pla de desplegament i la comercialització de la fibra òptica

Isaac Muntadas
13 de març del 2018
Actualitzat el 19 de març a la 13:58h
La fibra òptica arribarà a Sant Joan a través de la Ruta del Ferro
La fibra òptica arribarà a Sant Joan a través de la Ruta del Ferro | Arnau Urgell
Segons la previsió de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses en un ple del passat mes de maig, l'arribada de la fibra òptica al municipi estava prevista per a finals de l'any passat. Com sol passar en la majoria d'obres que es projecten arreu de Catalunya, els terminis d'execució no s'han complert. De fet, els treballs per construir la xarxa troncal de la fibra òptica que ha de connectar Ripoll i Sant Joan, a través d'un tram de 10 quilòmetres paral·lel a la via verda de la Ruta del Ferro, ni tan sols han començat. Tot i així, sembla que el consistori ha trobat una solució per desencallar el problema d'una vegada per totes i la fibra òptica arribarà al poble sí o sí.

És tan palpable que l'arribada de la fibra òptica serà una realitat aquest 2018 que ja hi ha tres operadores de telecomunicacions com són MásMóvil, Goufone i Adamo Telecom que ja han mostrat el seu interès al consistori per desplegar i comercialitzar aquest servei a l'àrea urbana i als polígons industrials. De moment, aquestes operadores ja han fet alguns estudis previs tant en l'àmbit tècnic com en el comercial per tal de saber el mercat potencial que hi ha la vila. És per això que l'Ajuntament ha enviat una carta als veïns per avisar-los de què diversos tècnics o comercials d'empreses de telecomunicacions podrien posar-se en contacte amb ells per traslladar-los les seves ofertes.

Qui pagarà la fibra òptica?

El principal problema amb què s'ha trobat el consistori santjoaní perquè la fibra òptica arribés al municipi han estat de diners. Saber quina institució havia de pagar la xarxa troncal de fibra òptica entre Ripoll i Sant Joan s'havia convertit en un autèntic maldecap. Llavors, la Generalitat, a través del CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació) va treure a concessió el desplegament d'aquesta xarxa troncal i, actualment, ho està portant la XOC (Xarxa Oberta de Catalunya). L'acord amb què van arribar els Ajuntaments i les altres institucions afectades amb el CTTI és que les administracions es comprometrien a pagar els tubs de fibra òptica entre Ripoll i Sant Joan i la CTTI s'encarregaria de passar-los. A més, també hi ha hagut un acord de col·laboració entre l'administració pública i l'empresa privada d'electricitat LERSA per tirar-ho endavant.

En definitiva, anant als números el Consell Comarcal del Ripollès hi aportarà 70.000 euros; l'Ajuntament de Sant Joan, uns 35.000 euros; la Diputació de Girona, 30.000 euros i els diferents consistoris a partir de Sant Pau de Segúries fins a Setcases -la fibra òptica passarà per la via verda que s'està construint a partir de la Colònia Llaudet fins al municipi setcasenc- hi posaran dos euros per habitant. Per llei, la xarxa troncal de fibra òptica s'haurà de fer arribar fins a la centraleta de Telefònica de Sant Joan. Llavors, les operadores de telecomunicacions hauran de tirar d'aquest tub per desplegar i comercialitzar la fibra òptica a través de ramificacions del cablejat per tot el poble. Unes operadores que ja tenen nom: MásMóvil la desplegarà per Orange, Jazztel, Yoigo i Pepephone. Goufone desplegarà un cable de fibra òptica perquè, a banda d'ells, qualsevol operador de Guifi.net -en són més d'una vintena- pugui utilitzar-la. Mentre que Adamo Telecom ho farà en benefici propi. De moment, l'alcalde del municipi, Ramon Roqué (MES), no té constància que Movistar la vulgui desplegar.
 

Diverses operadores de telecomunicacions ja s'han interessat per desplegar la fibra òptica a Sant Joan i totes les institucions hi han posat el seu granet de sorra amb aportacions econòmiques Foto: Ajuntament de Gurb


Quan començaran les obres?

L'altra incògnita que volta pel cap dels santjoanins és quan començaran les obres per fer la xarxa troncal entre Ripoll i Sant Joan. El fet de tractar-se d'una obra civil entre dos municipis i en sòl no urbanitzable ha provocat l'endarreriment dels treballs. Tot i així, Roqué ha assenyalat que el proper dia 20 de març -en una setmana- està previst que la comissió d'Urbanisme faci l'aprovació definitiva del projecte. Després els dos consistoris afectats hauran de presentar la llicència d'obres i es creu que podrien començar en un parell de mesos. La data de finalització dels treballs seria al llarg d'aquest any.