Campdevànol rehabilitarà l'església de Sant Cristòfol del cementiri amb una inversió de 50.000 euros

L'Ajuntament ha arribat a un acord de cessió de l'edifici per 30 anys amb el Bisbat de Vic | La prioritat de l'obra és consolidar el campanar i reforçar els contraforts per garantir la seguretat dels visitants

L'Ajuntament de Campdevànol rehabilitarà l'església de Sant Cristòfol del cementiri amb una subvenció de 50.000 euros de la Diputació de Girona
L'Ajuntament de Campdevànol rehabilitarà l'església de Sant Cristòfol del cementiri amb una subvenció de 50.000 euros de la Diputació de Girona | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
13 de març del 2018
Actualitzat a les 19:09h
L'any 2018 s'està convertint en un dels més prolífics en matèria d'obres a Campdevànol. A la construcció de la nova escola Pirineu a Can Ribalaigua, la remodelació del pavelló Mercè Guix i la reforma integral de les places Clavé, Valldemossa i Sardana; se l'hi ha de sumar la rehabilitació amb un cost de 50.000 euros de l'església de Sant Cristòfol ubicada a la part superior del cementiri de la població. No és casualitat que el consistori campdevanolenc hagi decidit executar aquesta actuació enguany, ja que aquest 2018 es compleixen 300 anys des de la consagració de l'església -l'any 1718 segons el gravat situat al llindar de la porta d'entrada a l'edifici-. Sens dubte, no hi ha millor manera de celebrar aquest aniversari que fent-li un bon rentat de cara per commemorar el tricentenari amb un aspecte millor del què presenta actualment.

Com a curiositat per entendre la història d'aquest edifici de culte, cal destacar que a Campdevànol hi ha tres esglésies que porten el nom de Sant Cristòfol i, la del cementiri, tot just va ser la que es va erigir en segon lloc. Abans, els feligresos anaven a la Vella de Sant Cristòfol, però quan la població de Campdevànol es va enfilar fins als 400 habitants es va decidir construir l'església parroquial al costat del cementiri. Finalment, al segle XX ja es va construir l'església de Sant Cristòfol que s'usa en l'actualitat al centre de la vila. Ara fa set anys, l'Ajuntament va arribar a un acord amb el Bisbat de Vic perquè els hi cedís aquesta església -la rectoria en queda fora- amb el benentès que s'hi farien una sèrie de millores. Tot i això, l'alcalde del municipi, Joan Manso (CiU), ha explicat que les prioritats en matèria de patrimoni i els esforços dels darrers anys s'han centrat en la remodelació i reconstrucció del Molí Gros. Amb aquesta pàgina tancada, el punt de mira s'ha tornat a situar al damunt de l'església de Sant Cristòfol del cementiri.
 

Enguany es compleixen 300 anys des que es va consagrar l'edifici l'any 1718 Foto: Isaac Muntadas


El campanar i els contraforts, les prioritats

En la propera sessió plenària de l'Ajuntament que se celebrarà a finals d'aquest mes de març, s'adoptaran dos grans acords en relació a les accions que es duran a terme en aquest espai. En primer lloc, el consistori renovarà el conveni de cessió amb el Bisbat de Vic pels propers 30 anys i passarà a ser el titular de l'edifici. Gràcies a aquest acord, es garanteix la possibilitat d'intervenir-hi i es pot demanar la sol·licitud de subvenció a la Diputació de Girona -que ja s'ha cursat per valor de 50.000 euros- per fer les dues actuacions més urgents i importants a fi de garantir l'estabilitat de l'església.

La primera acció consistirà en consolidar el campanar perquè duri molts anys més dempeus ''perquè és un símbol de Campdevànol ja que es veu des de tots els extrems del municipi''. Per altra part, també es reforçaran els contraforts -les parets de càrrega- per garantir la seguretat dels visitants del cementiri i eliminar els riscos de què pugui ensorrar-se alguna part de l'edifici i danyi a algú. La major part del cost de l'obra es deu al fet que l'església s'ha d'envoltar completament per una bastida que servirà per retirar les herbes dels contraforts -les heures s'han enfilat per la paret- i consolidar-ne la part superior.

L'interior de l'església continuarà buit i enrunat perquè no hi ha voluntat de fer-hi res. En tot cas, en futures intervencions es valoraria si s'ha de fer alguna actuació a la part interna de l'edifici. Tot i així, el principal objectiu de l'Ajuntament és preservar l'espai perquè ''no s'accentuï la degradació'' i no hi ha la previsió que torni a ser apte pel culte religiós. En principi, està previst que les obres s'acabin a finals d'aquest any 2018.

Gran part de la culpa de què l'actuació tiri endavant la té el pintor campdevanolenc, Josep Fossas, ''que sempre ha tingut un interès especial en la rehabilitació de l'edifici i porta anys lluitant perquè es preservi''. Manso també ha recordat que en l'etapa a l'alcaldia de Núria López (PSC) ja s'havia arribat a un primer acord amb el Bisbat de Vic, el qual havia vençut. Els anys van passar sense poder-hi intervenir per ''una qüestió pressupostària'', ja que la Diputació no va respondre a la petició de l'Ajuntament. Amb la renovació del conveni tot es reactivarà.
 

Les herbes estan envaint les parets i s'hauran de treure per reforçar els contraforts Foto: Isaac Muntadas


L'Ajuntament renova l'acord de gestió del cementiri pels propers 50 anys

La cessió de l'església a l'Ajuntament no és l'únic acord que ha tancat el consistori amb el Bisbat de Vic. De fet, l'Ajuntament també ha aconseguit arribar a un acord de cessió amb l'entitat religiosa per la gestió del cementiri pels propers 50 anys. El cementiri de Campdevànol és estrictament parroquial i, segons ha apuntat Manso, es va cedir al consistori abans de l'inici de la democràcia a l'Estat espanyol -l'any 1973-. Des de llavors ha plogut molt i les gestions que porta l'Ajuntament del cementiri s'han ampliat; per tant, ara es farà un nou conveni de delegació ''perquè continuï sent un espai municipal i el puguem explotar i gestionar en règim propi amb la voluntat de què s'hi puguin fer algunes inversions que són necessàries''. Fins ara, no s'hi podien fer algunes accions perquè el títol jurídic no estava ben adequat.
 

L'Ajuntament de Campdevànol també ha renovat l'acord per la gestió del cementiri pels propers 50 anys Foto: Isaac Muntadas