Xifra rècord a la Fira de les 40 Hores de Ripoll: s'hi reuniran més de 200 expositors

La mostra d'editorials catalanes a la plaça Clavé i l'E Fira, a la plaça de l'Ajuntament, que tractarà sobre les noves tecnologies, mobilitat sostenible i eficiència energètica, les principals novetats | La Unió de Botiguers cedirà aquest any la seva carpa a la UIER, que fa 35 anys, i buscarà captar nous socis per tornar l'any vinent amb més força

Pascal, Forcada, Perramon, Munell, Barroso i Colomer en la presentació de la Fira de les 40 Hores de Ripoll d'enguany
Pascal, Forcada, Perramon, Munell, Barroso i Colomer en la presentació de la Fira de les 40 Hores de Ripoll d'enguany | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
12 de març del 2018
Actualitzat a les 11:46h
Quan la primavera i el bon temps s'acosten al Ripollès només pot ser sinònim de què la Fira de les 40 Hores de Ripoll està a tocar. Enguany, la fira multisectorial més important de la comarca se celebrarà al llarg de tres dies, del 16 al 18 de març, encara en ple hivern però amb la mateixa il·lusió de convertir-se en un espai de confluència perquè els visitants puguin gaudir de Ripoll durant aquest proper cap de setmana amb activitats de tot tipus.

En la roda de premsa de presentació que s'ha fet aquest passat divendres, l'alcalde del municipi, Jordi Munell, s'ha mostrat convençut de què la fira serà un èxit i, si el temps acompanya, creu que s'hi podran congregar entre 25.000 i 30.000 visitants. Les xifres que envolten la fira d'enguany seran de rècord, ja que se superaran els 200 expositors -en concret n'hi haurà 201-, dels quals 64 seran de la comarca (el 32%) i 137 vindran de fora. El sector amb més pes dins del certamen serà el del comerç i l'empresa, que agruparà 39 estands -10 del Ripollès i 29 de fora-. També hi haurà un total de 24 parades d'artesania artística, 20 parades multisectorials i 20 d'alimentació -només 6 de les 64 seran de la comarca-. Respecte l'any anterior i veient l'èxit que va suposar, la fira d'antiguitats, amb 21 estands, repeteix aquest diumenge a la plaça de la Llibertat.

Enguany, la Fira de les 40 Hores incorporarà un parell de novetats destacades que cal subratllar. La primera serà una mostra de quinze editorials catalanes que es podran fullejar a la plaça Clavé -rebatejada com a plaça dels Llibres- el dissabte a la tarda i el diumenge. L'altre nova incorporació d'aquesta edició és la E Fira, un espai per a les noves tecnologies, la mobilitat sostenible o l'eficiència energètica que s'instal·larà a la plaça de l'Ajuntament (dissabte de 10 a 19h i diumenge de 10 a 14.30h). En aquest espai hi haurà 13 estands -tres són empreses del Ripollès- en què s'hi podrà veure una carpa que subministrarà energia solar a la resta d'estands o escoltar la xerrada ''El canvi climàtic: què hi podem fer?'', a les 12 del migdia de dissabte, a càrrec del meteoròleg de TV3, Francesc Mauri.
 

L'alcalde Jordi Munell ha explicat les principals novetats de la Fira de les 40 Hores d'aquesta edició Foto: Isaac Muntadas


La Unió de Botiguers demana un ''temps mort'' per reinventar-se

Després de dos anys en què la Unió de Botiguers de Ripoll tenia el seu propi espai a la plaça Sant Eudald en una carpa gegant on s'hi ubicava la Fira Aparador per exposar-hi les novetats dels socis, en aquesta ocasió l'entitat ha demanat un ''temps mort'' i aprofitarà la fira per rellançar-se de cara l'any vinent. El president de la Unió de Botiguers, Josep Forcada, ha explicat que enguany també disposaran d'un espai més petit en aquesta pròpia plaça, però l'objectiu de la nova junta residirà en la idea de captar nous socis. Per aconseguir-ho, posaran algunes propostes sobre la taula molt sucoses com és el fet que els nous socis no pagaran la quota. ''Serà una fira per informar i ser molts més de cara l'any vinent'', ha subratllat Forcada. El president espera que el 2019 puguin tornar a la carpa que ''ens pertoca''.

Aquest espai que fins ara havia ocupat la Unió de Botiguers passarà a mans de la UIER (Unió Intersectorial d'Empresaris del Ripollès), coincidint amb el 35è aniversari d'aquesta entitat. Segons explica el gerent de l'UIER, Josep Pascal, el principal atractiu de la carpa residirà en la possibilitat de què els visitants puguin entregar els seus currículums als directors de recursos humans de les 12-15 principals empreses del Ripollès durant tot el dissabte. La carpa comptarà amb 12 estands interiors d'empreses col·laboracionistes amb l'UIER i amb quatre espais d'expositors que faran degustacions de productes del Ripollès. En aquest espai es podran veure demostracions de robòtica, mostra d'impressions en 3D o un concurs d'imatges produïdes per drons d'estructures industrials o de paisatges. Hi haurà un premi en metàl·lic de 200 euros pels guanyadors de cada tipologia.
 

Enguany la Unió de Botiguers ha demanat un ''temps mort'' i no estarà a la carpa dels darrers dos anys fent la Fira Aparador Foto: Unió de Botiguers


El Tastatast i els automòbils, un clàssic

Per sisè any consecutiu, la fira acollirà una nova edició del Tastatast divendres a 2/4 de 9 del vespre a la sala Eudald Graells. Aquesta mostra gastronòmica permetrà degustar cuina de muntanya del Ripollès a preus econòmics. L'acte està organitzat per l'Associació d'Hostaleria del Ripollès amb la col·laboració de l'Aula d'Hostaleria i el Consorci Ripollès Desenvolupament i enguany comptarà amb la participació de tretze estands. El president de l'Associació d'Hostaleria, Fran Barroso, ha revelat algunes de les novetats d'enguany com són un estand dedicat a la cocteleria d'autor i música en directe per amenitzar la vetllada. Barroso espera una assistència que superi amb escreix la dels anys anteriors i ha explicat que l'espai funcionarà amb la mateixa mecànica d'altres edicions: cada degustació costarà un o dos tiquets en funció del valor del producte.

El president del Gremi d'Automoció del Ripollès, Joan Colomer, ha explicat que l'espai reservat pels automòbils serà el mateix que el darrer lustre, a davant de l'ambulatori i l'aparcament que hi ha a continuació. Els visitants podran veure aproximadament uns 80 cotxes de marques de renom com Ford, Seat, Renault o BMW Mini. Uns models d'automòbils que seran elèctrics, híbrids o cotxes de quilòmetre zero. Colomer ha revelat que és molt ''complicat'' que concessionaris de fora vinguin al Ripollès a exposar i menys amb la celebració del Mercat del Ram de Vic una setmana després d'aquesta fira.

La regidora de Fires i Comerç, Magda Perramon, també ha enumerat algunes de les altres atraccions de la fira com l'espai Som Ripollès, a la plaça de la Lira, on es podran degustar diversos productes agroalimentaris de quilòmetre zero de la comarca. Els visitants també podran gaudir d'una exhibició de mestres d'obres amb petites construccions originals al passeig Sant Joan (dissabte a les 10h) organitzada per la Unió d'empresaris de la construcció, la presentació de l'escola d'Escalada Ripollès-Oxineu amb un rocòdrom instal·lat al passeig del Ferro (dissabte a les 18h) o el trenet turístic que recorrerà els indrets més emblemàtics de la vila.
 

Venda de cotxes en una edició de la Fira de les 40 Hores Foto: NacióRipollès