Campdevànol reivindica el dia de la dona amb un debat sobre la presència femenina als ajuntaments

Les dues convidades al debat han estat la primera regidora de la democràcia a Campdevànol, Maria Àngels Espona, i la primera alcaldessa del municipi, Montse Pujol | A l'acte s'ha llegit un manifest i, posteriorment, hi hagut un sopar i un espectacle de monòlegs

Una seixantena de persones -la majoria de dones- han participat al sopar del centre cívic per commemorar el dia de la dona treballadora
Una seixantena de persones -la majoria de dones- han participat al sopar del centre cívic per commemorar el dia de la dona treballadora | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
09 de març del 2018
Actualitzat a les 12:00h
Quan s'expliqui la història d'aquí uns anys, aquest 8 de març es recordarà com un abans i un després en la lluita de la dona per reclamar la igualtat absoluta envers els homes. Coincidint amb el dia internacional de la dona treballadora, milers de dones s'han manifestat als carrers d'arreu del país per reclamar els mateixos drets que els homes. En la majoria de ciutats i viles de Catalunya s'han fet actes per commemorar aquesta diada. Campdevànol no n'ha estat una excepció i ha fet un debat titulat ''La dona en els primers Ajuntaments democràtics'' a la sala auditori del centre cívic La Confiança que ha comptat amb la presència de la primera regidora en accedir a l'Ajuntament durant la democràcia, Maria Àngels Espona, i amb la primera alcaldessa que va tenir el municipi, Montse Pujol. La periodista campdevanolenca, Ruth Espuny, ha estat l'encarregada de moderar aquesta mini-entrevista.

Abans de passar a la bateria de preguntes, Espuny ha subratllat que ''avui celebrem aquell dia que no s'hauria de celebrar'', ja que també existeix el dia de l'home -el 19 de novembre- i gairebé ningú ho sap. Per tant, si les dones encara celebren aquest dia vol dir que tenen moltes coses a reivindicar i és una senyal inequívoca que no tot s'està fent prou bé. La periodista de Campdevànol ha enumerat una llista d'alguns dels problemes que pateix el gènere femení en l'actualitat. Desigualtat laboral, salarial i econòmica, exclusivitat de les tasques de cura dels nens, de persones dependents i de la llar, dependència econòmica, patiment d'agressions sexuals físiques o verbals, poca visibilitat en els mitjans de comunicació -no tan en el fet de tenir presentadores sinó de les poques expertes que es conviden en els diversos programes- o problemes de conciliació de la vida laboral amb la familiar, entre moltes altres problemàtiques.

Espuny ha posat un exemple d'aquesta discriminació amb una sentència que ha sortit recentment en què un jutjat donava la raó a una empresa que va acomiadar una treballadora embarassada perquè ho havia fet mitjançant un ERO. La periodista, referint-se ja a les dues convidades, ha recordat que hi ha molt poques dones ficades dins la política ''tot i que cada vegada més''. Per il·lustrar-ho, la periodista ha exposat que, l'any 2017, al Parlament de Catalunya hi havia només 58 diputades -d'un total de 135- que representen el 42% dels representants polítics de Catalunya i; per tant, ''no s'arriba a la paritat''. També cal dir que aquesta xifra és molt superior respecte el primer mandat del propi Parlament, en què només hi havia set dones. Pel què fa al nombre d'alcaldesses, només n'hi ha 172 de 947 -un 18%- tot i que la meitat de la població catalana són dones.
 

Sánchez, Espona, Pujol, Espuny, Manso i Costa, a la foto de família en l'acte organitzat per l'Ajuntament Foto: Isaac Muntadas


Dues dones en una institució dominada per homes

Durant molts anys, els Ajuntaments van ser un territori vedat per les dones, ja que pràcticament la totalitat dels representants electes eren homes. A Campdevànol, aquest fet es va començar a esquerdar amb l'arribada al consistori de la primera regidora que va entrar a l'Ajuntament per una llista d'independents, Maria Àngels Espona. En aquell moment, la paritat no existia ja que dels 11 regidors, 10 eren homes i Espona era la única representant femenina del consistori. ''Que no els hi interessava la política a les dones?'', l'hi ha preguntat Espuny. Certament, a Espona quan li van proposar entrar a l'Ajuntament va quedar una mica en fora de joc, ja que tradicionalment era una institució reservada als homes. Tot i així, la primera regidora de Campdevànol de la democràcia té molt bon record d'aquella etapa a l'Ajuntament perquè va tenir molt bona acollida per part de tothom i mai es va sentir ''una estranya''.

Espona ha assegurat que durant aquesta etapa política mai es va sentir discriminada per ningú de l'Ajuntament pel sol fet de ser dona. Mirant enrere, l'exregidora ha dit que després de 35 anys, la vida de les dones ha canviat molt. ''Ara, les dones viuen més obertes de cara a la societat i no només van de la feina a casa i a la inversa. Actualment, estan dins d'associacions, van a clubs de lectura o de cine'', ha exposat.

El cas de Montse Pujol, la primera alcaldessa del municipi entre els anys 1997 i 1999 també té una transcendència important. En aquella època, el percentatge del nombre d'alcaldesses d'arreu de Catalunya no arribava al 10%. A més, Pujol va haver de substituir a Jordi Colomer (PSC) arran de la seva dimissió a mig mandat i; per tant, va entrar-hi ''de rebot''. Tot i així, Pujol ja tenia força experiència en el món de la política perquè portava deu anys com a regidora en el moment d'assumir l'alcaldia. ''Llavors, tampoc hi havia massa regidores. A mi em tenien molt de respecte i per això em vaig atrevir a ser alcaldessa'', ha apuntat. L'exalcaldessa també ha assegurat que un home i una dona poden tenir la mateixa capacitat de gestió i ganes de treballar. Pujol també ha revelat que, durant la seva època de batllessa, va tenir com a referent a la ja difunta exalcaldessa de Camprodon, Berta Badà, i ''em vaig emmirallar en el seu exemple''.

Pujol tampoc es va sentir mai discriminada per ningú del consistori; tot i que alguna persona del poble l'hi havia fet algun comentari de l'estil ''no te'n sortiràs pas'' pel fet de ser dona. Pel què fa a polítiques per acabar amb la desigualtat entre gèneres, l'exalcaldessa ha explicat que vint anys enrere no hi havia tanta conscienciació en aquest aspecte; tot i que ella va donar tot el seu suport a l'Associació de Dones del municipi, que es va crear aleshores.
 

El debat-entrevista amb les dues expolítiques de Campdevànol ha estat molt interessant per dirimir quina era la situació de la dona als consistoris fa uns anys Foto: Isaac Muntadas


Posar-se o no en política

Una altre qüestió que va llançar Espuny va ser el fet de què a les dones encara ara els hi costa entrar en política. De fet, al consistori campdevanolenc ara mateix està format per 7 homes i 4 dones, i només una llista de les quatre que es van presentar a les darreres eleccions municipals, estava encapçalada per una dona, la de la CUP amb Mariona Baraldés al capdavant. Espona ho ha atribuït a un problema de ''timidesa'' o de ''tenir por a la crítica''. Per solucionar el problema, l'exregidora creu que les dones han d'estar implicades amb el municipi fent de voluntàries en associacions i en temes socials. ''Potser llavors tindrien més hàbit per dedicar-se a l'Ajuntament'', ha assenyalat.

En canvi, per Pujol el principal obstacle que han de superar les dones és que encara no tenen prou consciència de poder. ''Sempre hem viscut en societats patriarcals que ens han protegit i ens han frenat les aspiracions'', ha matisat. L'exalcaldessa també ha explicat que abans l'Ajuntament semblava una institució més aviat hermètica i, per contra, ara s'està potenciant la comunicació amb els ciutadans. Aquest fet permet que la gent participi de les decisions del poble i afavoreix a aquells que tinguin ganes d'entrar.

Com a anècdota, Espona ha recordat que després del cop d'estat del 23F amb l'assalt del Congrés dels Diputats de Madrid es van reunir d'urgència a l'Ajuntament per veure què s'havia de fer. Un cop es va acabar la sessió, l'agutzil li va demanar a Espona si volia que l'acompanyés fins a casa. L'exregidora vivia gairebé al costat de l'Ajuntament i, tot i agrair-li moltíssim el gest, va anar-hi sola. Per acabar el debat, Espuny ha citat un poema de Miquel Martí i Pol que il·lustra que encara queda molt camí per recórrer en la lluita per la igualtat. ''Tot està per fer i tot és possible'', ha conclòs.
 

Les expolítiques també han explicat que encara hi ha dificultats perquè les dones entrin als consistoris Foto: Isaac Muntadas


Manifest, sopar i monòleg

Abans d'això, la regidora de Benestar Social del consistori, Blanca Sánchez, ha llegit el manifest del dia de la dona treballadora que ha confeccionat l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Sánchez ha reivindicat la igualtat ''efectiva'' entre homes i dones i ha assegurat que els drets socials, polítics i econòmics de les dones són ''innegociables''. La regidora de l'equip de govern ha recordat que les dones són més de la meitat de la població mundial i han de formar part de la presa de decisions en tots els àmbits i estaments. Evidentment, des de l'Ajuntament s'ha donat ple suport a la vaga feminista convocada per aquest 8 de març.

Sánchez també ha cridat a reivindicar la igualtat i a què no es repeteixin algunes notícies en ple segle XXI que ''ens transporten al segle XX''. La regidora s'ha referit a la coneguda bretxa salarial que és el fet que els homes cobrin més que les dones tot i fer la mateixa feina, xifrada en un 14,9% segons l'Eurostat. Per Sánchez és un altre tipus de violència envers la dona, l'econòmica. També ha criticat indirectament al president del govern Mariano Rajoy per les paraules que va pronunciar fa uns dies en un programa de ràdio dient que ''nosaltres no ens hi hem de posar en això'', referint-se a la bretxa salarial. ''Són necessàries sancions i normes específiques per aconseguir reparar això'', ha sentenciat. Sánchez també ha demanat que no s'hagi de repetir el moviment #MeeToo perquè s'exterminin d'una vegada per totes els casos d'abusos i assetjament sexual a les dones. Després de la lectura del manifest i del debat hi ha hagut un sopar amb prop d'una seixantena de participants -la majoria dones- i un monòleg d'imitacions i humor a càrrec de Xavi.
 

Blanca Sánchez ha llegit el manifest feminista sota l'atenta atenció de les dones de la sala Foto: Isaac Muntadas