ERC exigeix la llibertat de Junqueras en una parada a la Lira de Ripoll

Els republicans també van reclamar l'alliberament immediat de la resta de presos polítics

Els republicans van exigir la llibertat d'Oriol Junqueras muntant una carpa de suport a la plaça de la Lira de Ripoll
Els republicans van exigir la llibertat d'Oriol Junqueras muntant una carpa de suport a la plaça de la Lira de Ripoll | ERC Ripollès
Isaac Muntadas
06 de març del 2018
Actualitzat a les 10:02h
Aquest passat dissabte es van complir 122 dies des que el vicepresident de la Generalitat cessat per l'article 155 de la Constitució, Oriol Junqueras, va entrar a la presó d'Estremera acusat de rebel·lió, sedició, malversació de fons públics i desobediència. Des d'aquell llunyà dia 2 de novembre de 2017, el líder d'ERC està tancat entre reixes i ja no s'espera que pugui sortir ni abans ni després de la celebració del judici. Junqueras és un dels quatre presos polítics relacionats amb el procés independentista que té l'Estat espanyol juntament amb el conseller d'Interior cessat pel govern central, Joaquim Forn, i els presidents de les dues entitats sobiranistes més importants de Catalunya, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, màxims dirigents de l'ANC i Òmnium Cultural respectivament.

Aquesta anomalia que suposa tenir tancada a una persona que només va permetre que els catalans poguessin votar en el referèndum del passat 1 d'octubre, no genera indiferència a una gran part dels ciutadans del país sinó, més aviat, tot el contrari. Dissabte es van instal·lar macroparades arreu de Catalunya per demanar la llibertat del vicepresident amb el hashtag #FreeJunqueras i de la llibertat de la resta de presos. El Ripollès no es va quedar al marge d'aquesta iniciativa i, durant tres hores -de 10 del matí a 1 de la tarda- van estar en una parada a la plaça de la Lira de Ripoll per concretar aquesta acció amb la diputada al Congrés i exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, al capdavant.

La diputada d'Esquerra va fer seves les paraules de la número dos del partit, Marta Rovira, que va pronunciar dijous passat al Parlament durant el ple que es va celebrar per intentar desbloquejar la investidura. Rovira deia que calia fer una República ''plena de contingut''. Per la líder republicana, la independència és un ''instrument'' que ha de servir per construir un nou país ''més just, net i lliure'', que no seria res més que l'objectiu final. ''Som independentistes perquè som republicans. I som republicans perquè volem posar les institucions i les administracions al servei de la gent d'aquest país'', explicava.
 

Diverses persones es van acostar a la carpa per mostrar el seu suport al vicepresident cessat per l'article 155 Foto: ERC Ripollès


Jordà va recordar que les forces independentistes van tornar a vèncer a les eleccions del passat 21 de desembre gràcies a la majoria que els hi va atorgar la ciutadania amb els 70 escons per impulsar la República -34 de Junts per Catalunya, 32 d'Esquerra i 4 de la CUP-. Una victòria que se suma a la de les eleccions plebiscitàries del passat 27 de setembre o al referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre i que té més mèrit perquè es van fer dins d'un context ''difícil'' amb gent a la presó i a l'exili. Per a la construcció de la República, la diputada va subratllar que s'haurà de fer com ho hauria fet Oriol Junqueras sinó estigués a la presó. És a dir, ''estenent la mà i parlant amb tothom, abraçant la diversitat i generant oportunitats per tots els ciutadans''.

L'exalcaldessa de Ripoll també va exposar que ara mateix és imprescindible recuperar les institucions controlades per l'Estat espanyol des de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució ''perquè sense la gent no farem la República però sense les institucions, tampoc''. ''S'ha de posar el país al servei de la gent un altre cop'', va sentenciar.
 

La diputada al Congrés, Teresa Jordà, va estar present a l'acte Foto: ERC Ripollès