Consells de salut

Ictus

Què és, quins tipus hi ha, a qui afecta i quins símptomes dona

| 01/03/2018 a les 09:00h
Arxivat a: Consells salut
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/03/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Què és?

És una malaltia, que es produeix quan s'interromp de manera sobtada el flux sanguini del cervell, provocant que no arribi sang a una part d'aquest i les cèl·lules cerebrals, al no rebre l'oxigen necessari per viure, comencen a morir, fet que dóna lloc al dany cerebral.


Cada ictus és diferent i la persona que el pateix és afectada de formes diferents.
És la primera causa de mort, a Catalunya, entre les dones, la tercera en els homes i la primera causa de discapacitat.

Tipus

Hi ha dues grans categories d'ictus:
- Isquèmics, és el més comú el 80-85% del total, es produeix un taponament del vas sanguini.
- Hemorràgics, es produeix un trencament provocant una hemorràgia.
 

A qui afecta?

Afecta sobretot a la població d'edat avançada, tot i que el nombre de persones afectades menors de 65 anys és important. Cal remarcar que s'estan donant casos d'ictus hemorràgics, en persones joves que consumeixen cocaïna i derivats de les amfetamines.

Causes

Les causes de patir un ictus estan directament relacionades amb el risc vascular, que és la probabilitat de patir una malaltia de les artèries. Aquest risc va en funció de la influència de diversos elements, anomenats factors de risc, que causen aquestes lesions.

Aquests factors poden donar-se individualment o sumar-se en una mateixa persona. Això fa que el risc de patir danys es multipliqui.

Cal tenir en compte que hi ha factors no modificables, potencialment modificables i modificables. Per tant és important coneix-se'ls per tractar aquells en els que podem intervenir per evitar el risc de patir la malaltia.
 

Símptomes

En ambdós casos tant en l'isquèmic com l'hemorràgic, els símptomes poden ser similars i depenent de les zones cerebrals que estiguin afectades. Per poder reconèixer els símptomes d'una manera fàcil i ràpid ens podem guiar per la següent imatge:
 

Tractament

L'ictus és un fenomen dinàmic i el dany cerebral va augmentant i afectant una zona major del cervell a mida que passa el temps des de l'inici. Des del moment que comencen els símptomes fins que s'aconsegueix restablir el flux de sang al cervell, cada minut que passa és important per evitar el màxim de dany al cervell.
 

El tractament consisteix a intentar destapar l'artèria taponada el més aviat possible en els ictus isquèmics i controlar el vessament en els ictus hemorràgics.

Un cop fet el tractament si hi ha una discapacitat, la persona haurà de fer rehabilitació, que s'inicia en les primeres hores després de patir l' ictus amb el control postural i la mobilització d'articulacions que han perdut la mobilitat. Intervenen un equip de professionals amb ajut del propi pacient i els seus familiars. Amb l'objectiu de recuperar la màxima autonomia possible.

Per detectar i tractar a les persones afectades per ictus el més ràpid possible es va crear el Codi Ictus, que és un sistema d'emergència dirigit cap a la identificació, avís i trasllat urgent dels pacients amb ictus agut al centre de referència d'ictus més proper, amb l'objectiu de reduir el temps entre l'inici dels símptomes i l'avaluació experta del pacient i l'inici del tractament.

Prevenció

La prevenció és el millor tractament. En els factors de risc modificables (tabac, alcohol, drogues, anticonceptius orals, hàbits alimentaris i sedentarisme) són els que podem actuar, portant un estil de vida saludable (dieta equilibrada, exercici físic regular adequat a cada individu, evitar el consum de tabac, alcohol, altres drogues i controls mèdics), mesures recomanables per la prevenció de la majoria de malalties.

Fina Picola
Diplomada d'infermeria

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El Govern arriba a un acord d'última hora amb els sindicats per tornar les pagues extra en quatre anys
Un metge atenent un pacient a l'hospital de Campdevànol
Un metge atenent un pacient a l'hospital de Campdevànol | ACN
El projecte, que es fa en col·laboració amb el Trueta, es va començar a implantar l'any 2012 als centres de Figueres i Palamós
Els ajuntaments disposaran de 15.000 euros de fons europeus perquè l’empresa que contractin instal·li punts d’accés a Internet en parcs o biblioteques