Tensió entre la CUP i CiU de Ripoll per una moció que demana complir els acords presos al ple

Els cupaires es queixen que algunes mocions com la de memòria històrica o la d'habitació i lloguer social de pisos buits no es compleixen o van molt lentes a fer-ho | La proposta no ha tirat endavant pels vots en contra de CiU, tot i que publicaran l'estat de les mocions ''per transparència'' a la pàgina web

La CUP ha presentant una moció perquè es compleixin els acords que s'aproven en el ple, però no ha tirat endavant perquè l'equip de govern hi ha votat en contra
La CUP ha presentant una moció perquè es compleixin els acords que s'aproven en el ple, però no ha tirat endavant perquè l'equip de govern hi ha votat en contra | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
28 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:36h
La creixent tensió que hi ha entre la CUP i l'equip de govern de CiU a Ripoll es fa més evident a cada ple que passa i a mesura que es van acostant les eleccions municipals de l'any 2019. L'últim episodi d'aquesta tibantor s'ha produït en la sessió plenària d'aquest dimarts al vespre quan s'ha arribat a l'apartat de mocions presentades pels grups municipals. Els cupaires n'han presentat un total de sis, de les quals n'hi havia una de molt particular. La CUP farta de què, segons el seu parer, l'equip de govern compleixi les mocions que s'aproven al ple amb retard o directament no les compleixi, ha decidit presentar una moció per tal de fer un seguiment i un control efectiu de què es compleixen tots els acords adoptats pel plenari. És a dir, una espècie de mare de totes les mocions.

La formació de l'esquerra independentista ha instat al consistori a expressar el seu compromís en aquest sentit i a fer partícips a través del diàleg als grup/s municipals que entrin la moció perquè la seva execució es faci correctament. La CUP també ha demanat que s'habiliti un espai ''visible i fàcilment localitzable'' a la pàgina web de l'Ajuntament en què apareguin totes les mocions aprovades pel ple en el termini màxim d'un mes. Bàsicament, en aquest apartat els cupaires volen que hi hagi el títol de la moció, la data del ple en què es va aprovar, el document amb el text íntegre de la mateixa, el grup/s municipals proposants i l'estat de la tramitació.

Precisament, saber quin és l'estat de la tramitació d'una moció és clau per la CUP i; per tant, en aquest apartat s'hi hauria d'afegir una còpia dels documents acreditatius, la data límit d'execució dels tràmits segons el què s'ha especificat a la moció i la data real en què aquests s'han acabat executant. Si hi hagués un endarreriment més enllà de la data límit, els cupaires també han exigit que es faci constar el motiu del retard. Els apartats d'aquesta secció s'hauran d'actualitzar amb freqüència i a mesura que es duguin a terme les accions compreses dins la moció. El document també marca un límit de deu dies per penjar a la web la introducció de noves mocions aprovades o de canvis en l'execució.

La CUP també ha sol·licitat que la informació de l'estat de l'execució de totes aquelles mocions que van rebre el vist-i-plau a l'inici del mandat s'hauran de bolcar a la web en el termini màxim d'un mes. Finalment, la formació de l'esquerra independentista ha proposat que qualsevol grup municipal podrà demanar, amb anterioritat a la convocatòria d'un ple ordinari, la inclusió a l'ordre del dia d'un punt específic referent al seguiment del grau d'execució de les mocions que desitgi. Aquest punt l'hauria d'incorporar l'alcalde en el punt anterior a debatre les mocions que es presentin aquell dia.
 

Santi Llagostera (CUP) ha estat l'encarregat de defensar la moció Foto: Isaac Muntadas


CiU tomba la moció però posarà l'estat dels acords a la web

El portaveu de la CUP, Santi Llagostera, ha estat l'encarregat de defensar aquesta moció que ''no hauria d'existir'' si les mocions, segons la seva opinió, es complissin quan toca i no es produís una demora reiterada. Per Llagostera és vital que l'Ajuntament, quan adquireixi un compromís, ''s'obligui a respectar-lo''. El regidor cupaire ha exposat que quan demanen explicacions sobre l'estat d'una moció ''s'amaguen i s'hi veu una falta de transparència sistèmica''. Amb aquesta sèrie de mesures de control, la CUP vol que l'equip de govern acceleri el compliment de les mocions i no les eternitzi.

Com era d'esperar, l'equip de govern de CiU no s'ha mostrat gens d'acord amb l'opinió de Llagostera sobre la lentitud de les mocions. El portaveu del grup, Josep Maria Creixans, ha anunciat que hi votarien en contra però amb un matís força significatiu, ja que ha exposat que l'equip de govern es comprometrà a posar un espai a la pàgina web on hi sortiran totes les mocions i el seu estat d'execució perquè ''creiem que és una bona idea i sempre és bo fomentar la transparència''. Per tant, en el fons l'Ajuntament durà a la pràctica el punt més important de la moció tot i no donar-hi suport. Creixans ha argumentat el sentit negatiu del vot en les formes de la CUP alhora d'entrar la proposta.

I és que la moció no deixa gaire ben parat a l'equip de govern, ja que l'acusa de no complir alguns acords perquè l'hi resulten ''incòmodes o secundaris''. A més, el text també diu que la informació donada sobre les mocions és ''mínima o inexistent'', que no hi ha cap tipus de seguiment dels acords i que la resta de grups municipals no poden prendre part en les decisions per executar-los. Sobra dir que Creixans s'ha mostrat totalment contrari a aquestes afirmacions.
 

El portaveu de CiU, Josep Maria Creixans, al principi de la seva intervenció ha argumentat que hi votarien en contra per les formes però que es penjaria a la web l'estat de les mocions Foto: Isaac Muntadas


Les mocions de la discòrdia

El regidor d'Hisenda ha posat d'exemple algunes de les mocions citades per advertir que s'hi està treballant. En primer lloc, per exemple, en el cas de la moció de la memòria històrica ha dit que ja s'ha creat la comissió tal com deia l'acord i que està funcionant a la perfecció. Creixans ha relatat que en aquesta comissió no hi intervé cap polític i l'hi ha etzibat que, a les reunions que s'han fet, la persona proposada per la CUP no hi ha assistit mai ''per tant suposo que no deu saber molt bé com està''. Certament, el portaveu de CiU ha estat menys explícit en el tema de la moció pel canvi de nom del carrer Fuensanta en què ha contestat amb un breu ''està en procés''.

En canvi, sobre la moció per l'habitació i lloguer social de pisos buits, Creixans l'hi ha retret a Llagostera que ell mateix va intervenir en la confecció d'una ordenança per posar-ho en marxa. A més, l'Ajuntament va reservar un import de 18.000 euros demanat per la CUP per aquest any 2018 que es va incrementar en fins a 30.000 euros. Creixans ha subratllat que la ordenança està en curs. Ressuscitant els plens paral·lels, en el torn de precs i preguntes el número dos de la CUP, Aitor Carmona, l'hi ha retret el retard en el compliment d'aquesta moció. ''Aquest any s'aprova el reglament i l'any 2019 potser arreglarem algun pis'', ha dit irònicament. Creixans l'hi ha respòs que el 2019 també hi ha eleccions i els ciutadans jutjaran que ha fet cada grup municipal. A més, l'hi ha etzibat que si la CUP manés seria molt més ràpida en fer les coses ''com amb la festa major d'estiu que van voler fer i encara porta més retard que el què fem nosaltres''.

Encara sobre els pisos de lloguer social, la regidora de Promoció Econòmica, Montsina Llimós, ha exposat que si estan invertint moltes hores de feina perquè és una moció inspirada en models de ciutats europees i és molt ''precisa i primmirada''. ''Les coses no són tan fàcils de fer i trobar els perfils que s'hi ajusten no és senzill i pensar que això és per deixadesa no és cert'', ha criticat.

L'alcalde Jordi Munell també ha volgut dir-hi la seva en aquest assumpte i l'hi ha retret a Llagostera que no demani aquestes informacions a la junta de portaveus. ''Si no es diu allà és perquè no vol'', ha sentenciat. El batlle ripollès ha assenyalat que no hi ha la voluntat d'ocultat els temes i que si hi ha mocions que s'alenteixen és perquè s'han de fer una sèrie de tràmits administratius complexes o perquè el pressupost no ho permet. Munell també ha dit que sinó tinguessin la voluntat de complir les mocions ''ho tindríem molt fàcil perquè només hi hauríem de votar en contra''. Al final, amb el vot contrari de l'equip de govern la proposta de la CUP no ha tirat endavant tot i recollir els vots a favor d'ERC i Fem Ripoll-CP. Tot i així, Llagostera ha marxat força satisfet per la declaració d'intencions de Creixans.
 

Llagostera fa uns mesos havia defensat algunes de les mocions de les què denúncia retards i incompliments Foto: Isaac Muntadas