El Consell Comarcal estrena pàgina web i avança cap a l'administració electrònica

L'administració electrònica es posarà en marxa aquest mes de març i l'objectiu és ''eliminar'' el paper de la institució pel què fa a la tramitació administrativa a finals d'aquest any 2018

El president i vicepresident del Consell Comarcal, Joan Manso (a la dreta) i Josep Coma, han presentat la nova pàgina web de la institució aquest matí
El president i vicepresident del Consell Comarcal, Joan Manso (a la dreta) i Josep Coma, han presentat la nova pàgina web de la institució aquest matí | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
27 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:39h
Des d'aquest dimarts al matí, el Consell Comarcal del Ripollès ja disposa d'una nova pàgina web adaptada als temps actuals i als nous mandats de l'administració electrònica establerts en la Llei 39/2015 del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Segons ha explicat el president de l'ens, Joan Manso, la renovació de la pàgina web del Consell Comarcal era un ''repte molt necessari'' des de fa molts anys que no s'ha pogut dur a la pràctica fins ara perquè s'havien prioritzat altres aspectes. A partir d'ara, això ja ha canviat i qualsevol ciutadà d'arreu del món podrà conèixer la realitat del dia a dia de la institució a través del nou format.

La creació de la nova plana web s'ha dut a terme des de l'àrea de Modernització de l'Administració, dirigida pel vicepresident del Consell, Josep Coma. El també alcalde de Molló ha estat l'encarregat de desgranar algunes de les novetats que incorpora la nova ''casa electrònica'' de l'ens. La principal és el canvi de domini de la pàgina web del Consell que passa de dir-se ccripolles.cat a ripolles.cat. Tot i així, com que la institució manté en propietat ambdós dominis, si s'accedeix al de la web antiga, automàticament redirigirà l'usuari cap a la nova.

Coma ha explicat que aquest rentat de cara de la pàgina web del Consell, a banda de servir per millorar l'accessibilitat dels usuaris, ha de tenir com a objectiu principal l'adaptació a la Llei del procediment administratiu comú. En definitiva, es busca que en només uns mesos els ciutadans puguin realitzar la majoria de tràmits des de casa per no haver-se de desplaçar físicament fins al Consell Comarcal. En principi, es preveu que l'administració electrònica es posi en marxa a partir d'aquest mes de març amb una oficina física al Consell. Amb aquesta nova manera de treballar es vol que la comunicació amb el ciutadà sigui totalment a través d'Internet i es pretén que, a finals d'aquest any 2018, el paper ''desaparegui'' de la institució almenys pel què fa a la part de tramitació administrativa.

El dubte principal que genera aquesta tramitació completament electrònica és si algunes persones, sobretot pensant amb la gent més gran que no domina les noves tecnologies, podran adaptar-s'hi. El president Manso ha relatat que la Llei de procediment administratiu comú estableix que les persones físiques amb DNI, exceptuant els advocats que representen a ciutadans i els treballadors del Consell, no estan obligats a relacionar-se electrònicament amb l'administració. Per contra, totes les empreses o institucions sí que ho estan. Per tant, a l'edifici del Consell hi haurà assistència física per a totes les persones que tinguin dificultats per fer-ho a través d'Internet. Certament, tota la paperassa es farà de forma electrònica però hi haurà dos tràmits que es faran en paper: l'admissió del document presentat per l'usuari que un administratiu haurà de digitalitzar i penjar a la xarxa i l'emissió del certificat, que s'haurà d'imprimir i notificar per correu postal a l'interessat com es feia fins ara. Segons Manso, aquesta manera de funcionar tindrà una vigència de vida que finalitzarà quan ''la societat sigui cent per cent digital''. Coma ha afegit que, per defecte, a tothom se l'hi notificaran els tràmits electrònicament sinó s'expressa el contrari ''per anar acostumant als ciutadans''.
 

Manso ha explicat que l'objectiu és anar virant progressivament cap a l'administració electrònica i ''eliminar'' definitivament el paper Foto: Isaac Muntadas


Una web moderna

Sens dubte, la nova web del Consell millora l'anterior de forma substancial a través d'una renovació total dels continguts. Aquesta transformació de dalt abaix ha comportat uns quants mesos de feina de l'empresa que ho ha dissenyat externament i del gabinet de Presidència i Comunicació, que s'ha encarregat de bolcar els nous continguts. L'anterior plana web estava feta amb programari lliure i s'havia quedat força obsoleta. Per exemple, hi havia serveis anunciats que ja no es prestaven o alguns de nous que encara no s'hi havien inclòs.

La nova pàgina web està millor posicionada que l'antiga i perfectament fusionada amb les xarxes socials per poder enllaçar qualsevol contingut a través de Facebook, Twitter o Instagram. ''No només es busca que sigui una pàgina informativa, sinó que també es vol la interacció del ciutadà'', ha remarcat Coma. Per acostar aquesta eina a la ciutadania, s'ha renovat per complet la imatge i el disseny gràfic de la web amb la presència de fotografies més potents i amb uns textos més reduïts. A més, el disseny de la pàgina web és responsiu; és a dir, que s'adapta a la perfecció a tots els dispositius electrònics com puguin ser ordinadors, tauletes o telèfons mòbils.

La navegabilitat per la web també serà molt millor i es necessitaran molts menys clics per accedir als apartats més demandats pel ciutadà. Un dels canvis substancials més destacats es veurà amb la nova agenda. Fins ara, el el Consell recollia totes les activitats que es feien als diferents municipis de la comarca, però n'hi havia alguns que costava que ho enviessin i la publicació de l'agenda es retardava. A partir d'ara, cada Ajuntament serà responsable de publicar les seves activitats i no s'haurà d'esperar als 19 consistoris de la comarca per poder-hi accedir. La nova agenda permet el filtratge per dates, municipis i està organitzada a través d'una espècie de Google Calendar en què cada color representa una municipi.
 

La nova agenda és una de les novetats més destacades que ha remarcat Coma Foto: Isaac Muntadas