El Consell Comarcal destinarà 247.000 euros per millorar 36 camins rurals

La xarxa de camins en què s'actuarà té una distància de 208,7 quilòmetres | D'aquí unes setmanes començaran les obres per reformar la planta baixa del Consell Comarcal

Dels 36 camins rurals en què s'actuarà, 19 pertanyen al Baix Ripollès, 9 a la vall de Camprodon i 8 a la vall de Ribes
Dels 36 camins rurals en què s'actuarà, 19 pertanyen al Baix Ripollès, 9 a la vall de Camprodon i 8 a la vall de Ribes | Consell Comarcal del Ripollès
Isaac Muntadas
23 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:42h
Les comunicacions en una comarca de muntanya com és el Ripollès són imprescindibles per no quedar-se incomunicat quan neva o per moure's més ràpid quan s'han de rescatar a persones ferides en zones de difícil accés. Amb l'objectiu principal de lluitar contra el desgast que provoquen les inclemències meteorològiques en forma de neu, pluja o glaç, el Consell Comarcal de Ripollès destinarà 247.000 euros per arreglar el paviment a 36 camins de cadascun dels 19 municipis de la comarca. La idea de l'ens comarcal és cooperar al màxim amb la Generalitat i els pobles del Ripollès per mantenir en l'estat més òptim que es pugui tota la xarxa de camins de rurals.

L'actuació, que és a punt d'entrar en fase de licitació, preveu la compra de més de 3.000 metres cúbics de formigó. El format del concurs permetrà que les empreses que hi concorrin puguin oferir millores que es traduirien en més quantitat de formigó; per tant, l'abast de l'obra es podria ampliar. La licitació de l'obra es farà en tres blocs d'àmbit purament geogràfic: un per la vall de Ribes, un altre per la vall de Camprodon i, finalment, un pel Baix Ripollès. A més, cada empresa només es podrà adjudicar un dels blocs amb l'objectiu de què es puguin executar els treballs de manera simultània i s'enllesteixen amb més rapidesa.

Dels 36 camins en què s'actuarà, 19 pertanyen al Baix Ripollès, 9 a la vall de Camprodon i 8 a la vall de Ribes. Els municipis més beneficiats per aquestes actuacions són les Llosses -el poble amb més extensió de la comarca- i Vallfogona de Ripollès amb cinc cadascun. Entre els camins que s'arreglaran destaca el camí de Sant Pere d'Aüira i d'Estiula de Campdevànol; el camí de Cal Rodó de Camprodon; el camí del barri de Ribesaltes de Ribes de Freser; el camí de la Mare de Déu del Remei i el de Carboneres de Ripoll, el camí de Llastanosa i de la Caseta de Sant Joan de les Abadesses o el camí de Setcases a Espinavell.

Amb cadascun dels 19 ajuntaments, el Consell Comarcal ha acordat quines accions de millora s'han de fer a cada municipi. En alguns camins es preveu la pavimentació de trams sencers amb un acabat que millori l'adherència i en d'altres només es faran reparacions puntuals de sots. Els treballs es duran a terme amb maquinària de dimensions que s'adapten a camins de mides més reduïdes, ja que tenen una calçada de tres metres d'amplada de mitjana.

Aquestes actuacions seran possible gràcies a l'aportació econòmica del departament de Territori i Sostenibilitat derivada de la Llei d'alta muntanya. El 25% del pressupost s'ha repartit a parts iguals entre els 19 municipis; mentre que el 75% restant s'ha distribuït proporcionalment en funció de la superfície dels termes. Tot plegat, amb l'objectiu d'abastar el màxim nombre de camins possible, dins d'una xarxa que, en total, arriba als 208,7 quilòmetres.

L'edifici del Consell Comarcal també es renova

El Consell Comarcal no només destinarà diners a camins rurals sinó que també ho farà per renovar l'edifici en què es troba ubicat, concretament, la planta baixa per millorar i fer més accessible l'atenció ciutadana. La institució comarcal cada dia guanya més volum com a centre administratiu amb l'acollida de més serveis i més personal. Per tant, cada cop hi ha més ciutadans que s'hi adrecen per realitzar-hi gestions. Actualment, l'atenció de cara al públic es fa en diferents plantes i despatxos de l'edifici, la qual cosa es feixuga per molts usuaris, especialment els de més edat.

D'aquí pocs dies començaran les obres de reforma de la planta baixa que significaran una gran millora pel què fa a eficiència en el funcionament de l'administració i l'atenció ciutadana i, sobretot, un gran avanç en accessibilitat. Alhora també es millorarà l'espai de treballs dels empleats del Consorci de benestar social del Ripollès. Amb la reforma, la planta baixa es convertirà un espai diàfan que donarà lloc a una gran àrea integral d’atenció ciutadana, amb dos taulells centrals d’acollida des d’on es distribuiran les persones a taulells especialitzats, per exemple, per fer sol·licituds d’ajuts de transport i menjador escolar, demanar certificats electrònics, fer gestions de l’oficina de Consum, pagaments del servei de recaptació, tràmits de l’Agència Tributària Catalana, inscripcions a cursos del Consorci per a la normalització lingüística o gestions del Consorci de benestar social del Ripollès, entre altres. D’aquesta manera, les plantes superiors es reservaran únicament a gestió administrativa interna.

La reforma, dissenyada pels Serveis tècnics del mateix Consell Comarcal, preveu vuit taulells d’atenció personalitzada, quatre despatxos tancats, una sala de reunions i dos nous lavabos adaptats a persones de mobilitat reduïda. Actualment el projecte és en fase de concurs.
 

Els plànols de la planta baixa sobre la reforma del Consell Comarcal Foto: Consell Comarcal del Ripollès