Camprodon

En marxa les obres de la torre de telecomunicacions de Camprodon

Actualment s'està executant la primera fase del projecte i properament se'n licitarà la segona amb una partida pressupostària de 117.207,48 euros | Es preveu que la torre de telecomunicacions, que es farà al Serrat dels Boixos de Montagut i Oix (Garrotxa), estigui acabada al llarg d'aquest 2018

Des de fa unes setmanes, les màquines ja treballen per fer al camí que ha de portar a la nova torre de telecomunicacions al Serrat dels Boixos a Montagut i Oix i de la qual es beneficiarà Camprodon i els seus nuclis urbans | Ajuntament de Camprodon
per Isaac Muntadas, Redacció | 23 de febrer de 2018 a les 11:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Viure en una comarca de muntanya com el Ripollès té molts avantatges. Només per citar-ne tres: es pot respirar aire pur, gaudir d'una certa tranquil·litat impensable a la ciutat o no perdre hores de vida en cues de trànsit interminables. Però també presenta alguns inconvenients, sobretot en matèria de comunicacions i és que en moltes poblacions de muntanya més aïllades tenen poca cobertura de TDT, telefonia mòbil i Internet de banda ampla. Un dèficit que pateixen contínuament els nuclis urbans de Rocabruna, Beget, Salarça, Bolòs i Font Rubí, al municipi de Camprodon. Sortosament, la problemàtica arriba a la seva fi perquè les obres per construir una torre de telecomunicacions al terme municipal de Montagut i Oix (Garrotxa) ja estan en marxa des de fa unes setmanes i es preveu que s'acabin al llarg d'aquest any 2018.

De moment, la primera fase de les obres d'aquesta infraestructura tan necessària pel territori consisteix en desbrossar tota la zona on s'ubicarà la torre. Actualment, les màquines ja treballen en l'obertura d'un camí de 700 metres que ha de portar fins el lloc exacte on s'ubicarà el repetidor. Aquesta actuació també preveu l'aplanament del terreny i la fonamentació de la pròpia torre. A més, properament es licitarà la segona fase del projecte en què s'haurà de fer l'electrificació de la torre i que estarà finançada amb una partida de 117.207,48 euros contemplada al pressupost que es va aprovar el passat mes de novembre. Aquesta actuació consistirà en estendre una línia de baixa tensió d'1,5 quilòmetres per subministrar corrent a la torre -que tindrà uns 25 metres d'alçada-.


De coll de Bucs al Serrat dels Boixos

Finalment, la torre de telecomunicacions s'ubicarà en una finca privada en sòl no urbanitzable del Serrat dels Boixos a Montagut i Oix i no al coll de Bucs al mateix municipi (prop del nucli de Sant Miquel de Pera) com deia un projecte redactat l'any 2009 que la Generalitat no va executar per manca de recursos. La màxima institució del país s'havia compromès a construir-la, però la crisi econòmica va frenar les seves aspiracions en sec. Aquest incompliment va indignar molt els veïns en el seu moment i, per això, l'alcalde del municipi, Xavier Sala (Junts Fem Camprodon), ha insistit en què aquest 2018 ha de ser l'any en què es culmini aquest projecte ''imprescindible pel territori i injustament desatès durant molts anys per les administracions superiors''.


En total, el nou projecte costarà aproximadament uns 150.000 euros segons el pla especial que va redactar el Consorci de l'Alta Garrotxa, atès que la zona on es vol construir forma part d'aquesta zona protegida. Aquest emplaçament permetrà donar la màxima cobertura possible als cinc nuclis de Camprodon més castigats, generarà molt poc impacte ambiental i garantirà l'optimització dels recursos disponibles. Tot i l'espera, el projecte haurà sortit molt més econòmic del què es preveia en un principi, ja que el de l'any 2009 estava valorat en 400.000 euros i s'havia d'alimentar d'una línia d'alta tensió -ara en canvi ho farà amb una de baixa tensió-. El motiu de la rebaixa és que ara és l'Ajuntament qui posa els diners i el projecte s'ha d'adequar a la capacitat econòmica del consistori. Amb tot, l'alcalde sempre ha defensat que el resultat final serà ''igual o millor'' que la torre prevista per la Generalitat en el seu dia.
 

La torre de telecomunicacions que s'ubicarà entre Oix i Beget ho farà al Serrat dels Boixos i no a coll de Bucs com estava previst inicialment Foto: Martí Albesa

 

Participació