L'Univers Jove del Ripollès arriba als 800 visitants en una edició de rècord

Enguany, la fira ha comptat amb una cinquantena d'expositors, quinze més que en l'anterior edició | L'espai de Co-creació en què s'ha explicat quina és la realitat de l'ocupació i formació dels joves a la comarca del Ripollès ha estat una de les grans novetats

Uns 800 estudiants han visitat  l'Univers Jove per informar-se i així poder escollir quin ha de ser el seu futur laboral o formatiu
Uns 800 estudiants han visitat l'Univers Jove per informar-se i així poder escollir quin ha de ser el seu futur laboral o formatiu | Consell Comarcal del Ripollès
Isaac Muntadas
21 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:40h
Per quart any consecutiu, Ripoll s'ha convertit en la capital catalana de l'educació i la formació amb una nova edició del Saló de l'ensenyament del Ripollès aquest dimarts al matí, que enguany s'ha rebatejat amb el nom d'Univers Jove per elevar-lo a una altre dimensió. I és que aquesta fira és la única del país que combina oferta formativa, oferta laboral, demostracions en directe, treball tècnic, orientació i atenció personalitzada. Aquest fet ha contribuït a què l'Univers Jove fos un èxit pel què fa a les xifres i és que el pavelló municipal de Ripoll ha acollit a un total de 800 visitants -200 més que l'any passat en què en van ser 600- i també s'ha augmentat el nombre d'estands fins arribar a la cinquantena d'expositors -quinze més que en la darrera edició-.

L'Univers Jove ha obert les portes a les deu del matí amb la inauguració prèvia d'algunes autoritats que representaven les institucions que les han fet possibles. La comitiva l'ha encapçalat el president del Consell Comarcal, Joan Manso; l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell; la directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Marta Vilalta; el director dels serveis territorials d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a Girona, Josep Polanco; i la presidenta de l'associació Leader Ripollès Ges Bisaura i alcaldessa de Sant Quirze de Besora, Rosa Vestit.

Manso ha volgut remarcar que després de només quatre edicions, l'Univers Jove s'ha convertit en el tercer certamen de Catalunya en nombre d'estands només per darrera de Barcelona i Valls, que són fires d'educació i formació plenament consolidades. El president del Consell Comarcal ha destacat que s'hagi augmentat el número d'estands d'espais de formació i ocupació de 35 a 50 i això hagi permès que totes les universitats catalanes hi siguin presents, inclosa la Universitat Autònoma de Barcelona, que fins ara hi estava inèdita. Manso també ha volgut subratllar que aquesta fira ''traspassi fronteres'' més enllà del Ripollès i centenars de joves d'Osona, la Garrotxa i alguns centres de la Cerdanya, el Vallès Oriental i part del Pla de l'Estany s'hi hagin acostat. ''Estem oferint una eina de formació per tota Catalunya'', ha insistit.
 

La fira s'ha inaugurat a les deu del matí amb la plana major de les autoritats que ha tallat la cinta de rigor Foto: Consell Comarcal del Ripollès


El president del Consell Comarcal ha ressaltat que els salons de l'ensenyament i l'ocupació ja no poden ser un espai on les universitat o els centres educatius expliquin els joves que hi poden trobar sinó que ha de ser un espai de co-creació. ''Ha de ser un lloc d'interacció perquè els joves rebin tota mena d'imputs per tal de poder conformar el seu procés vital; és a dir, la informació i l'ocupació d'acord amb allò que rebin d'aquest conjunt d'imputs'', ha assenyalat. Per Manso és tan important la formació com l'ocupació que pugui adequar-se a les seves necessitats un cop l'alumne acabi els seus estudis.

Com en el cas de Manso, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, s'ha volgut felicitar per la dimensió assolida en tan poc temps per aquesta fira que ha definit com ''un univers d'oportunitats i de capacitats que poden oferir els territoris de muntanya, perquè la gent es formi i sigui capaç de generar ocupacions i oportunitats''. Per la seva part, la directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Marta Vilalta, ha repetit que l'Univers Jove representa ''la transversalitat de tots aquells que formen part del procés formatiu i laboral dels joves'' i ha insistit que un augment de la formació es tradueix amb més oportunitats de futur pels joves i la ciutadania.

El director dels serveis territorials d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a Girona, Josep Polanco, ha posat en valor la reinvenció de la fira afirmant que s'ha convertit en un ''referent'' per les comarques veïnes i pels joves. Finalment, la presidenta de l'associació Leader Ripollès Ges Bisaura, Rosa Vestit, ha manifestat que aquest territori s'ha de creure que ''s'hi pot treballar i viure molt bé, cosa que ens fa sentir molt orgullosos i que hem d'explotar''.

L'estructura de l'Univers Jove

L’Univers Jove s’ha estructurat en cinc espais: Universitats, Més formacions, Orientació,  Ocupació i Co-creació. La majoria dels centres educatius han aprofitat l’esdeveniment per presentar la nova oferta formativa del curs 2018-2019. Entre ells ha destacat especialment la presència inèdita de la Universitat Autònoma de Barcelona, juntament amb la resta de les universitats més importants del país i d’altres centres importants que ja eren assidus al Saló de l’ensenyament del Ripollès com les universitats de Barcelona, Girona, Lleida o la Universitat Ramon Llull.

L’Univers Jove també ha congregat oferta de formació professional de sis comarques. Hi han estat presents tots els centres educatius del Ripollès, a més de una representació molt àmplia de les comarques d’Osona i la Garrotxa alguns centres de la Cerdanya, el Vallès Oriental i el Pla de l’Estany. I a això s’hi ha sumat la presència de la Plataforma empresarial del Ripollès (Ajuntament de Ripoll i Agència de desenvolupament del Ripollès), amb la voluntat de divulgar els perfils professionals més buscats a la comarca i proporcionar orientació en la recerca de feina o la confecció d’itineraris formatius. I per aquells que tenien dificultats per decidir quins estudis volen emprendre també s’hi ha habilitat un servei d’orientació personalitzada proporcionat per l’equip d'assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) del Servei Educatiu del Ripollès i la impulsora de Garantia Juvenil.
 
Diversos estands han dut a terme demostracions en directe de diferents disciplines. Exhibicions de body painting, maquillatge, massatges, tractaments de bellesa, una masterclass de spinning, entre altres, s’han sumat a manifestacions que ja s’hi havien vist els darrers anys com actuacions musicals, robòtica o tastets gastronòmics. Paral·lelament, a l’escenari s’hi han dut a terme contínuament píndoles formatives relacionades amb estudis tecnològics, administratius, científics, la vida universitària o l’aprenentatge d’idiomes.
 

A l'Univers Joves s'ha fet una 'masterclass' d'spinning en directe Foto: Consell Comarcal del Ripollès

 

Una exhibició de bodypainting ha estat una de les mostres més visuals de la fira Foto: Consell Comarcal del Ripollès


Només el 15% dels joves voldria tornar al Ripollès

Un dels punts forts i innovadors de l’Univers Jove ha estat la voluntat de teixir noves polítiques transversals en matèria d’ocupació juvenil per fixar els joves al territori i dotar la comarca de talent i oportunitats professionals. Tot això s’ha fet dins l’espai Co-creació, amb l’objectiu que les àrees de Joventut del Consell Comarcal del Ripollès i de l’ajuntament de Ripoll retornin una proposta de pla estratègic de territori per treballar en xarxa.
 
L’activitat hi ha començat amb el que s’ha anomenat Big bang, la presentació dels resultats d’aquest estudi que ha servit de detonant per al disseny de noves polítiques joves de formació i ocupació. El diagnòstic parteix del buidatge de més de 200 enquestes fetes a representants dels sectors polític, tècnic, empresarial, juvenil i educatiu del Ripollès. Entre les dades extretes destaca que majoritàriament es valora la qualitat de vida de la comarca, la proximitat a pols dinàmics com Vic o Barcelona, i les relacions socials properes, entre altres factors. En canvi es detecten, per exemple, greuges en la remuneració, la unitat d’acció entre diferents agents i una oferta limitada de feines qualificades. Tot plegat posa de manifest un problema d’autoestima del Ripollès. També es rellevant veure que les empreses tenen problemes per trobar els perfils de treballadors qualificats adequats, especialment entre els joves, i que en la majoria de casos no es prioritza la recerca dins del Ripollès.
 
Des del punt de vista dels joves, crida l’atenció que el 77% considera que ha trobat a faltar assessorament a l’hora d’escollir estudis o buscar feina i que dos terços troben que als instituts no els han explicat les formacions que s’ofereixen al Ripollès. També és alarmant que tan sols el 15 % dels joves afirma que voldria tornar a viure a la comarca després de treballar; al 25% li és indiferent, el 35% no s’ho ha plantejat i el 30% té clar que no. Els resultats també mostren que aquesta part de la població té una percepció molt esbiaixada de les oportunitats laborals reals del Ripollès.
 
A continuació, les dades s’han treballat en una dinàmica de co-creació en què hi han participat una trentena de representants dels àmbits polític, tècnic, empresarial, juvenil i educatiu del Ripollès. Els propers dies, els serveis de Joventut faran el buidatge de conclusions d’aquesta sessió i elaboraran una proposta de pla d’acció en els camps de l’ocupació, la formació, l’habitatge, el lleure i l’oci. Algunes primeres idees que han sorgit són impulsar tastets professionalitzadors, crear un mapa de l’oferta formativa del Ripollès per visibilitzar-la i vendre-la, millorar la unitat d’acció dels diversos actors, ampliar les ajudes a l’habitatge, promoure millor l’associacionisme i perfeccionar el sistema de transport públic.
 

L'Univers Jove també ha acollit un espai de Co-creació en què s'ha analitzat l'ocupació i formació dels joves al Ripollès Foto: Consell Comarcal del Ripollès