Ripoll vol ser acusació al procés obert pels atemptats de Barcelona i Cambrils

La ciutat vol arribar "fins al final" per esclarir la relació entre l'imam i el CNI

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, s'ha mostrat molt crític amb el govern espanyol i el Ministeri de l'Interior i els ha acusat d'amagar informació
L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, s'ha mostrat molt crític amb el govern espanyol i el Ministeri de l'Interior i els ha acusat d'amagar informació | Isaac Muntadas
Redacció
15 de febrer del 2018
Actualitzat el 16 de febrer a les 11:32h
Sis mesos després dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils que van deixar un tràgic balanç de 16 morts i més de 150 ferits, l'Ajuntament de Ripoll encara busca respostes a les incògnites del què va succeir el passat 17 d'agost i durant els mesos anteriors als atacs. Perquè un grup de joves totalment integrats al municipi -parlaven el català a la perfecció, estaven vinculats en entitats esportives o treballaven en fàbriques de la comarca- van acabar radicalitzats per l'imam de Ripoll i líder de la cèl·lula jihadista, Abdelbaki Es Satty, en un període de temps relativament curt? Quina relació tenia l'imam amb el CNI? Precisament, aquesta qüestió mai obtingut resposta per part del govern espanyol ni pel Ministeri de l'Interior.

Per intentar resoldre aquesta llarga llista de dubtes, l'Ajuntament ha fet una petició formal al jutjat que porta la causa judicial sobre els atemptats per ser-ne acusació. ''Volem tenir accés a tota la informació que es tramiti'', ha exposat l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, davant d'una munió de mitjans de comunicació que s'han congregat a la sala de plens aquest dijous al vespre. El batlle ripollès també ha dit que el consistori ha demanat de poder assistir a la comissió d'afers secrets que es reuneix la setmana que ve al Congrés dels Diputats. De moment no han obtingut resposta. De fet, segons Munell, el silenci sol ser la tònica habitual amb què es contesta des de Madrid.
 

L'Ajuntament de Ripoll serà acusació en la causa judicial dels atemptats terroristes Foto: Isaac Muntadas


Munell ha tornat a posar sobre la taula la teoria de la conspiració veient la manca d'informació que reben des de l'Estat. L'alcalde ha manifestat la seva impotència en veure que el govern espanyol i el Ministeri de l'Interior tenen molta més informació que ells però que en comptes de compartir-la, ''l'amaguen''. ''Sí algú tenia la informació això es podia haver evitat?'', s'ha qüestionat el batlle ripollès. La crítica de Munell també s'ha estès al subdelegat del govern a Girona, José Manuel Sánchez-Bustamante, que ''per venir-se a fer la foto aquí no va tenir cap problema'', però a partir de què es va publicar la possible vinculació de l'imam amb el CNI ''no va dir ni ase ni bèstia'' i això que va tenir l'oportunitat de fer-ho durant la junta de seguretat local del setembre al municipi. ''Era el moment de compartir la informació perquè no cresquessin les especulacions sobre el què va passar'', l'hi ha retret Munell. L'alcalde també ha lamentat que el PP, PSOE i Ciudadanos vetessin la compareixença del ministre Juan Ignacio Zoido al Congrés demanada per altres grups de l'hemicicle perquè dónes explicacions sobre els atemptats

El nou pla de convivència sis mesos després

L'Ajuntament de Ripoll no s'ha quedat de braços creuats després dels atemptats terroristes que van colpir durament a la societat ripollesa i, durant aquests sis mesos posteriors, el grup assessor -que s'ha reunit aquest dijous a la tarda- ha treballat en un nou pla de convivència en què s'hi han bolcat tots els Departaments de la Generalitat implicats des del dia zero. Munell ha detallat que no s'ha volgut qüestionar el què s'havia fet com a societat de cara a normalitzar la convivència de diferents cultures o de persones d'altres països, sinó que només s'han centrat en buscar eines per detectar i prevenir situacions en el futur de captació a través del ''radicalisme ideològic''. L'alcalde ripollès ha traslladat un missatge d'unitat de la població ripollesa, que tot i viure aquests tràgics successos de tan a prop, ''no s'ha dividit'' com hagués volgut Estat Islàmic. ''Volen confrontar dos elements de la mateixa societat, però no hem caigut a la seva trampa'', ha assegurat.

L'alcalde ha explicat que s'han treballat a partir d'unes taules de treball coordinades des d'aquest grup impulsor que treballen de forma ''discreta i continuada'' tocant diferents aspectes de la societat. Per exemple, hi ha taules de cultura, laborals, de salut, de joves, de persones marroquines, de polítics o d'ensenyament. Munell també ha explicat accions més concretes com juntes de seguretat local o reunions sobre la intervenció en joves en entorns d'immigració. A més, l'Ajuntament ha engegat la campanya ''12 mesos, 12 països'', en què cada mes de l'any el consistori posarà un país sobre la taula -s'ha començat per l'Argentina- per tal de conèixer-lo millor els seus costums, la seva gastronomia, entre d'altres coses. D'altra banda, també s'ha posat en pràctica el ''Lleure a les places'', que consisteix en fer activitats de lleure pels nens que no fan extraescolars com un partit de futbol sala o de bàsquet amb animadors que ho coordinen.

Per altra part, el secretari d'Igualtat Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha afirmat que l'objectiu final del nou pla de convivència és aconseguir que al municipi "convisquin les diferents sensibilitats" perquè ningú en quedi exclòs i "tothom se senti del municipi. "Hem de treballar en els diferents factors de risc, com ara les desigualtats o la no pertinença des de diferents àmbits", ha concretat. Malgrat tot, Amorós ha afegit, que en casos com els atemptats sempre quedaran fets sense explicacions perquè hi ha comportaments "incontrolables". "No es pot explicar que una persona en mati una altra, però sí que es poden controlar els factors de risc", ha expressat.
 

El secretari d'Igualtat Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, creu que l'objectiu del nou pla de convivència ha de ser que ''puguin conviure totes les sensibilitats'' Foto: Isaac Muntadas


El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, ha anunciat que es posarà en marxa un pla educatiu d'entorn. "La voluntat és consolidar la feina que s'està fent a Ripoll", ha puntualitzat Polanco, tot dient que el que s'està fent a la capital del Ripollès servirà d'exemple a altres punts del país en un futur. 

Per acabar, l'alcalde ha explicat que els membres de la comunitat musulmana de Ripoll han declinat participar en aquesta roda de premsa perquè durant aquesta setmana s'han vist sotmesos a una forta pressió mediàtica pels periodistes que han vingut a parlar amb ells. Tot i així, ha destacat que estan ''molt implicats'' en totes les accions dutes a termes al municipi per cosir la societat.
 

Polanco, Munell, Vendrell i Amorós en la roda de premsa d'aquest dijous Foto: Isaac Muntadas