El nou acord entre l'Hospital de Campdevànol i l'UVic-UCC beneficiarà uns 90 estudiants de medicina

La signatura d'aquest conveni permetrà potenciar la docència i la recerca

Isaac Muntadas
15 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:22h
El moment de signatura de l'acord entre l'Hospital de Campdevànol i la UVic-UCC
El moment de signatura de l'acord entre l'Hospital de Campdevànol i la UVic-UCC | Isaac Muntadas
La sala d'actes de l'Hospital de Campdevànol ha estat l'escenari aquest dijous al migdia de l'acte de signatura d'un conveni de col·laboració entre l'Hospital Comarcal del Ripollès i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya per potenciar la docència i la recerca entre les dues entitats. L'acte, conduït pel director gerent de l'Hospital, Joan Grané, ha servit per explicar què significarà aquest acord a efectes pràctics.

El degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, Ramon Pujol, ha explicat que, gràcies a la firma d'aquest acord, gairebé una norantena d'estudiants de Medicina -concretament 87- podran venir a fer pràctiques a l'Hospital de Campdevànol per millorar la seva formació. En contrapartida, els metges i professionals del centre hospitalari podran col·laborar amb la docència a la universitat i, en alguns casos, podrien arribar a convertir-se en professors de la facultat per impartir l'ensenyament teòric de les assignatures.

Pujol ha exposat que, en l'actualitat, la presa de decisions sobre la formació dels metges es concentra sobretot a Barcelona i a l'àrea metropolitana. Una situació que pel degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC s'ha d'estendre a la resta de Catalunya. Lògicament, la majoria de facultats de Medicina es troben a les capitals de província i a Barcelona perquè és allà on també s'hi concentra un major nombre d'hospitals. Per aquest motiu era clau poder tenir una facultat de Medicina a la Catalunya interior. ''Tenir-la a Vic és una oportunitat perquè els futurs metges sàpiguen que aquí també s'hi pot treballar'', ha subratllat. En definitiva, Pujol pensa que és una gran oportunitat pel territori des del punt de vista professional.

Com que la medicina és una professió que es basa molt en el coneixement científic i la seva aplicació, per aprendre l'ofici s'ha de fer a base de pràctica. ''Les pràctiques són el què donaran als estudiants la capacitat d'aplicar el què han après'', ha afirmat. Aquestes pràctiques s'organitzaran a partir del tercer curs -ara hi ha alumnes de primer curs que d'aquí un parell d'anys es repartiran per tots els centres hospitalaris- i consistiran en un període intens de treball de sis setmanes en cada curs. A més, hi haurà estudiants que també faran pràctiques més concretes en algunes especialitats.
 

El degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, Ramon Pujol (al mig) ha explicat quins beneficis aportarà aquest acord Foto: Isaac Muntadas


La importància de la universitat

El president del patronat de l'Hospital de Campdevànol, Jaume Vilarrasa, s'ha mostrat molt satisfet amb la signatura d'aquest acord i, fins i tot, ha assegurat que avui ha estat ''un dia per emmarcar en la història de l'hospital''. Vilarrasa ha exposat que el Ripollès, com que és una comarca petita de només 25.000 habitants, no pot aspirar a tenir una universitat. Tot i així, pel president del patronat l'hospital té la sort de tenir la Universitat de Vic a només trenta quilòmetres de distància. ''Això fa que també ens la sentim nostra'', ha proclamat amb orgull. Per Vilarrasa també ha estat molt important que el Consorci Hospitalari de Vic hagi pogut prestar una sèrie de serveis a l'Hospital de Campdevànol que per volum de població no hagués pogut tenir. ''S'ha d'apropar la medicina al pacient i no a l'inrevés'', ha assenyalat.

Vilarrasa ha detallat que, abans de la signatura d'aquest conveni, ja hi havia hagut algun estudiant que havia vingut a fer pràctiques a l'hospital campdevanolenc; tot i que ara amb la signatura del conveni ja s'haurà formalitzat aquesta interrelació. Per Vilarrasa també és imprescindible que el número d'estudiants augmenti de cara el proper any perquè, segons ell, hi ha una manca important de professionals del sector que es notarà de forma clara en els propers quinze anys i s'ha de solucionar el més aviat possible. Finalment, el president del patronat també ha revelat que aquesta mateixa setmana s'ha signat un altre conveni denominat Atlantis amb diverses universitats dels Estats Units perquè els estudiants d'aquell país puguin venir a fer pràctiques durant uns dies a l'Hospital de Campdevànol.
 

El president del patronat de l'hospital, Jaume Vilarrasa, s'ha mostrat molt satisfet de l'acord i ha reconegut la sort que té l'hospital d'estar tan a prop d'una universitat Foto: Isaac Muntadas