Més de 600 participants a una Hivernal de Campdevànol marcada per la neu

Les fortes nevades de la setmana passada han obligat a retallar la Marató de 40 quilòmetres a només 32 per motius de seguretat | Enguany, les tres curses i la caminada popular es faran íntegrament aquest diumenge

No és la primera vegada que la neu és una de les grans protagonistes de la Hivernal de Campdevànol
No és la primera vegada que la neu és una de les grans protagonistes de la Hivernal de Campdevànol | Rastres Fotografia
Isaac Muntadas
15 de febrer del 2018
Actualitzat el 16 de febrer a les 8:52h
El mes de febrer al Ripollès és sinònim d'una de les proves esportives més exigents i, alhora, que gaudeix del privilegi de tenir un dels paisatges més bucòlics del calendari de curses de muntanya i és que, per setè any consecutiu, Campdevànol ja està preparat per donar la benvinguda a una nova edició de la Hivernal. Aquesta prova enguany ve carregada de novetats, sobretot, a causa de les fortes nevades que van caure a la comarca durant la setmana passada, que han obligat a modificar alguns trams del recorregut. L'altre fet remarcable és que totes les curses, incloent-hi la caminada popular, es faran el diumenge -abans la cursa curta se solia fer dissabte a la tarda-. L'èxit de la prova ja està assegurat abans de començar perquè s'espera acollir uns 600 participants entre totes les distàncies.

Un cop més, el gran atractiu d'aquesta competició organitzada per l'Associació Esportiva Sant Grau és el recorregut llarg. Tot i així, enguany la Marató no tindrà 40 quilòmetres com fins ara, perquè l'organització de la prova s'ha vist obligada a reduir-la fins als 32 per culpa de la neu. El president de l'entitat i regidor d'Esports al consistori, Jordi Tubau, ha explicat a través d'un vídeo a les xarxes socials que, a causa de les condicions climatològiques adverses dels darrers dies, s'han acumulat uns 90 centímetres de neu al llarg del recorregut i que hi ha un alt risc d'allaus pel cap de setmana. Tubau ha recordat als corredors de totes les curses que serà obligatori portar les tíbies tapades amb unes malles llargues, camals o mitjons compressius. Els participants també hauran de portar de forma obligatòria un paravent. A més, el president de l'entitat recomana als corredors que, per millorar la tracció, portin micro grampons. ''La seguretat dels voluntaris i corredors preval per sobre de totes les coses'', ha subratllat.


La prova començarà a 2/4 de 8 del matí i, abans de les modificacions per la neu, tenia 2600 metres de desnivell positiu. La retallada de vuit quilòmetres afectarà a les cotes més altes del recorregut i no està previst que es pugui ascendir a La Covil (2.002m) i Costa Pubilla (2.056m). Amb tot, la cursa recorrerà paratges molt emblemàtics del municipi com Sant Pere d'Aüira, Coll Roig, Cal Magnet o el Coll de la Batalla. Actualment, hi ha 170 valents que s'aventuraran per intentar completar-la.

Menys afectacions a la resta de proves

La resta de proves mantenen el seu traçat original; tot i que Tubau, ha assegurat que el 85% del recorregut està cobert de neu. La novetat principal és que el temps de tall en la Mitja Marató passarà de 4 a 5 hores. Precisament, la cursa de 21 quilòmetres és la que comptarà amb una participació més elevada, ja que s'hi ha inscrit un total de 206 persones. La Mitja Marató presenta un desnivell de 1.100 metres positius i farà un recorregut força similar a la cursa llarga. La prova sortirà de la plaça de la Mainada a les 9 del matí i s'enfilarà progressivament fins a Sant Pere d'Aüira. Llavors, els atletes arribaran fins a la collada de Grats (poc abans hi haurà el cim del recorregut amb 1.330 metres) i baixaran, a poc a poc, fins al Pla de Pruners. Finalment, els corredors passaran pel Coll de la Batalla abans d'encarar el tram final fins a la línia d'arribada.

La cursa curta, amb 117 inscrits i que sortirà a les 10 del matí, tindrà 13 quilòmetres i 560 metres de desnivell positiu. El recorregut no presentarà grans dificultats, ja que només es puja fins a Sant Pere d'Aüira abans de baixar pel Coll de la Batalla cap a Campdevànol. Un recorregut idèntic al de la caminada popular que, fins i tot, es podrà retallar un pèl per les persones amb més dificultats -no passarien pel Pla de la Tomba per anar a Sant Pere d'Aüira i es quedaria només en 9 quilòmetres i 460 metres de desnivell positiu-.
 

Marc Carós, un dels millors corredors de muntanya de la comarca i de Catalunya, en plena Hivernal de Campdevànol. Foto: Gerard Garcia i Raül Duque (Rastres)


La prèvia

El cap de setmana de la Hivernal és una festa per Campdevànol i els actes relacionats amb la prova començaran el dia abans amb la projecció del documental al centre cívic la Confiança (19h) Aneto, la història d'un temps, que narra la temptativa de record a l’Aneto de Marc Pinsach, a l’estiu de l'any 2017. El corredor de Cassà de la Selva també hi serà present. L’entrada està oberta a tothom i és gratuïta.