L'streaming, els gossos perillosos i la fibra òptica, protagonistes del ple de Ripoll

El ple de Ripoll d'aquest dimarts ja s'ha pogut veure en directe a través de la pàgina web del consistori | Novament, l'Ajuntament ha hagut d'incoar dos expedients sancionadors a propietaris de gossos potencialment perillosos

El sistema de retransmissió en directe del ple de Ripoll s'ha estrenat en la sessió d'aquest dimarts
El sistema de retransmissió en directe del ple de Ripoll s'ha estrenat en la sessió d'aquest dimarts | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
31 de gener del 2018
Actualitzat a les 16:59h
En la sessió plenària del passat més d'abril de l'any 2017 es va aprovar per unanimitat una moció de la CUP en què reclamava emetre el ple municipal i altres actes d'interès general per la ciutadania en directe (en streaming) per ''acostar'' la política locals als vilatans. L'equip de govern (CiU) va entomar la proposta i es va comprometre a dur-ho a la pràctica perquè fos una realitat pel primer ple d'enguany -celebrat aquest dimarts-. La promesa s'ha complert sobre la campana. El ple s'ha pogut veure perfectament a través de la pàgina web de l'Ajuntament i ara ja es pot veure en diferit a Youtube. A hores d'ara, el vídeo ja compta amb 31 visualitzacions.


Sens dubte, la iniciativa és molt positiva pel fet que estreny la proximitat entre el consistori i els ciutadans, però també té les seves pegues. Precisament, el fet d'instal·lar aquest nou dispositiu ha implicat una infraestructura força aparatosa que ha eliminat seients a la sala de plens. És a dir, ara hi ha aproximadament unes deu cadires menys que abans per poder escoltar la sessió plenària in situ. Encara queden detalls que s'han de polir, però la iniciativa és un pas endavant pel què fa la transparència de l'Ajuntament.

Abans del començament del ple, l'alcalde Jordi Munell (CiU), ha volgut recordar la posada en marxa d'aquest nou sistema de difusió del ple en directe. Cal recordar que aquesta mesura de retransmetre el ple municipal ja s'havia implantat del desembre de l'any 2011 al març del 2012. Llavors, l'actuació es va desestimar pel seu elevat cost -350 euros mensuals- en relació a l'audiència que tenien. A més, l'Ajuntament en aquell moment passava una època de ''penúria'' econòmica i pensaven que era millor que la gent vingués físicament al ple.
 

El regidor de la CUP, Santi Llagostera, va defensar una moció el passat mes d'abril per dur a terme aquesta iniciativa Foto: Isaac Muntadas


Les sancions a propietaris de gossos perillosos, un clàssic

Ja s'ha convertit en un clàssic que a cada ple de l'Ajuntament de Ripoll hi hagi sobre la taula un parell de punts per incoar expedients sancionadors a propietaris de gossos de races considerades potencialment perilloses. Aquest mes no ha estat una excepció i se n'han incoat dos més. En el primer cas, el passat mes de juny de l'any 2017 un vianant en va denunciar un altre per amenaces i, aquest darrer, just en aquell moment, estava acompanyat del seu gos de raça Pit Bull, que pertanyia a la seva germana. Cap de les dues persones disposava de la llicència per a la conducció i/o tinença d'animals de races considerades potencialment perilloses ni de l'assegurança de responsabilitat civil obligatòria per animals d'aquest tipus de races. Per tant, ambdós han incorregut en una sanció tipificada com a greu.

El segon cas és tres quarts del mateix, els fets van succeir el passat mes de maig de l'any 2017 quan un propietari d'un Pit Bull circulava per la via pública sense morrió i, a més, sense estar identificat per un microxip. Aquesta persona, com en el cas anterior, tampoc disposava dels documents que es requerien per tenir l'animal. Per postre, el ca tampoc estava censat al Registre d'animals de companyia. Aquest propietari també ha incorregut en una sanció tipificada com a greu.

El regidor de la CUP, Santi Llagostera, ha recordat que el mes de novembre de l'any passat van presentar una moció -aprovada per unanimitat- que demanava que els amos d'aquests animals hagin de fer un curs de civisme i ensinistrament obligatori per obtenir la llicència municipal per a la tinença de gossos considerats potencialment perillosos. La regidora de Seguretat Ciutadana (CiU), Maria Dolors Vilalta, l'hi ha respòs que ara han començat a redactar l'esborrany sobre la moció i, quan s'acabi de fer, es traslladarà a la resta de grups municipals perquè s'hi puguin fer les esmenes i modificacions oportunes.
 

L'Ajuntament de Ripoll ha incoat dos nous expedients sancionadors a propietaris de gossos potencialment perillosos Foto: Isaac Muntadas


La fibra òptica pública, en marxa

El ple de l'Ajuntament, amb l'única abstenció de Fem Ripoll-CP, també ha aprovat inicialment el Pla Especial per a la canalització soterrada per on ha de passar el cable de fibra òptica per l'emplaçament de telecomunicacions. El regidor i cap de l'àrea de Serveis al Territori, Joaquim Colomer (CiU), ha explicat que la fibra òptica arribarà per una canalització per sota terra que anirà des d'on s'acaba el doble carril de l'entrada sud de Ripoll fins a la rotonda d'entrada del municipi.

L'alcalde del municipi, Jordi Munell, ha dit que aquest cable troncal de fibra òptica prové de la Xarxa Oberta de Catalunya (XOC) -la Generalitat té la concessió feta a la XOC-. Per tant, aquest cable de fibra òptica pública garanteix la diversitat d'operadors i, de retruc, un augment de la competitivitat del servei perquè les persones puguin tenir diferents possibilitats per disposar dels serveis de banda ampla. La regidora de Fem Ripoll-CP, Anna Belén Avilés, ha argumentat la seva abstenció per haver detectat alguns errors en el Pla Especial ''sense ser urbanista'' que espera corregir a través del període d'al·legacions.
 

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell (CiU), ha exposat que aportarà la nova xarxa troncal de la fibra òptica de la XOC Foto: Isaac Muntadas