Campdevànol

CiU de Campdevànol tomba una moció d'ERC perquè l'escola de primària esdevingui un alberg

L'alcalde ha recriminat al portaveu republicà que volgués fer una comissió per consensuar què es faria a les escoles i l'endemà anunciés a la premsa què hi faria ERC | A l'escola del Coll i Bardolet s'hi farà un alberg i un espai per entitats; mentre que l'edifici de la carretera de Gombrèn es vendrà

per Isaac Muntadas , Campdevànol, 26 de gener de 2018 a les 09:07 |
ERC volia que l'alberg es fes a l'escola de primària situada a la carretera de Gombrèn, però aquest edifici es vendrà | ERC Campdevànol
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La proposta d'acord d'ERC per crear una comissió organitzadora que determini l'ús dels edificis on s'ubiquen les escoles d'educació infantil i primària de Campdevànol, un cop s'hagi construït el nou centre educatiu a Can Ribalaigua, no ha tirat endavant. L'equip de govern (CiU), que mana amb majoria absoluta, ha tombat la moció i els vots positius de MES i la CUP han estat estèrils perquè fructifiqués la proposta dels republicans.

El regidor d'ERC, Toni Riera, ha estat l'encarregat de defensar la moció argumentant que s'ha de decidir aviat què s'hi farà en aquests equipaments per tal que no quedin ''vells'' i ''obsolets'' i es deteriorin amb el pas del temps. És per això que, tal com deia la moció, Riera ha demanat que cada grup polític designés un representant per tal d'exposar el seu punt de vista en aquesta comissió, a banda d'obrir-la als ciutadans de la vila -posant èmfasi en els grups d'esplai o les entitats esportives-. A partir de llavors, la idea d'ERC era fer una pluja d'idees per veure què s'hi podia fer i sotmetre-ho a votació en una consulta popular vinculant oberta a tots els habitants de Campdevànol. El portaveu republicà ha concretat que la proposta del seu partit seria fer un alberg a l'escola situada a la carretera de Gombrèn perquè aportaria ''turisme, vida al poble i benefici pels comerços''.

 

El regidor d'ERC, Toni Riera, ha defensat la moció per crear una comissió per decidir què cal fer a les escoles Foto: Isaac Muntadas


CiU s'hi nega per les ''formes''


Per sorpresa dels presents, la resposta de CiU ha estat negativa. L'alcalde Joan Manso ha volgut deixar clar que no tenien cap problema en fer una comissió per consensuar aquest assumpte, però que els fets ocorreguts en els darrers dies han fet que la postura del seu grup canviés radicalment. ''La lleialtat del seu grup no la detecto per enlloc des que hi és vostè'', l'hi ha etzibat. Manso ha recriminat a Riera que vingués aquest dilluns a l'Ajuntament per crear aquesta comissió per tal de treballar tots plegats i, en menys de 24 hores, esbombés a la premsa què s'havia de fer en cadascuna de les instal·lacions. ''Les comissions es creen per consensuar i no per fer política l'endemà a cop de telenotícies'', l'hi ha engegat.

L'alcalde, amb un posat seriós, també ha acusat a Riera de ''plagiar'' una de les propostes electorals que va fer CiU durant la campanya electoral de les darreres eleccions. Certament, la candidatura encapçalada per Manso portava al programa fer un alberg, però en aquest cas a l'escola situada al carrer Coll i Bardolet. ''No li tolero. Això és inadmissible'', ha carregat. Manso l'hi ha demanat que es poden adherir a la proposta però que no se l'apropiïn.

 

CiU ha votat en contra de la proposta perquè Manso veu ''deslleial'' que Riera anunciés a la premsa què s'havia de fer abans de debatre-ho Foto: Isaac Muntadas


El mandat de les urnes

Manso ha deixat ben clar a Riera que tenia ganes de consensuar la proposta que duien al programa electoral, però que l'hi han passat després de veure la notícia publicada a la premsa. ''Podien explicar que volien fer una comissió, però no dir el què s'ha de fer'', ha reiterat. L'alcalde també ha volgut recordar que està previst fer un alberg i un espai per entitats a l'escola del Coll i Bardolet perquè ho duien al programa electoral, el qual va ser refrendat a les urnes. De fet, Manso ho ha comparat amb la consulta sobre el futur de l'Ajuntament -de si s'havia d'enderrocar i traslladar al centre cívic-. ''La vam fer perquè no havíem dit en campanya què faríem amb l'edifici del consistori si governàvem'', ha recordat.

L'alcalde també ha explicat que, com que l'Ajuntament no té prou capacitat financera per comprar els dos edificis, s'haurà de vendre el de la carretera de Gombrèn. Segons Manso, el futur ideal per aquest equipament seria fer-hi una inversió a llarg termini perquè d'aquí a uns 5 a 10 anys s'hi poguessin fer polítiques socials o sociosanitàries. El portaveu de CiU ha recordat que aquesta proposta la va fer ERC en el seu moment ''i jo no li plagiaré'' per tal de fer-hi una residència. L'objectiu seria arribar a algun tipus d'acord amb la Fundació privada de l'Hospital de Campdevànol perquè si volguessin hi poguessin fer una residència, pisos tutelats o una ampliació del centre hospitalari.
 

Manso ha advertit a Riera que compliran el seu programa i faran l'alberg a l'escola del carrer Coll i Bardolet Foto: Isaac Muntadas


L'oposició, a favor de la moció

La resta de l'oposició ha donat suport a la proposta de Riera, però amb alguns matisos. El portaveu de MES, Lluís López, ha assegurat que es queden més amb el fons que no pas amb les formes. Unes paraules que Manso ha subscrit plenament. López ha assegurat que el ''fons'' seria el fet de crear aquesta comissió per decidir quins espais s'han de cedir i quins no. El regidor socialista també ha subratllat que la proposta de l'alberg també la portaven altres grups municipals.

La portaveu de la CUP, Mariona Baraldés, s'ha mostrat preocupada pel discurs de Manso expressant-li que tenia la sensació que ''tot estava molt tancat''. La regidora cupaire ha dit que si es crea una comissió hi ha d'haver un marge de ''flexibilitat'' perquè sinó ''no entenc què hi venim a fer''. ''Si teniu clar que dureu a terme el vostre programa perquè sou majoria i, és totalment legítim, no sé si hagués servit d'alguna cosa fer la comissió'', ha apuntat. Baraldés ha recordat que la CUP, en el seu moment, va proposar l'edifici del Martinet per fer-hi l'alberg. Finalment, Riera ha replicat a Manso dient-li que té una visió diferent a la seva i que va portar la proposta al ple perquè la considerava ''bona i engrescadora''.
 

La resta de l'oposició sí que ha votat a favor de la moció; tot i que no ha servit de res pels vots negatius de CiU Foto: Isaac Muntadas

 

Participació