El nombre de gossos adoptats l'any 2017 al Ripollès disminueix un 22%

L'any passat es van adoptar un total de 31 gossos pels 40 de l'any 2016. L'any 2015 només se'n van adoptar una vintena

El Refugi d'animals del Ripollès  ha registrat un total de 31 adopcions aquest any 2017
El Refugi d'animals del Ripollès ha registrat un total de 31 adopcions aquest any 2017 | Consell Comarcal del Ripollès
Isaac Muntadas
23 de gener del 2018
Actualitzat a les 14:35h
La xifra de gossos adoptats l'any 2017 al Ripollès ha experimentat un clar retrocés respecte el curs 2016. L'any passat el Refugi d'Animals del Ripollès, gestionat pel Consell Comarcal amb el suport de la Diputació de Girona va registrar un total de 31 adopcions al llarg de l'any, nou menys que l'any 2016 en què se'n van comptabilitzar una quarantena. Tot i aquesta disminució de les adopcions, també s'ha de ressaltar una xifra positiva com és l'augment de la proporció de gossos adoptats respecte els que han ingressat al refugi, que ha passat del 31,7% al 38,8% -creix en un 7,1%-. Una dada que fa pensar que el grau de conscienciació dels ciutadans de la comarca en relació a la necessitat de no abandonar aquests animals s'ha vist incrementat.

L'estiu ha estat el període de l'any en què es van registrar més adopcions amb un total de 14 entre els mesos de juny, juliol i agost. Precisament, durant el mes de juny va ser quan es va arribar al pic més important d'adopcions amb un total de set. De fet, la primera part de l'any -comptant també el mes de juliol- ha estat excepcional en quant a número d'adopcions -21 en total-, ja que es van superar amb escreix les xifres dels anys anteriors (14, el 2016 i 9, el 2015). El motiu que ha provocat que l'any 2017 no s'aconseguís l'excel·lència pel què fa al nombre d'adopcions és que la segona meitat de l'any no ha aguantat el mateix ritme. A partir del mes d'agost i, fins a finals d'any, només s'han registrat una desena d'adopcions més. En canvi, en aquest mateix període de l'any durant el 2016, se'n van comptabilitzar un total de 26 -gairebé el triple que l'any passat-. Fins i tot, l'any 2015, en què només es van adoptar 20 gossos durant dotze mesos, es va registrar una xifra superior en aquesta franja de temps -11 per 10-.
 

El Refugi d'animals del Ripollès ha registrat menys adopcions en la segona meitat de l'any -21 fins al més d'agost i 10 a partir de llavors- Foto: Consell Comarcal del Ripollès


Menys abandonaments respecte l'any 2016

Una altra dada per l'optimisme d'aquest 2017 és que el nombre d'abandonaments o pèrdues de gossos respecte l'any 2016 s'ha reduït considerablement passant de 126 a 80 -46 menys-. Aquesta xifra suposa una davallada del 36,5% i s'ha de remarcar que la diferència s'ha notat sobretot durant els mesos d'estiu (juliol, agost i setembre). En aquest cas, en aquest període de l'any 2016 van entrar-hi una quarantena de gossos abandonats o perduts -inclosos els cadells de dues femelles que hi van ingressar prenyades-, mentre que el 2017 la xifra s'ha reduït a només 16 cans. Aquesta dada és molt important perquè sol ser durant els mesos d'estiu quan es registren més abandonaments, ja que moltes famílies es desfan del seu gos perquè marxen de vacances i no tenen ningú que pugui fer-se'n càrrec mentre són fora. L'altre xifra per l'esperança és que quatre de deu gossos abandonats o perduts han estat recuperats pels seus amos.

La població actual de gossos del Refugi d'animals del Ripollès és de 54 cans, un número que suposa un augment de set inquilins respecte el tancament de l'any 2016 -47 animals-. Per aquest motiu, des del refugi d'animals s'anima a les famílies i particulars a adoptar els cans. Cal recordar que els animals s'entreguen al dia pel que fa a vacunacions, desparasitació, esterilització i amb el xip identificador. A més, les persones que adoptin un gos tenen una quinzena de dies per tornar l'animal en el cas que no s'adapti al nou entorn.

El Consell Comarcal del Ripollès també ha fet una crida als propietaris dels animals per recordar-los l'obligatorietat d'identificar els gossos amb un xip a partir dels tres mesos d'edat. Un aparell que es col·loca de forma instantània i indolora per l'animal. A més, està comprovat que és la manera més eficaç per recuperar els animals en cas que es perdin. Aquest és el repte més difícil que s'ha d'assolir de cara l'any vinent, ja que només un 45% dels gossos que van entrar als Refugi d'animals al Ripollès durant el 2017 tenien xip.
 

En Misto és un dels 54 gossos que acull el Refugi d'animals del Ripollès Foto: Consell Comarcal del Ripollès