Fibra òptica

El Consell Comarcal posarà 70.000 euros perquè la fibra òptica arribi a la Vall de Camprodon

ERC ha tornat a demanar de fer un estudi per veure si l'Hospital de Campdevànol pot fer proves als joves de la comarca per detectar cardiopaties congènites

per Isaac Muntadas , Ripoll, 18 de gener de 2018 a les 16:20 |
El ple del Consell Comarcal del Ripollès ha aprovat per unanimitat aportar 70.000 euros pel desplegament de la fibra òptica a la Vall de Camprodon | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell Comarcal del Ripollès ha aprovat per unanimitat una modificació del pressupost de l'any 2017 per la concessió de crèdit extraordinari per finançar la implantació de la fibra òptica a la Vall de Camprodon. En total, aquesta corporació aportarà 70.000 euros per desplegar aquesta millora tecnològica. A més, els Ajuntaments -en funció dels habitants dels municipis afectats- i la Diputació de Girona també hi aportaran finançament. El president del Consell, Joan Manso (CiU), ha explicat que l'operació més senzilla per començar a desplegar la fibra òptica i amb un millor ''cost-benefici'' és el tram entre Ripoll i Sant Joan, un fet que d'alguna manera garanteix que s'estengui per la Vall de Camprodon fins arribar a Setcases.

Amb la resolució d'aquest tram es podrà assegurar que els municipis de Sant Pau de Segúries, Camprodon, Llanars, Vilallonga i Setcases tinguin accés a la Xarxa Oberta de Catalunya (XOC). Així doncs, l'extensió de la fibra òptica pública resseguirà la via verda fins al municipi setcasenc i ''d'aquesta manera es podrà interconnectar amb alguna cosa perquè sinó quedaria aïllada''. En el cas d'Ogassa i Molló no estan dins del paquet perquè circulen dins d'un altre règim. D'altra banda, si es pot habilitar en el pressupost, més endavant es resoldrà l'arribada de la fibra òptica a la Vall de Ribes. En aquest cas, la xarxa s'estendria des de Campdevànol -on ja està instal·lada- i es portaria fins a Ribes de Freser, on es ramificaria cap a la resta de municipis.


Manso ha recordat que hi ha dues possibilitats per fer arribar aquesta tecnologia a la comarca. La primera és el desenvolupament de la fibra òptica privada. En aquest cas, un operador privat és qui s'encarrega de subministrar aquest servei i, per exemple, d'aquesta manera a través a Movistar ja ha arribat a Ribes i Camprodon. En canvi, després existeix la fibra òptica pública de la XOC, que és qui garanteix la competitivitat perquè permet que altres operadors més petits puguin participar del pastís. El president ha confirmat que en les properes setmanes es procedirà a fer un acte institucional públic a Sant Joan de les Abadesses per firmar aquest conveni que garantirà l'extensió de la fibra òptica a aquest municipi i a la Vall de Camprodon.
 

El president del Consell Comarcal, Joan Manso (CiU), ha exposat que després d'implantar la fibra òptica a la Vall de Camprodon intentaran fer el mateix a la Vall de Ribes Foto: Isaac Muntadas


ERC pregunta pel pla de detecció de cardiopaties en els joves de la comarca

Al mes de juliol de l'any passat, el grup comarcal d'ERC va llançar una proposta a l'equip de govern -format per CiU i MES- per tal de mirar si l'Hospital de Campdevànol podia realitzar proves als joves i als infants de la comarca per detectar si tenien algun tipus de cardiopatia congènita. La idea dels republicans la van treure d'una iniciativa que havia impulsat l'Ajuntament de Banyoles, el qual va arribar a un acord amb l'Hospital Josep Trueta de Girona per fer aquest tipus de proves. ''Quan fos factible i realista van dir que ja ens informarien i passats uns mesos volem saber com està el tema'', ha exposat el regidor d'ERC, Sergi Albrich.


Manso ha exposat que va parlar amb l'alcalde de Banyoles i que el gerent de l'ens també es va posar en contacte amb el consistori banyolí per demanar com funcionava l'operativa. El president ha reconegut que actualment el tema està ''paralitzat'', però que el tornaran a reprendre perquè ja tenen recopilada la documentació sobre el tema.
 

ERC ha tornat a demanar si el Consell Comarcal pot parlar amb l'Hospital de Campdevànol per tal de realitzar proves als joves per detectar si tenen cardiopaties congènites Foto: Isaac Muntadas 

 

Participació