Camprodon

Camprodon recuperarà els diners que la Generalitat va deixar de pagar a les escoles bressol

Una sentència del TSJC ha fallat a favor del recurs presentat per 26 ajuntaments i, en el cas de Camprodon, obliga a la Generalitat a pagar 1.300 euros per nen i any dels tres cursos impagats | Tots per Camprodon creu que és de ''justícia'' que els treballadors vegin reinstaurat el 5% del salari que se'ls va rebaixar durant un curs

per Isaac Muntadas, Redacció | 18 de gener de 2018 a les 13:36 |
La sentència del TSJC obliga a la Generalitat a pagar 1.300 euros per nen i any a l'Ajuntament de Camprodon pel finançament de les escoles bressol | Ajuntament de Camprodon
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Generalitat de Catalunya haurà d'abonar a l'Ajuntament de Camprodon els 1.300 euros per nen i any de finançament de les escoles bressol municipals que va deixar de pagar durant els anys 2012 i 2015. Ara fa una setmana el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va emetre una sentència favorable al recurs que va presentar conjuntament el Fòrum d'Alcaldes impulsat pel PSC l'any 2014 -entre els quals hi havia el municipi camprodoní-.

NacióRipollès ha pogut parlar amb l'alcalde del municipi d'aquella època, el socialista Esteve Pujol, que ara continua de regidor al consistori però exerceix com a cap de l'oposició pel grup Tots per Camprodon-CP. Pujol ha explicat que aquells anys diversos consistoris d'arreu de Catalunya tenien signats convenis amb el Departament d'Ensenyament, que llavors estava dirigit per la consellera Irene Rigau -membre del govern de CiU liderat pel president Artur Mas-. En aquests pactes, per exemple, hi havia una part dels diners destinats a construir o ampliar edificis escolars o per finançar les escoles bressol. ''De cop i volta, la Generalitat ens diu que deixarem d'ingressar aquests diners tot i tenir un conveni firmat amb l'excusa de la crisi econòmica, la qual també afectava els Ajuntaments i les persones'', ha exposat.


Una de les coses que va molestar Pujol va ser que, segons ell, aquests diners estaven pressupostats als comptes de la Generalitat i que en en lloc de destinar-se a places públiques de les escoles bressol van anar a parar a les escoles privades. ''A part de no complir els compromisos signats marcats per la llei, van fer servir aquests diners per coses que no tocaven'', ha criticat. El portaveu de Tots per Camprodon-CP ha relatat que la batalla per reclamar aquests diners la van iniciar una sèrie d'Ajuntaments grans com són Esplugues i Cornellà de Llobregat i després es va ampliar la demanda amb la constitució d'aquest Fòrum d'alcaldes amb 26 ajuntaments, entre els quals hi havia Camprodon -l'únic de les comarques gironines-. Com que la Generalitat va rebutjar el recurs previ presentat per aquests consistoris, els Ajuntaments van haver de recórrer a la via judicial a través d'un contenciós administratiu que s'ha resolt al seu favor. ''Ara podrien recórrer al Tribunal Suprem però esperem que no ho facin. S'haurà de veure el nou govern que s'estableix'', ha puntualitzat.
 

L'Ajuntament de Camprodon és un dels 26 consistoris afavorits per aquest recurs Foto: Ajuntament de Camprodon


La Generalitat hauria de pagar entre 70.000 i 100.000 euros al consistori

Pujol ha qualificat la sentència de ''molt positiva'' perquè obliga la Generalitat a complir aquest conveni i a pagar els diners per finançar les places públiques de les escoles bressol que es deuen entre els anys 2012 i 2015 -la demanda es va presentar el curs 2014-2015-. A més, el portaveu socialista ha recalcat que l'Estatut i la Llei d'Educació diuen que ''no es poden escapar'' de finançar aquestes places i que també s'haurà de fer en ''el present i el futur'', referint-se de l'any 2016 fins a l'actualitat. ''Es podrà fer la reclamació d'aquests anys també'', ha explicitat.


L'exalcalde camprodoní ha assegurat que les Diputacions han jugat un paper molt important durant aquest període de crisi. Aquestes institucions van assumir el pagament del terç reduït que corresponia a la Generalitat -el cost del servei a Camprodon es repartia en tres parts iguals de 1.300 euros entre les famílies usuàries, els Ajuntaments i la pròpia Generalitat-. Per sort, la Diputació de Girona va fer una línia d'ajuts als consistoris que depenent del municipi oscil·lava entre els 600 i 800 euros. Com que el conveni de Camprodon és de 1.300 euros, Pujol no demana un ''doble finançament'' sinó que s'aboni la part que falta. Aproximadament, l'exbatlle diu que sense comptar a partir del 2015, es deurien entre 70.000 i 100.000 euros perquè hi havia una mitjana d'uns 50 nens matriculats per any. Una xifra que podria haver-se elevat fins als 150.000-160.000 euros si la Diputació no hagués intervingut.
 

L'exalcalde Esteve Pujol (Tots per Camprodon) ha explicat que es deurien aproximadament entre 70.000 i 100.000 euros al consistori Foto: Adrià Costa


L'objectiu és recuperar el 5% del salari retallat als treballadors

Com que es van deixar d'ingressar una quantitat de diners considerable per any, l'Ajuntament va haver de buscar una solució perquè no podien assumir la totalitat de la despesa que els va sorgir. Per evitar fer fora algun dels treballadors, ja que la qualitat del servei era bona i ''no hagués estat just'', el consistori va pactar amb tots els treballadors -educadores, cuineres, personal de la neteja, etc- reduir-los la massa salarial en un 5%. Aquest conveni tenia un caràcter provisional i en només un curs ja es va poder revertir. ''Vam restablir el salari quan vam reequilibrar el números'', ha assegurat. Pujol ha subratllat que ara que es tornaran aquests diners és de ''justícia'' que una part del cash serveixi per reintegrar el sou als treballadors per compensar la rebaixa que van patir.  

 

Participació