Divergències entre CiU i ERC al ple del Consell Comarcal sobre el model de gestió de residus

Els republicans s'han abstingut en el conveni de delegació de competències a l'ens comarcal per la gestió dels residus municipals de 18 ajuntaments i han votat a favor del de Camprodon | El president de l'ens no entén l'abstenció perquè els convenis són ''iguals'' i ERC contesta que és deu al fet que no estan d'acord amb el model actual

El conveni de delegació de competències al Consell per a la gestió dels residus municipals ha estat el punt més calent del ple d'aquest dimarts al Consell Comarcal
El conveni de delegació de competències al Consell per a la gestió dels residus municipals ha estat el punt més calent del ple d'aquest dimarts al Consell Comarcal | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
17 de gener del 2018
Actualitzat a la 1:11h
Tot i que estava previst que el ple del Consell Comarcal del Ripollès d'aquest dimarts al vespre fos de tràmit, al final hi ha hagut una petita picabaralla dialèctica entre CiU i ERC. El motiu d'aquesta enganxada s'ha produït per l'abstenció dels republicans -la resta de grups (CiU, MES, PSC i CUP) hi han votat a favor- en el punt en què es votava el conveni de delegació de competències al Consell per a la gestió dels residus municipals a excepció de l'Ajuntament de Camprodon.

Per entendre la polèmica s'ha d'explicar tot el context previ en què s'ha basat aquesta decisió. Des de l'any 1998, el Consell Comarcal és l'ens responsable de la recollida, el transport i la valorització dels residus dels municipis del Ripollès. Arran dels canvis en alguns procediments, de la realitat de la comarca i també d'algunes normatives, el ple de la corporació ha decidit actualitzar el conveni mencionat anteriorment. El president de la institució, Joan Manso (CiU), ha explicat que ''per sort'' ja s'ha pogut tancar definitivament l'expedient de contractació i ha anunciat que les dues empreses adjudicatàries que han guanyat el concurs són Vigfa Residus SLU i UTE Urbaser.

L'1 de juliol d'aquest any és la data escollida perquè es faci efectiu l'inici de la prestació del servei i, a partir d'aquell moment, les empreses adjudicatàries tindran quatre mesos de marge -fins l'octubre- per acabar de fer les modificacions que consideri pertinents en aquells municipis on es canviï de model. Manso ha apuntat que als municipis amb més afluència turística s'intentarà que el canvi per adaptar-se a aquest nou servei es faci fora de la temporada en què reben més visitants; mentre que als Ajuntaments amb menys pressió turística, es farà durant el període estival.

Just abans d'aprovar aquest punt, s'havia donat llum verda per unanimitat a una proposta calcada però que només incloïa a l'Ajuntament de Camprodon. El president del Consell ha exposat que han hagut d'aprovar els dos convenis de delegació per separat perquè han hagut de licitar un contracte apart -en el seu moment Camprodon va recuperar les competències delegades al Consell en aquesta matèria i posteriorment les va retornar-. Per tant, el plenari ha creat un altre conveni que vincula la seva entrada en vigor a la futura adjudicació dels serveis. Manso també ha exposat que el municipi camprodoní ''en un termini més o menys curt'' té en ment avançar cap a un altre model. ''Ho fem així per encaixar la voluntat de l'Ajuntament i la necessitat de separar els dos contractes d'acord amb la legislació'', ha afirmat. El president de l'ens també ha subratllat que aquest conveni recull el compromís de tots els municipis de mantenir la delegació de competències, ja que qualsevol sortida a partir d'ara podria generar una ''desestabilització'' i un ''perjudici''.
 

El president del Consell Comarcal, Joan Manso (CiU), ha explicat com s'articulen els dos convenis que s'han aprovat Foto: Isaac Muntadas


ERC aprova el conveni per Camprodon i s'absté en la resta

ERC ha decidit aprovar el conveni que s'ha fet per Camprodon per delegar les competències al Consell en matèria de gestió de residus i s'ha abstingut en el punt que englobava la resta de municipis. El portaveu republicà, Roger Bosch, s'ha mostrat satisfet de què el tema s'hagi ''desencallat'' d'una vegada per totes; tot i que ha lamentat els ''sobrecostos'' que s'han generat arran d'aquesta tardança per tancar l'expedient de contractació. Bosch ha argumentat l'abstenció d'ERC per ''coherència'' amb la postura que ha mantingut el grup comarcal en relació al model de gestió de recollida de residus. La diferència entre un conveni i l'altre que els ha dut a aprovar el conveni fet per Camprodon és que ''allà coneixem el model del concurs o com acabarà sent i, en l'altre cas, no passa el mateix''.

La controvèrsia ha arribat en la rèplica de Manso. El president del Consell no ha entès l'abstenció dels republicans al·legant que els dos convenis són calcats i dient que no tenia sentit votar a favor d'un i abstenir-se en l'altre. ''S'haurien d'abstenir en els dos'', ha reblat. Manso també els hi ha recordat que estaven votant un conveni de delegació i, en cap cas, s'estava adjudicant un contracte. En aquest sentit, el vicepresident Josep Coma, hi ha afegit que la delegació de competències dels municipis ha passat pel Consell d'alcaldes i ''els del seu partit hi han votat a favor''. La contrarèplica no s'ha fet esperar i el conseller d'ERC, Sergi Albrich, l'hi ha respòs que la major part dels batlles republicans són de municipis petits i, tot i que ells haguessin optat per un altre sistema de recollida, han hagut d'anar a remolc dels més grans.
 

Els consellers d'ERC, Roger Bosch i Sergi Albrich, han explicat els motius de l'abstenció dels republicans en el punt més conflictiu Foto: Isaac Muntadas


Crítica al model

Albrich també ha argumentat que des d'Esquerra sempre han estat crítics amb el model de recollida de residus actual. Per exemple, el conseller republicà s'ha referit al lloguer, a partir del passat mes de setembre, de la nau de triatge que ha costat 9.000 euros i, segons ell, no ha tingut cap ús. També una de les principals apostes dels republicans és que el Consell en bloc aposti per superar el 50% de recollida selectiva en un termini de dos anys. ''L'abstenció anava en aquesta línia i recull aquest tipus de peticions'', ha subratllat.

El president de l'ens l'hi ha contestat que el contracte ja estableix uns mínims de recollida selectiva -que superen el 50%- i que s'han d'anar assolint. ''Si a vostès els preocupa que no s'hagi implantat el porta a porta a tots els municipis de la comarca, això és un altre debat que no es reflecteix aquí'', ha reblat. Manso ha continuat sense entendre el motiu de l'abstenció, ''i més quan Camprodon tampoc ha posat el porta a porta en aquest conveni''. Finalment, el president de l'ens ha recordat a ERC que sempre reclamen que els 19 municipis han d'estar units i que no entén aquesta decisió després que s'hagi produït aquesta delegació ''històrica''.
 

Manso i Albrich han mantingut un debat intens sobre el motiu de l'abstenció dels republicans Foto: Isaac Muntadas